De beste backpack rugzakken

De beste backpack rugzakken

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk een backpack nodig. Het kiezen van een goede outdoor rugzak voor backpacken is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van je rondreis. Een te grote rugzak brengt onnodig extra gewicht met zich mee, maar een kleine backpack die niet waterbestendig is brengt ook weer problemen met zich mee. Er zijn zoveel backpack rugzakken, maar welke is geschikt voor jouw reis? Hier lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een rugzak voor backpackers.

De beste rugzakken voor backpackers van 2020

Benieuwd welke backpacks het beste zijn? Om je uren aan onderzoek te besparen zetten de de beste rugzakken voor backpackers op een rij, én leggen we uit waar je op moet letten als je er eentje wil kiezen!

Backpack rugzak kiezen: hier moet je op letten

Om je urenlang onderzoek te besparen, hebben we de belangrijkste kwaliteiten en eigenschappen die een backpack moet hebben voor je op een rij gezet. Met deze handige tips koop je de juiste backpack en kun je er zeker van zijn dat je er eentje koopt die lang meegaat en je met plezier gebruikt tijdens het backpacken.

Waterbestendig

Hoewel je rugzak niet 100% waterdicht hoeft te zijn (tenzij je tijdens je reis vaak een lange meerdaagse wandeling maakt), moet je wel een backpack kiezen die gemaakt is van een semi-waterdicht materiaal. Zo wordt alles niet gelijk nat bij een regenbui. De meeste backpack worden geleverd met een hoes die je over de rugzak kunt trekken als het begint te regenen.

waterfles backpack spullen

Zorg er bovendien voor dat het materiaal niet lang nat blijft en daardoor muf wordt. Zoek naar materiaal dat dik maar licht van gewicht is. Behandelde nylonvezels hebben hun waarde tijdens meerdere reizen al bewezen. Om het materiaal te testen, moet je een kopje water over de rugzak kunnen gieten zonder dat de binnenkant nat wordt.

Afsluitbare ritsen

Zorg ervoor dat elk compartiment van de rugzak heeft twee ritsen heeft die je samen kan laten komen om de backpack af te sluiten. Hier kun je namelijk een slotje aan hangen, waardoor niet iedereen zomaar je backpack open kan maken. Ga je naar de Verenigde Staten? Let er dan bij het kopen van sloten op dat je een TSA gecertificeerd slot koopt. Dit keurmerk staat voor Transport Security Administration, waardoor de Amerikaanse douane je rugzak kan openen zonder het slot te hoeven breken.

Meerdere compartimenten

Een goede backpack moet meerdere compartimenten of vakken hebben. Op deze manier kun je je spullen opdelen, zodat het makkelijker is om de spullen te vinden die je nodig hebt. Je kleding doe je bijvoorbeeld in het hoofdvak, je paraplu en slippers stop je in de bovenkant en je schoenen plaats je in een aparte zijvak (om je andere kleren niet vuil te maken). Het kan veel tijd schelen als je niet elk keer hoeft te zoeken om je spullen.

Intern frame

De meeste rugzakken hebben tegenwoordig een intern frame, wat betekent dat de steunstangen en het frame in de rugzak zijn ingebouwd en je dus niet ziet zitten. Er worden echter nog steeds een rugzakken verkocht met een extern frame, waar de stangen los op de backpack zijn geplaatst en soms zelfs uitsteken. Vermijd dit soort backpacks. Zorg ervoor dat je een rugzak koopt met een intern frame. Het ziet er niet alleen mooier uit, maar de staven kunnen nergens aan vastraken en je rugzak wordt er ook een stuk compacter door. Bovendien zijn backpacks met intern frame vaak lichter, omdat het frame is samengesteld uit sterke koolstofvezels of stevig plastic. Hierdoor zijn ze comfortabeler om te dragen en gaan ze langer mee.

