Backpacken in Thailand: de beste tips

Backpacken in Thailand: de beste tips

Voor veel backpackers en reizigers is Thailand de ultieme droombestemming. Het is een geweldig land dat voor iedereen iets in petto heeft. Tegelijkertijd kan het ook intimiderend zijn om af te reizen naar zo’n ver land waar de cultuur zo verschilt van de onze. Met deze X AANTAL tips mis je niets tijdens het backpacken in Thailand!

De beste tips voor backpacken in Thailand

Voordat je vertrekt is het erg belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Dit is de eerste en belangrijkste tip die we je meegeven. Voor meer informatie kun over het vinden van een goede reisverzekering kun je dit artikel lezen. Klaar om te vertrekken?

1. Neem zonnebrandcrème mee

We weten niet waarom, maar dit belangrijke item kan behoorlijk duur zijn in Thailand. Ik heb winkels gezien waar ze flesjes Zonnebrandcrème verkochten voor 1200 Baht; omgerekend meer dan 28 euro! Neem een goede voorraad zonnebrandcreme mee als je naar Thailand gaat. Ben je genoodzaakt om het ter plekke te kopen? Let dan op dat er geen witmaker in zit.

2. Ga van de gebaande paden

Zorg ervoor dat je minstens één of twee keer van de gebaande paden gaat. Er zijn zoveel geweldige plaatsen in Thailand dat het zonde is om gewoon op hetzelfde toeristische pad te zitten als iedereen. Thailand is een vrij populaire toeristische bestemming geworden, maar er zijn nog steeds plaatsen die nog niet ontdekt zijn.

Wij raden aan om Koh Mook in de Trang provincie te bezoeken. Mensen maken hier soms tussenstops tijdens het eilandhoppen vanuit Koh Lanta, maar het is een mooie plek om een paar dagen door te brengen – als je daar natuurlijk de tijd voor hebt.

3. Ga naar een muziekfestival

Er zijn tientallen muziekfestivals in Zuidoost-Azië, en een aantal daarvan vinden plaats in Thailand. Wij zouden aanraden om naar een full-moon party te gaan, Songkran Water Festival in april, of Wonderfruit festival in december voor een geweldig weekend.

4. Maak een eilandtocht

Wij vinden een eilandtocht altijd een goede beslissing. Ze kosten normaal gesproken ongeveer 500 Baht (minder dan 15 euro). Voor dat geld kun je een hele dag snorkelen en vaar je langs de mooiste plekken van de omgeving.

Nog een goede reden om een eilandtocht te boeken is dat je waarschijnlijk ook andere reizigers zal ontmoeten. Als je alleen reist, is een eilandtocht een goede manier om vrienden te maken waar je mee kan optrekken.

5. Blijf overal minimaal 4 dagen.

Deze tip is natuurlijk haalbaar als je slechts enkele weken in Thailand bent, maar om alles uit je backpack route in Thailand te halen raden we aan om overal minimaal 4 dagen te blijven. Het kan langer duren dan verwacht om van punt A naar punt B te reizen, en als je overal hooguit 2 dagen blijft ben je voor je gevoel vaker aan het reizen dan dat je echt aan het genieten bent.

6. Oefen in afdingen

Afdingen is normaal in Thailand. Als je het niet doet, wordt je zonder pardon door de lokale bevolking opgelicht. Hoe vaker je afdingt, hoe beter je erin wordt. Wij raden je aan om de wegloop-methode te hanteren. Bepaal wat je wil bepalen en als de verkoper niet akkoord gaat loop je gewoon weg. Als de prijs die je in je hoofd was een redelijke prijs was, zal de verkoper achter je aan komen en akkoord gaan met je voorstel.

7. Boek in voren tijdens grote vakanties of festival

Als je van plan van om een full moon party of muziekfestival te bezoeken of een stad op de route hebt liggen tijdens een bekende feestdag, boek dan ruim van tevoren je overnachting. Dit kan heel eenvoudig via een website als Booking.com en je bespaart jezelf de stress om tijdens het feesten je zorgen te maken over een slaapplek.

8. Vergelijk winkels en prijzen

Controleer bij het boeken van je trip de prijzen van minimaal 3 verschillende reisbureaus. Dit geld voor eilandhopping tours, busreizen en overnachtingen. Eventueel kun je ook ter plekke onderhandelen. Wanneer je ’s avonds arriveert in een stad of dorp is onderhandelen bij een hotel een prima idee. Vaak gaat het op die tijdstippen namelijk om een kamer die anders die nacht leeg zou staan, waardoor de medewerker bij de receptie meer ruimte heeft om te onderhandelen.

9. Word lid van groepen

Social media is ideaal om groepen mensen te vinden die net als jou op reis zijn of nog op reis gaan naar Zuidoost-Azië. Je kan elkaar vragen stellen, reisfoto’s uitwisselen en vrienden maken die toevallig in dezelfde periode in jouw regio op reis gaan. Je kan zulke groepen eenvoudig vinden via de zoekfunctie op platforms als Facebook of Reddit.

10. Koop een lokale simkaart

Het is erg eenvoudig om in Thailand een simkaart te kopen met daarop een maandabonnement met onbeperkt data. Dit kan ontzettend van pas komen. Denk aan het gebruik van Google Maps, het opzoeken van informatie over de plekken die je wil bezoeken, het boeken van last-minute busreizen en natuurlijk het gebruik van Google Translate. Extra tip: download de app van Google Translate voor iOS of Android!

Op momenten dat je bijvoorbeeld lang onderweg bent, kan je de hotspot van je smartphone gebruiken om bijvoorbeeld op je laptop of tablet een film te kijken. Ideaal in de bus of in de nachttrein!

11. Eet street food

Thailand is hét land van street food. Het is ontzettend lekker, en ook nog eens erg goedkoop. Als je tijdens je reis in Zuidoost-Azië bijzondere smaken wil proeven, mag je Thailand niet missen.

12. Pak een nachttrein

Nachttreinen zijn comfortabele treinen waarin je goedkoop kan overnachten terwijl je van punt A naar punt B reist. Een populaire nachttrein-route is die tussen Chiang Mai en Bangkok.

13. Neem een creditcard mee

Als je van plan bent om ook na je rondreis in Thailand veel te gaan reizen, is een creditcard eigenlijk onmisbaar. Het geeft niet alleen gemak voor betalingen, maar pinnen in Thailand kost je al snel 180 Baht (ongeveer 5 euro) aan transactiekosten. Let op dat je bij je bank aangeef dat je gaat reizen, anders loop je het risico dat ze je pas blokkeren op het moment dat je ‘m in Thailand gebruikt.

14. Vermijd Phuket en Koh Samui

Deze plekken zijn extreem toeristisch en kunnen je ervaring van het backpacken flink verpesten. Er gaan wel goede verhalen rond over deze plekken, maar ons advies is om deze plekken te vermijden. Sla ze over.

15. Drink water en smoothies

Gezien het klimaat is het belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens je reis. Gelukkig vind je in Thailand genoeg kraampjes met kokoswater en fruitsmoothies, waardoor je voor weinig geld genoeg vocht binnenkrijgt én je portie vitaminen.

Bonustip: Kies goedkope vliegtuigmaatschappijen

Je kan natuurlijk over land reizen tijdens het backpacken in Thailand – en dat is ook veel leuker – maar als je snel van punt A naar punt B wil reizen is een vlucht vaak de beste optie. In Thailand zijn er genoeg goedkope vluchten om bijvoorbeeld van Bangkok naar Chiang Mai te reizen. Voor meer goedkope vluchten kun je ons artikel met goedkope vliegmaatschappijen lezen.