Als je ooit een nacht hebt doorgebracht op een slechte slaapmat, weet je hoe belangrijk een goede slaapmat is voor je nachtrust. Moderne slaapmatten zijn ontwikkelder dan ooit. Het comfort is ideaal dankzij speciaal ontworpen kussens en elk jaar worden slaapmatten iets lichter wat ze makkelijker maakt om mee te nemen. Daarbij is de isolatie van nieuwere slaapmatten goed genoeg om ook in koudere temperaturen een goede nachtrust te garanderen.
Beste slaapmatten voor kamperen en backpacken
Om je uren aan onderzoek te besparen zetten we hieronder de beste lichtgewicht slaapmatten op een rij, én leggen we uit waar je op moet letten als je er eentje wil kiezen.
Beste slaapmat kopen: hier moet je op letten
Soorten slaapmatten: opblaasbaar, zelf opblazend en schuim
Slaapmatten zijn over het algemeen verkrijgbaar in drie categorieën: opblaasbaar, zelf opblazend en schuim met gesloten cellen. Welke soort slaapmat de beste keuze is, hangt af van veel dingen. Hoe koud wordt het ’s nachts op je eindbestemming? Slaap je in een tent of op de grond in een camper? Hier lees je per soort de voordelen en nadelen.
Opblaasbare slaapmatten
Slaapmatten met lucht zijn doorgaans het meest compact en kun je oprollen tot het formaat van een waterflesje. Ze zijn ook het meest licht, ondanks dat ze meest al erg dik zijn als ze eenmaal met lucht zijn gevuld. Opblaasbare slaapmatten zijn vaak de beste keuze als het op isolatie en comfort aankomt. Het nadeel is dat deze slaapmatten ook lek kunnen raken, wat vooral midden in de nacht erg vervelend is. Vergeet dus geen bandenplakset mee te nemen!
Zelf opblazende slaapmatten
Door de unieke opbouw van zelf opblazende slaapmatten vullen deze zichzelf met lucht op het moment dat je deze uitvouwt. Vergeleken met slaapmatten die je zelf moet opblazen, gaan zelf opblazende slaapmatten minder snel lek. Daarnaast geeft de kleine hoeveelheid schuim in deze slaapmatten het gevoel alsof je op een gewoon matras ligt. Het nadeel is dat het schuim in zelf opblazende slaapmatten extra gewicht met zich meebrengt, en je kunt ze minder compact opbergen dan opblaasbare slaapmatten. Zelf opblazende slaapmatten zijn vaak ook minder dik dan opblaasbare slaapmatten, waardoor zijliggers een iets minder comfortabele nacht kunnen hebben.
Zelf opblaasbare slaapmatten zijn meestal het populairst voor veel kampeerders, doordat ze gemakkelijker om gebruik zijn dan slaapmatten die je zelf moet opblazen en comfortabeler dan slaapmatten van schuim.
Slaapmatten van schuim
De oude schuimrubberen slaapmat met gesloten cellen heeft nog steeds een plaats op deze lijst als een betrouwbare optie. Ja, ze zijn de minst comfortabele optie, zijn niet bepaald compact, en hebben niet de hoogste R-waarden, maar ze hebben 0% kans op leeglopen midden in de nacht. Schuim slaapmatten zijn ideaal om als secundaire slaapmat mee te nemen, als je bijvoorbeeld een keer in koudere temperaturen wil kamperen. Je legt deze dan onder je primaire slaapmat voor dat beetje extra isolatie.
Isolatie in R-waarde
Het is je vast al opgevallen dat er bij slaapmatten doorgaans een R-waarde wordt aangegeven. De R-waarde (of R-value) is een meeteinheid die de warmteweerstand van het materiaal aangeeft. In het geval van slaapmatten geeft het aan hoe isoleren je slaapmat is en hoe goed je bent beschermt tegen de kou van de ondergrond. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het isolerend vermogen van je slaapmat.
