Backpacken in Vietnam: de beste tips

Backpacken in Vietnam: de beste tips

Met zijn bijzonder landschappen, prachtige kustlijn en indrukwekkende steden is Vietnam niet voor niets steeds populairder aan het worden onder backpackers en andere reizigers. Het aantal toeristen is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld! Ben je van plan Vietnam te verkennen? Dan komen deze tips ongetwijfeld van pas.

Backpacken in Vietnam

Vietnam is een land dat razendsnel aan het veranderen is. De wegen worden steeds beter, de langere busritten worden steeds comfortabeler en door een goed treinnetwerk kun je in korte tijd van noord naar zuid – of andersom – het land doorkruisen. Ga je binnenkort naar Vietnam? Hier zijn onze beste tips om dit prachtige land in Zuidoost-Azië te verkennen.

Let op als je excursies boekt

Sommige hotels bieden geweldige tours aan tegen goede prijzen, maar let goed op. Vooral als een hotel verdacht goedkoop is, kunnen de tours die je in het hotel boekt vrij duur en ook nog slecht georganiseerd zijn. Vraag andere reizigers om persoonlijk advies en doe wat vooronderzoek naar prijzen voordat je een excursie boekt.

backpacken vietnam hanoi

Vraag altijd “hoeveel”?

Veel eetgelegenheden – vooral tentjes met street food – hebben soms geen prijzen op het menu staan of hebben er alleen in het Vietnamees een beschrijving erbij staan. Een kom noedelsoep bij een gemiddelde marktkraam begint bij ongeveer 30.000 Vietnamese dong: ongeveer €1,15.

Zoek eettentjes met kleine stoelen

Straattentjes worden vaak gekenmerkt door kleine tafeltjes en plastic stoelen die eerder gemaakt lijken te zijn voor een peuter. Deze kraampjes zien er misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar deze casual restaurant hebben vaak de goedkoopste en meest verse gerechten die je in Vietnam kan krijgen.

Vaak kun je zien hoe het eten voor je wordt klaargemaakt en er hangt meestal een gezellige sfeer. Hoe drukker de kraam, hoe beter de kwaliteit van het eten is.

Boek een treinreis

Treinen zijn een stuk duurder dan bussen en de reizen duren vaak lang. Treinreizen heeft echter wel zijn voordelen: je vermijdt de chaos van de Vietnamese wegen waar elke kruising een bijna-ongeluk met zich meebrengt, en je kunt andere reizigers ontmoeten die hun ervaringen met je delen.

Nachttreinen, die je een dag of twee van tevoren moet boeken, hebben comfortabele slaapplaatsen en er is meestal een bar aan bord waar je een drankje kunt doen als je niet kunt slapen.

Vergeet de Nederlandse verkeersregels

Als je tijdens het backpacken in Vietnam heelhuids een weg wil oversteken, vooral in stedelijke gebieden met veel verkeer, moet je alles wat je ooit hebt geleerd over verkeersveiligheid vergeten. Steek rustig en alert de weg over. Het verkeer geeft je (meestal) voorrang.

Tel de nullen

Zoals je net al hebt kunnen lezen, kost zelfs kosten zelfs de goedkoopste producten al snel tienduizenden Vietnamese dong. Een euro is ongeveer 25.000 Vietnamese dong waard. Je betaalt daardoor ook al snel miljoenen dong voor bijvoorbeeld een excursie of een handgemaakte souvenir. Hou de rekenmachine op je smartphone er altijd bij. Het 100.000đ lijkt érg veel op het biljet van 10.000đ, dus blijf goed de nullen tellen.

Ontsnap aan de drukte

Vietnam telt jaarlijks zo’n acht miljoen toeristen, en dat aantal blijft toenemen. Stranden die een paar jaar geleden bestonden uit een handjevol hutten zijn tegenwoordig omgetoverd tot toeristische boulevards. Om aan de drukte te ontsnappen, kun je op zoek gaan naar minder bekende plekken.

