Koken in de buitenlucht is misschien wel één van de leukste dingen van kamperen. Koken op de camping betekent natuurlijk niet dat je minder lekker hoeft te eten dan thuis! Het gebruiken van een goed kooktoestel kan veel frustratie voorkomen en je vakantie een stuk leuker maken.
Een klassiek beeld van buiten koken is een kampvuur met daarboven een ijzeren pot aan een stokje. Dit kan, maar je kan het jezelf ook makkelijker maken met een camping kooktoestel. Deze zijn er in alle soorten en maten; van groter driepitters tot kleine eenpitters die je rechtstreeks op een kleine gasfles kan schroeven. Wat het beste camping kooktoestel voor jou is, hangt van veel zaken af. Hoe groot is het gezelschap? Hoe gevarieerd wil je eten? Om je uren aan onderzoek te besparen, zetten wij de beste gasstellen voor de camping voor je op een rij, én leggen we uit waar je op moet letten als je er eentje wil kopen.
De beste camping kooktoestellen
Camping gasstel kopen: hier moet je op letten
Een camping kooktoestel is één van de belangrijkste kampeerspullen. Bij het kiezen van een camping toestel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hierboven hebben we de beste camping gasstellen op een rij gezet, maar het kan lastig zijn om een keuze te maken. Wij zetten op een rij waar je op moet letten bij het maken van een keuze.
Brandstof voor je camping gasstel: propaan of butaan
Elk camping kooktoestel dat we hierboven opnoemden, heeft gas als brandstof. Bij camping gasstellen heb je doorgaans de keuze tussen butaan- of propaangas. Het belangrijkste verschil tussen deze twee brandstoffen is het kookpunt (de temperatuur waarbij het gas in vloeistof verandert). Bij butaan is dat 0 graden Celsius en bij propaan is dat -44 graden Celsius. Omdat gas niet meer kan worden gebruikt als brandstof als het vloeibaar wordt, is butaan niet geschikt om te gebruiken in koude weersomstandigheden zoals de wintermaanden of in hooggebergte.
Doordat de meeste mensen in warmere periodes of streken kamperen, is butaan voor bijna iedereen een optie. In de praktijk vind je butaanflessen vaak terug bij compactere kooktoestellen. Omdat de gasflessen van deze brandstof ook vaak klein en lichtgewicht zijn, is een kooktoestel op butaan ideaal als je je tijdens het kamperen vaak verplaatst en ook af en toe in de wildernis wil koken. Grotere kooktoestellen voor de camping hebben vaak propaan nodig. Propaan is duurzamer en brandt in verhouding langer, maar is vaak verpakt in zware, logge gasflessen waardoor het niet handig is om mee te nemen zonder auto.
Accessoires voor butaan en propaan
Butaangasflessen kun je vaak rechtstreeks op het kooktoestel monteren. Winkels en supermarkten in de omgeving van campings weten hoe belangrijk deze busjes zijn, en die verkopen ze vaak voor de hoofdprijs. Vergeet dus niet om goed in te slaan voor vertrek. Let op dat je voor propaanflessen een drukregelaar met slang nodig hebt om je kooktoestel aan te sluiten op je gasfles.
Eenpitter tot vierpitter
Camping kooktoestellen zijn er in alle soorten en maten. Heb je genoeg ruimte in de camper of auto en wil je graag gevarieerd eten? Dan is een driepitter vaak een goede keuze. Ook als je veel waarde hecht aan een gevarieerde maaltijd zijn dit goede keuzes.
In de meeste gevallen is een tweepitter de beste keuze. Deze nemen minder ruimte in dan een driepitter en geven je toch de mogelijkheid om volledige maaltijden te maken. Een pan met aardappels en een pan met groente, of een pan met pasta en eentje met de saus.
Hoeveel watt heb ik nodig?
Bij veel kampeer kooktoestellen wordt aangegeven hoeveel watt de kookset heeft. Een camping kooktoestel met meer watt, zal een pan met water eerder aan de kook hebben dan een toestel met minder watt. Let op dat sommige toestellen met meer watt ook een hoger brandstofgebruik hebben. Je pan met rijst is dan wel iets eerder aan de kook, maar het kan tegelijkertijd betekenen dat je elke dag een heel gasflesje op maakt.
Extra functies voor je camping kooktoestel
Afhankelijk van hoe gevarieerd je wil eten, kun je ook kijken naar kampeer kooktoestellen met bijvoorbeeld een grill- of barbecuefunctie. Daarnaast hebben sommige toestellen een elektrische ontsteking, zodat je geen aanstekers of lucifers hoeft mee te nemen. Luxere camping gasstellen hebben daarnaast een verstelbaar onderstel, zodat je pannen ook wat hoger boven het vuur kan zetten. Ideaal als je een pan wil warm houden zonder je eten aan te branden terwijl jij nog even achterover leunt in je camping stoel.