De dikte van de slaapmat bepaalt niet hoe isolerend een slaapmat is. Zaken als materiaal, vulling en de opbouw van de luchtkamers spelen een rol. De R-waarde neemt al deze zaken in acht, en geeft dus een goede indicatie hoe isolerend een slaapmat is. Hieronder zetten we de verschillende R-waardes op een rij, en voor welk seizoen de slaapmatten met deze waarde het meest geschikt zijn.
R-waarde | Temperatuur | Seizoen |
1 – 1,5 | Tot +7° C | Voorjaar, zomer, herfst |
1,5 – 2,5 | Tot +2° C | Voorjaar, zomer, herfst |
2,5 – 4,5 | Tot -11° C | Alle seizoenen |
4,5 – 6 | Tot -17° C | Strenge winters |
Als je het snel koud hebt, kun je beter een slaapmat kopen met een hogere R-waarde dan je eigenlijk nodig hebt. Dit geldt ook als je het vervelend vindt om het relief van de ondergrond te voelen. Het is ook mogelijk om slaapmatten te combineren. Zo kan het handig zijn om twee slaapmatten met een lage R-waarde aan te schaffen, die je op elkaar legt op het moment dat je in koudere omgevingen gaat kamperen.
Gewicht
Als je vaak op pad gaat met je slaapmat, is gewicht een belangrijke eigenschap. Door de opkomst van backpackers zie je tegenwoordig veel lichtgewicht slaapmatten met een lagere R-waarde voor warmere klimaten. Het ideale gewicht voor een lichtgewicht slaapmat is ongeveer een halve kilo. Er zijn lichtgewicht slaapmatten met een hoge R-waarde, maar die zijn uiteraard ook een stuk duurder. Ga je hooguit een paar weekenden in de zomer gebruikmaken van je slaapmat? Geef dan niet onnodig veel geld uit aan een ultralichte slaapmat.
Dikte en comfort
Comfort betekent voor iedereen iets anders, maar mensen die alleen op een gewoon matras kunnen slapen gaan sowieso niet buiten kamperen. Moderne slaapmatten zijn al een stuk comfortabeler dan voorheen en een goed kampeerkussen kan wonderen doen voor je comfort. Als je vaak op je rug slaapt ,wordt je gewicht gelijkmatiger verdeelt over de slaapmat, terwijl bij zijslapers het gewicht vooral op de heupen en schouders ligt. Vooral voor zijslapers is een betere slaapmat en een goed kussen belangrijk.
Formaat en vorm
De meeste slaapmatten zijn uniseks en verkrijgbaar in 2 of 3 maten. Een gewone slaapmat is meestal ongeveer 1,80m lang en 50cm breed (op het breedste punt). Grotere slaapmatten zijn vaak 2 meter lang en 60 cm breed. Qua vorm heb je vaak twee keuzes: rechthoekige slaapmatten of zogenoemde mummie-slaapmatten die taps toelopen naar de voeten om gewicht te besparen. Rechthoekige slaapmatten zijn doorgaans comfortabeler, vooral voor mensen die veel bewegen in hun slaap.
Soms vind je kleinere slaapmatten, of zelfs halve slaapmatten die ongeveer 2/3 het formaat zijn van een gewone slaapmat. Kampeerders die deze gebruiken leggen vaak hun rugzak of kleding onder hun voeten en liggen met hun bovenlichaam op de slaapmat. Het is niet erg comfortabel, maar scheelt wel enorm in gewicht.
Camping of backpacken?
De beste slaapmatten voor backpackers zijn vaak licht en compact op te bergen. Als je op een camping overnacht en je hele reis vlakbij de auto slaapt, bevelen we aan om een dikkere en comfortabelere slaapmat te kopen. Deze zijn vaak warmeren en hebben extra schuimlagen voor meer comfort. Zwaardere slaapmatten gaan vaak ook langer mee, omdat de fabrikanten geen dunne materialen hoeven te gebruiken om het gewicht laag te houden. Benieuwd wat je nog meer nodig hebt voor het kamperen? Bekijk hier onze lijst met belangrijkste kampeerspullen.