Jungle Beach, net ten noorden van Nha Trang aan de zuidkust, is een ideale plek om even te pauzeren. Dit plekje is minstens zo mooi als de drukkere plekken en heeft ook de sprookjesachtige rieten hutten en een rustig, ongerept strand.

Drink koffie

Vietnam is de op één na grootste exporteur van koffie ter wereld, maar de meeste koffiebonen die het land verlaten zijn van minder goede kwaliteit. Ze houden de beste koffie voor zichzelf, waardoor de koffie die je in tijdens het backpacken in Vietnam kan drinken van topkwaliteit is. De koffie is dik, sterk en het wordt vaak gefilterd met een vleugje karamel.

‘Wezelkoffie’, oftewel cà phê Chồn, is zelfs nog iets beter. Maximale cafeïne en buitengewoon rijk van smaak; het wordt door veel koffieliefhebbers gezien als één van de beste koffiesoorten ter wereld.

Bezoek de Hạ Longbaai via Cat Ba Island

De Hạ Longbaai is de grootste  toeristische attractie van Vietnam. De meeste mensen nemen een tour van één of meer dagen vanuit Hanoi, maar als je liever flexibel wil reizen en een paar miljoen dong wil besparen kun je beter op het bergachtige eiland Cat Ba verblijven.

Je kan het eiland eenvoudig bereiken via een bus- en boot-combiticket vanuit Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Hanoi heeft meer dan genoeg plekken om te overnachten. Vanaf Cat Ba kun je een Ha Long Bay dagtocht boeken om zo lang als je wil het spectaculaire nationale park van Vietnam te verkennen.

backpacken in vietnam nationaal park

Visum voor Vietnam

Je hebt voor Vietnam een visum nodig, ongeacht hoe lang je er van plan bent te verblijven. Je kan een visum aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag, maar de makkelijkere manier is om deze online aan te vragen via de website van de Vietnamese overheid. Je kan via die website een visum voor een verblijf van 30 dagen aanvragen (single entry), die na enkele in je mailbox verschijn.t

Budget per dag in Vietnam

Wat kost backpacken in Vietnam? Als we alles meerekenen zoals eten, drinken, accommodatie en transport komen we uit op ongeveer 375.000 tot 500.000 Vietnamese Dong – omgerekend zo’n €15,- tot €20,- per dag. Als je low-budget op reis gaat en toch het land wil verkennen, kunnen we je geruststellen dat een dag in Vietnam echt niet meer dan €25,- hoeft te kosten. Is je budget iets ruimer en wil je iets meer luxe tijdens het backpacken in Vietnam? Reken dan op 650.000 tot 900.000 Vietnamese dong per dag – omgerekend zo’n €25,- tot €35,-.

Beste reistijd voor backpacken in Vietnam

Vietnam kent een regenseizoen, en wanneer dat is verschilt of je in Noord- of Zuid-Vietnam bent. In het noorden van Vietnam valt het regenseizoen in de maanden maart t/m september. In het zuiden van Vietnam is dit van mei t/m oktober. De minste regen valt in Vietnam tussen november en maart en dit is dan ook de beste tijd om rond te reizen in dit prachtige land. Ga je liever op een moment dat de luchtvochtigheid op z’n laagst is? In Vietnam is het minder benauwd in de maanden december, januari en februari.

Vaccinaties voor Vietnam

Bij een reis naar Vietnam heb je ook vaccinaties nodig. De GGD beveelt 2 vaccinaties aan, namelijk die voor DTP en Hepatitis A. Een eventuele aanvullende vaccinatie is die voor gele koorts, maar die is alleen nodig als je zeven dagen voor aankomst in Vietnam in een land bent geweest waar gele koorts nog voorkomt. Gele koorts komt doorgaans alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika.

Nu weet je alles wat je moet weten om te genieten van je reis naar Vietnam. Het enige wat we je nog aanbevelen is het afsluiten van een goede reisverzekering. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, lees dan ons artikel met tips voor het kiezen van een backpacker reisverzekering.