Backpacken en het coronavirus: alles wat je moet weten

Backpacken en het coronavirus: alles wat je moet weten

 “Kan ik nog backpacken in Azië?” is een vraag die we vaak horen op de redactie. Nu het coronavirus steeds meer mensen besmet, zullen veel backpackers die een reis op de planning hebben staan zenuwachtig worden. Dit is niet onterecht, want het virus duikt in steeds meer landen in Zuidoost-Azië op. Hier lees je alles wat je moet weten of het coronavirus en welke invloed het heeft op je rondreis in Azië. 

Coronavirussen zijn een groep virussen die ziekten veroorzaken bij zoogdieren en vogels. De besmetting die nu in het nieuws is, is een nieuwe stam van het coronavirus, die op een markt met zeevruchten in Wuhan in de provincie in Hubei tevoorschijn kwam. Bij de mens veroorzaakt dit virus symptomen die lijken op een simpele verkoudheid. Er is geen vaccin voor het coronavirus en er is op dit moment ook geen behandeling om het virus te bestrijden. Dragers zijn afhankelijk van hun eigen weerstand om het virus te bestrijden. Bij de meeste sterfgevallen gaat het dan ook om oude mensen of jonge kinderen. Voor gezonde volwassenen is het virus tot nu toe in de meeste gevallen niet dodelijk.

Welk landen zijn besmet?

In China zijn ten minste 170 mensen overleden, bijna allemaal in de provincie Hubei. Ambtenaren hebben bevestigd dat er in andere steden minstens acht doden zijn gevallen, waaronder één in Peking en één in Shanghai en twee in Henan. Sinds 30 januari zijn er op het vasteland van China minstens 7.711 mensen besmet. De meeste gevallen in en rond Wuhan.

Ook in Japan zijn er inmiddels 11 gevallen bekend van het corinavirus. Het eerste geval werd vorige week gemeld door het ministerie van Volksgezondheid. Het ging om een man die Wuhan had bezocht en op 10 januari, vier dagen na zijn terugkeer in Japan, in het ziekenhuis werd opgenomen.

Maleisië heeft op 30 januari het achtste geval van coronavirus-infectie bevestigd. Bij elk geval ging het om Chinese burgers.

Singapore kent 10 gevallen. In ten minste vijf van de gevallen ging het om mensen die in de uit Wuhan kwamen na de viering van het Chinees nieuwjaar.

Thailand heeft tot nu toe 14 gevallen ontdekt. Sukhum Kanjanapimai, de secretaris van het ministerie, zei deze week dat het bij alle gevalen om Chinese toeristen gaat uit Hubei, die enkele dagen geleden Thailand zijn binnengekomen.

Vietnam bevestigde op 23 januari één geval van het virus bij een man uit Wuhan die eerder die maand naar Ho Chi Minh Stad reisde. Op 30 januari werden er drie gevallen gemeld bij mensen die ook uit Wuhan waren teruggekeerd. Twee werden behandeld in de hoofdstad, Hanoi, terwijl een ander werd behandeld in de noordelijke provincie van Thanh Hoa.

Chinees nieuwjaar

Op dit moment wordt het virus vooral verspreid door Chinese burgers die na de viering van het Chinees nieuwjaar verder reisden of terugkeerden naar het land waar ze wonen. Nadat het virus werd ontdekt, verspreidde het zich van de provincie Hubei in Wuhan naar alle 31 provincies van China. Inmiddels is het virus ook verspreid naar verschillende landen in Europa.

Is het veilig om te reizen naar Zuidoost-Azië?

Op dit moment is het niet veilig om te reizen naar regio’s waar het coronavirus is gesignaleerd. Inmiddels zijn er verschillende negatieve reisadviezen en ook meerdere vliegtuigmaatschappijen hebben hun vluchten geannuleerd. Dit kwam vooral na het bericht dat er tekenen waren van verspreiding buiten China. Er zijn gevallen gemeld waarbij het virus werd overgedragen aan mensen die niet onlangs in China waren geweest.

Kan ik nog backpacken in Azië?

Als je je reis via een reisorganisatie hebt geboekt, is de kans groot dat je een andere reis krijgt aangeboden als vergoeding. Heb je je ticket naar China los geboekt? Dan kun je contact opnemen met de vliegtuigmaatschappij om te kijken of je een regeling kan treffen. Als je toch op reis gaat, moet je er rekening mee houden dat je reisverzekering niet van kracht is als je naar een regio reist met een negatief reisadvies – zoals is nu het geval is in China. Heb je bijvoorbeeld een reis naar Thailand geboekt? Overleg dan met de verstrekker van je reisverzekering wat de regels zijn. Voor actueel reisadvies in de regio waar het coronavirus heerst, kun je kijken op de website Nederland Wereldwijd, waar je de actuele reisadviezen van alle landen ter wereld kunt lezen.

Als je een reis naar Azië op de planning hebt staan, blijf het nieuws dan goed volgen. Het is namelijk mogelijk dat het reisadvies voor sommige landen op den duur weer positief wordt, of dat er nieuwe landen zijn waar het virus opduikt die je rondreis in gevaar brengen. Ons advies is om de landen waar het coronavirus is gesignaleerd te mijden. Hiermee voorkom je besmetting voor jezelf, hoef je je geen zorgen te maken over het verloop van je terugreis en kun je voorkomen dat je het virus onbewust overdraagt naar Nederland.