De beste elektrische koelboxen van 2021

De beste elektrische koelboxen van 2021

Een koelbox is onmisbaar als je gaat kamperen. Een ontwikkeling van de laatst jaren is de elektrische koelbox, die zichzelf via de stekker koel kan houden. Dit maakt van je koelbox in principe een soort camping koelkast. De termen camping koelkast en elektrische koelbox worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar komen vaak op hetzelfde neer.

Een elektrische koelbox is ideaal, doordat deze net als een koelkast koud blijft met behulp van elektriciteit. Het grote voordeel vergeleken met een gewone koelkast is dat je een elektrische koelbox los kan koppelen van de stroom en eenvoudig achterin de auto kan zetten. Door de isolerende werking blijft deze nog lang koud en hoef je geen zorgen te maken dat je drinken warm wordt of je eten bederft terwijl je onderweg bent naar de volgende bestemming.

De beste camping koelkasten

Elektrische koelboxen (of camping koelkasten) zijn er in alle soorten en maten, maar welke zijn de beste voor jouw reis? Om je uren aan onderzoek te besparen zetten wij de beste elektrische koelboxen voor de camping op een rij, én leggen we uit waar je op moet letten als je er eentje wil kiezen.

 

De beste elektrische koelbox kopen: hier moet je op letten

Of je nou een actieve kampeerder bent die zich vaak verplaatst of er juist van geniet om een week lang op dezelfde camping door te brengen; voor elke kampeerder is er een ideale elektrische koelbox. Hier leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van de beste elektrische koelbox voor jouw reis.

Soorten camping koelkasten: compressor, absorptie-koelbox of thermo- elektrische koelbox?

Elektrische koelboxen vind je doorgaans in drie categorieën: thermo-elektrisch, absorptie en compressor. Elke soort heeft zo z’n eigen voor en nadelen.

KoelsysteemVoordelenNadelen
Thermo-elektrisch
 • Goedkoop
 • Lichtgewicht
 • Werkt op 12v en 230v
 • Kan vaak ook verwarmen
 • Minder goed in koelen
 • Gevoelig voor de buitentemperatuur
 • Luidruchtige ventilator
Absorptie
 • Stil
 • Werkt op 12v, 230v en gas
 • Beperkt koelvermogen
 • Gevoelig voor buitentemperatuur
Compressor
 • Goed in koelen
 • Kan ook vriezen
 • Geen obstakels in koelruimte
 • Alleen te gebruiken met 230v
 • Luidruchtige compressor
 • Zwaar gewicht

Inhoud

Hoe groot je elektrische koelbox moet zijn, hangt natuurlijk af wat je erin wil stoppen. De gemiddelde camping koelkast heeft 25 tot 30 liter aan inhoud. Wil je veel voedsel koud bewaren, kies dan een grotere koelbox. Hoef je alleen maar wat frisdrank koud te houden in de auto? Dan kun je ook af met een kleinere camping koelkast die alleen op 12v kan draaien.

Stroomtoevoer: 12v en 230v

Wil je kunnen afwisselen tussen stroom ‘uit de muur’ en gebruik in de auto? Kies dan een elektrische koelbox die zowel op 12v als 230v werkt. Let op dat je de elektrische koelbox niet te lang aan laat staan in de auto als deze niet draait, aangezien deze je accu in no-time kan leegslurpen. Als je een koelbox hebt zonder autoplug, kun je een omvormer kopen zodat je deze ook in de auto kan gebruiken.

 

Maximale omgevingstemperatuur

Thermo-elektrische en absorptie koelboxen zijn gevoelig voor de buitentemperatuur. Hoe gevoelig, ligt aan de kwaliteit van de koeling en de isolatie van de koelbox. Bij elektrische koelboxen die gevoelig zijn voor de buitentemperatuur, wordt vaak een maximale omgevingstemperatuur aangegeven. Dit wil zeggen dat de koelbox niet of minder goed koelt bij temperaturen boven een bepaalde waarde.

Ook als je de elektrische koelbox gaat gebruiken in temperaturen onder de maximale omgevingstemperatuur, raden we aan om de koelbox 24 uur voordat je op pad gaat al volledig af te laten koelen. Zo kan de camping koelkast de temperatuur beter vasthouden op het moment dat je onderweg bent.

Prijs

Zoals bij veel outdoor spullen betaal je voor kwaliteit. Een elektrische koelbox van ongeveer 50 euro zal meestal minder goed koelen dan eentje van 100 euro. Besef ook dat grotere elektrische koelboxen meer ruimte moeten verkoelen en hierdoor een grotere motor of koelelement nodig hebben. Ook dat zie je terug in de prijs.

Heb je je keuze kunnen maken? Check voor de zekerheid dan nog onze lijst met belangrijke kampeerspullen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!