Er zijn draagbare zonnepanelen die puur bedoeld zijn om stroom op te wekken en je hebt powerbanks met zonnecellen die hun energie kunnen opslaan om bijv. ’s avonds je telefoon mee op te laden. Beide soorten worden tijdens kamperen of backpacken vaak gebruikt om een smartphone of camerabatterij op te laden. Als je op pad gaat met de camper of een trektocht van enkele dagen onderneemt, ben je soms langere tijd niet in de buurt van een stopcontact. Een draagbaar zonnepaneel kan ervoor zorgen dat je telefoon nooit leeg hoeft te raken. Zo blijf je altijd onderweg bereikbaar.
De beste draagbare zonnepanelen
Om je uren aan onderzoek te besparen, zetten we de beste draagbare zonnepanelen en powerbanks met zonnecellen voor je op een rij, én leggen we uit waar je op moet letten als je er eentje wil kopen. Wil je ‘m bijvoorbeeld vooral onderweg gebruiken voor je smartphone, of heb je een zwaardere nodig waarmee je ook je laptop kan opladen? Dit zijn de beste draagbare zonnepanelen en zonnecel powerbanks voor kampeerders.
Zo kies je de beste draagbare zonnepanelen
Het kiezen van het beste draagbare zonnepaneel of powerbank op zonne energie voor jouw reis is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten.
Gebruik
Het eerste waar je over moet nadenken is het gebruik. Waar je je zonnepaneel voor gaat gebruiken, bepaalt waar je op moet letten. Wil je overdag een powerbank opladen met zonne energie om ’s nachts je spullen op te laden? Of wil je een zonnepaneel dat sterk genoeg is om bijvoorbeeld overdag je tablet of laptop op te laden terwijl je ‘m gebruikt? Het antwoord op deze vragen bepaalt vaak al hoeveel USB-poorten je minimaal op je zonnepaneel nodig hebt.
Draagbare zonnepanelen die je onderweg kan gebruiken zijn vooral bedoeld om apparaten met een accu zoals een smartphone op te laden. De grotere draagbare zonnepanelen voor bijvoorbeeld campers hebben over het algemeen een vermogen van 100 Watt, kleinere powerbanks met zonnecellen hoeven niet zo sterk te zijn.
Vocht is niet goed voor de meeste zonnepanelen, omdat het zich kan ophopen tussen het aluminiumframe en het glas. Dit kan je zonnepaneel minder sterk maken. Draagbare zonnepanelen die waterbestendig gaan vaak langer mee, omdat ze niet gelijk schade ondervinden als je ze per ongeluk in de regen laat staan. Waterbestendigheid is ook erg belangrijk als je van plan bent om het paneel op een boot te gebruiken.
Gewicht
Een andere belangrijke eigenschap is gewicht. Als je het paneel vooral gaat gebruiken tijdens kamperen, kun je beter een lichte kiezen die je makkelijk kan meenemen. Vooral als je ‘m wil meenemen bij het wandelen is het belangrijk dat je zonnepaneel niet te zwaar is. Lichte draagbare zonnepanelen zijn vaak inklapbaar en hebben USB-ingangen. Hier kun je al aan zien dat ze vooral bedoeld zijn om smartphones en tablets op te laden.
Rendement
Het rendement van een draagbaar zonnepaneel is één van de belangrijkste zaken om op te letten. Het rendement geeft aan hoe goed het paneel is in het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit. Een kleiner paneel met een hoog rendement kan dezelfde hoeveelheid stroom opleveren als een groter paneel met een lager rendement.
Rendement is iets waar je niet op moet bezuinigen. Een kleiner paneel met een hoger rendement betekent minder gewicht en massa om mee te nemen en je weet hierdoor zeker dat je een goed draagbaar zonnepaneel hebt. Alleen de beste fabrikanten maken zonnepanelen met een hoog rendement.