Gewatteerde riem

Het grootste deel van het gewicht dat je rond zal dragen, drukt op je heupen. Een gewatteerde riem is dan ook geen overbodige luxe om het gewicht comfortabel te dragen. De riem zorgt voor ondersteuning en een gelijkmatigere verdeling van de belasting op je rug. De heupgordel moet ook verstelbaar zijn, zodat je deze kunt aantrekken voor extra ondersteuning.

Gewatteerde schouderbanden

Deze maken het dragen van de lading comfortabeler, omdat het gewicht van je rugzak de schouders naar beneden duwt. Gewatteerde schouderbanden zullen minder druk op je schouders uitoefenen en het helpt om de druk op je onderrug te verlichten. Zorg ervoor dat de vulling dik genoeg is is en uit één stuk materiaal bestaat, anders kan de band splijten en uitdunnen.

Voorgevormde rugsteun

Hierbij geldt hetzelfde principe als bij de voorgevormde stoelen. Een rugzak met een natuurlijke boog voorkomt rugpijn. Bovendien wordt er met dit type rugzak een kleine ruimte tussen je rug en de tas gecreëerd, waar lucht doorheen kan. Hierdoor blijf je tijdens het wandelen koel en heb je minder last van zweet tijdens het sjouwen.

Een ‘frontloader’ compartiment

Een ‘frontloader’ is compartiment die je van opzij kunt openen. Hierdoor hoef je niet altijd van bovenaf naar spullen te zoeken. Dit maakt het vinden van spullen (vooral als het aan de onderin van je tas ligt) een stuk makkelijker. Koop altijd een rugzak die je kunt “voorladen”, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot al je spullen.

Hoe groot moet je backpack rugzak zijn?

Hoeveel je kan meenemen in een rugzak, wordt aangegeven in liters. Hoeveel liter je nodig hebt voor jouw backpack, hangt nogal van wat zaken af. Rugzakken kunnen variëren van ‘daypacks’ met 5 liter inhoud tot backpacks van 70 liter!

Waar het om gaat is dat je rugzak in verhouding moet staan tot je lichaam. Dat kan een rugzak zijn van 55 liter of 70 liter. Als je rugzak te groot of te klein is, is het gewicht niet goed in balans. Dit kan rugpijn veroorzaken en je kunt er zelfs van omvallen. Je wilt niet dat er een toren boven je rug uitstijgt, maar u wilt ook geen rugzak die duidelijk te klein is en overvol zit.

Koop een rugzak die groot genoeg is om alles wat me meeneemt te kunnen opbergen, plus een beetje extra. Als een rugzak de juiste eigenschappen heeft, een beetje extra ruimte bevat en comfortabel aanvoelt, dan heb je de perfecte rugzakmaat gevonden. Fabrikanten hebben ook torso en taille maten voorgesteld voor elk model dat ze produceren, maar we hebben ontdekt dat de beste manier om te weten of een rugzak goed aanvoelt is om het gewoon te proberen.

Hoeveel liter?

In de meeste gevallen heb je geen rugzak nodig met minimaal 55 liter aan inhoud. Veel vrouwelijke backpackers kiezen over het algemeen voor 55 liter en mannen juist vaak voor 60 liter of 70 liter. Ongeacht of je 2 weken, 2 maanden of 2 jaar lang gaat backpacken – de grootte van je backpack blijft hetzelfde.

Hoe groot?

In plaats van het aantal liters, kun je beter naar de grootte van de rugzak kijken. En dan met name het rugsysteem.Het rugsysteem is de naam voor de verstelbare riemen waarmee je het dragen van de backpack zo comfortabel mogelijk maakt. Fabrikanten van rugzakken bieden over het algemeen twee maten aan: de ‘dames’ pasvorm en de ‘standaard’ pasvorm. De ‘dames’ pasvorm betekent dat het rugsysteem korter is en rekening houdt aan de opvatting dat vrouwen korter en minder breed zijn dan mannen. De ‘dames’ pasvorm is ook geschikt voor korte of dunne jongens en mannen met een kortere bovenlijf. Andersom geldt hetzelfde: vrouwen met een lang bovenlijf kunnen kunnen vaak beter voor een standaard pasvorm kiezen.