De beste lichtgewicht campingstoelen van 2021

De beste lichtgewicht campingstoelen van 2021

Of je nou gaat kamperen in Nederland of gaat backpacken in de wildernis, een lichtgewicht campingstoel is onmisbaar als je ’s avonds rond het kampvuur helemaal tot rust wil komen. Een goede kampeerstoel is niet alleen comfortabel, maar ook praktisch. De kans op knoeien is een stuk kleiner als je tijdens het eten je bord op schoot kan zetten, en als het gras nog nat is van de regen zit jij letterlijk hoog en droog!

Het kiezen van de beste lichtgewicht campingstoel is niet altijd even makkelijk. Als je op wandelvakantie of fietsvakantie gaat, is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat een kampeerstoel opvouwbaar is om makkelijk mee te nemen. Ook kun je bewust voor een stoffen of juist een plastic zitting kiezen. Om je uren aan onderzoek te besparen, zetten we de beste lichtgewicht kampeerstoelen voor je op een rij én leggen we uit waar je op moet letten als je er eentje kiest.

De beste lichtgewicht kampeerstoelen

 

Lichtgewicht kampeerstoel kiezen: hier moet je op letten

De luxe van een comfortabele stoel tijdens het kamperen of reizen kan een geweldige toevoeging zijn aan je outdoor-ervaring. Een campingstoel is niet alleen comfortabel, maar maakt bijvoorbeeld eten en drinken een stuk makkelijker. Bij het kiezen van de beste lichtgewicht stoel voor kamperen, hebben we gekeken naar het comfort, grootte, draagbaarheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. Of je nou met de auto gaat kamperen of juist meerdere nachten in de wildernis overnacht na een lange trektocht: het kiezen van de beste lichtgewicht campingstoel hangt volledig af van wat je van plan bent om te doen.

Bij het kiezen van een lichtgewicht campingstoel moet je jezelf dan ook vooral afvragen “Waar ga ik de stoel het vaakst voor gebruiken?”

Comfort

Zolang je niet veel hoeft te sjouwen met je stoel, is comfort de belangrijkste eigenschap van een kampeerstoel. Een camping relaxstoel is vaak iets zwaarder, maar hoef je dan ook minder vaak te verplaatsen als deze eenmaal voor je tent staat. Let hierbij op de materialen waarvan de stoel is gemaakt – stoelen van steviger materiaal gaan vaak langer mee.

Draagbaarheid

Afhankelijk van hoe je je tijdens een reis verplaatst, is draagbaarheid een belangrijke overweging. Je hebt stoelen die je kan inklappen, maar ook stoelen die je volledig kan opvouwen. Hoe belangrijk het kunnen inklappen van je stoel is, hangt dan ook vooral af van hoeveel ruimte je hebt tijdens het verplaatsen van A naar B. Bij een roadtrip past een inklapbare kampeerstoel bijvoorbeeld makkelijk in de kofferbak, terwijl je voor een wandelvakantie graag een volledig opvouwbare wil die je aan je rugzak kan hangen.

Gewicht

Alle stoelen die we hier noemen zijn lichtgewicht, maar hoe licht jouw kampeerstoel moet zijn hangt van verschillende zaken af. Wil je een lichtgewicht campingstoel die je elke ochtend en avond van binnen naar buiten zet? Of zoek je een lichtgewicht kampeerstoel om mee te nemen tijdens wandelingen van meerdere dagen? Hoe vaak je de kampeerstoel gaat verplaatsen, hoe belangrijker het gewicht wordt. Je hebt lichtgewicht kampeerstoelen van nog geen 2 kilo!

Duurzaamheid en materiaal

Gewicht hangt vaak samen met duurzaamheid en materiaal. Een kampeerstoel met RVS poten gaat waarschijnlijk langer mee dan een plastic campingstoel, maar deze zal ook een stuk zwaarder zijn om mee te nemen. Een kampeerstoel met een stoffen zitting is vaak comfortabeler dan eentje met een plastic zitvlak, maar de stoel met stoffen zitvlak kun je niet in de regen laten staan. Bij lichtgewicht kampeerstoelen moet je vaak de afweging maken tussen reiscomfort en persoonlijk comfort, al zijn er natuurlijk enkele (duurdere) modellen waarbij je nergens op hoeft in te leveren.

Extra’s

Een hoofdkussen bovenin de rugleuning, een bekerhouder; sommige lichtgewicht kampeerstoelen hebben leuke extra’s zodat je nog comfortabeler zit. Deze functies kunnen een kampeerstoel wel iets zwaarder maken of ervoor zorgen dat de stoel alleen inklapbaar is in plaats van volledig opvouwbaar. Bedenk goed hoe je gaat reizen en hoe belangrijk deze functies voor jou zijn.

Andere kampeerspullen

Heb je de ideale lichtgewicht campingstoel gevonden? Dan is het tijd om andere belangrijke kampeerspullen te verzamelen.  Het is belangrijk om niet te bezuinigen op spullen die je tijdens je reis dagelijks meerdere uren gaat gebruiken, zoals een tent, slaapmat en slaapzak.