Technologie: Crystalline of dun film
Crystalline is de meest populaire techniek die gebruikt wordt bij zonnepanelen. Deze modellen hebben het grootste marktaandeel en kun je onderverdelen in polycrystalline en monocrystalline varianten. Doordat de efficiëntie belangrijk is, kun je beter kiezen voor een model met monocrystalline technologie, aangezien die een stuk efficiënter is.
Een andere technologie is dunne film. Draagbare zonnepanelen met deze techniek zijn erg flexibel en compact, maar hebben als nadeel dat deze vaak niet heel efficient zijn vergeleken met monocrystalline modellen.
Hoeveel stroom heb je nodig?
Welk zonnepaneel je ook kiest, je moet in alle gevallen weten hoeveel Watt je ongeveer nodig hebt om je apparatuur te gebruiken of op te laden. Hierbij moet je een paar termen onthouden, namelijk vermogen (W), spanning (V) en stroom (A). Watt kun je berekenen door spanning en stroom met elkaar te vermenigvuldigen.
Op elk elektronisch apparaat of stekker kun je terugvinden hoeveel stroom er nodig is om het te gebruiken of volledig op te laden. De eenheden die worden gebruikt zijn het verbruik per uur. Een standaard telefoonoplader geeft gemiddeld 5 Volt en 0,7 Ampère per uur. Deze rekensom brengt ons op een totaal van 3,5 Watt aan vermogen (5 x 0,7) per uur.
Om te berekenen hoe lang het vervolgens duurt om je telefoon op te laden, moet je kijken naar hoeveel Watt de batterij van je telefoon maximaal kan leveren. Stel dat je telefoon 14 Watt per uur kan leveren, dan zou het precies 4 uur (14 : 3,5) duren om je telefoon helemaal op te laden.
Moderne smartphones hebben vaak een snellader met veel meer vermogen en waarmee je je telefoon een stuk sneller kan opladen. Snelladers van Samsung kunnen tot wel 16 Watt aan vermogen leveren. Als we weer de telefoon van 14 Watt als voorbeeld gebruiken, zou die binnen een uur vol zijn. Hiervoor moet je natuurlijk wel paneel hebben die minimaal 16 Watt aan vermogen kan leveren, én het moet zonnig genoeg zijn dat die piek ook daadwerkelijk gehaald wordt.
Een telefoon is een voorbeeld waarbij je het ook met minder stroom af kunt. Je laadt dan gewoon iets langzamer. Bij apparaten met een stekker kan dit echter niet, aangezien er bij die apparaten een minimaal vermogen nodig is. Een apparaat van 100 Watt krijg je niet aan de praat als je zonnepaneel niet minimaal 100 Watt kan leveren.
Hoe maak je de panelen goed schoon?
Stof en vuil kunnen de prestaties van je draagbare zonnesysteem flink beïnvloeden, omdat ze de hoeveelheid licht die op de cellen valt kunnen verminderen. Vooral outdoor kan een paneel snel vies worden.
Zonne-energie is betrouwbaar, maar vereist wel een beetje aandacht. Het verzorgen van je zonnepanelen betekent af en toe een beetje onderhoud. De reiniging kan op elk moment worden uitgevoerd, en aangezien het apparaat erg klein is, duurt het niet langer dan een paar minuten.
Het schoonmaken van je draagbare zonnepaneel is erg eenvoudig. Je hebt er alleen maar een zachte borstel of spons en een beetje water voor nodig. Je hoeft geen wasmiddel, chloor of ander schoonmaakmiddel te gebruiken. We raden zelfs aan om dit te vermijden, omdat sommige chemicaliën kunnen schuren op het glas en dit het paneel kan beschadigen.
Andere kampeerspullen
Heb je de beste camping zonnepanelen gevonden? Stem hier dan ook je andere belangrijke kampeerspullen op af die je meeneemt. Kies bijvoorbeeld een rugzak waar het draagbare zonnepaneel makkelijk in past naast je andere spullen. Ook is het handiger om voor een oplaadbare campinglamp te kiezen in plaats van eentje met batterijen. Kies voor zoveel mogelijk oplaadbare spullen, dan heb je de kosten van je paneel er zo uit!