Als je ooit een koude nacht in een tent of de buitenlucht doorgebracht, weet je hoe belangrijk een goede slaapzak is. Als je van plan bent om tijdens het kamperen of backpacken veel buiten te slapen, is een goede backpack slaapzak misschien wel de belangrijkste investering die je maakt voor je reis.
Moderne slaapzakken zijn meer ontwikkeld dan ooit. Door nieuwe technieken is het voor fabrikanten steeds makkelijk om een warme, maar lichte, slaapzak te ontwikkelen. Hierdoor kun je dus comfortabel een nacht onder de sterrenhemel of in je tent kan doorbrengen zonder dat je een zware slaapzak hoeft mee te sjouwen. Om je uren aan onderzoek te besparen, zetten we de beste lichtgewicht slaapzakken voor je op een rij, én leggen we uit waar je op moet letten als je er eentje wil kiezen.
De beste lichtgewicht slaapzakken van 2020
Of je nou een weekendje weg gaat met de familie in het bos of een trektocht door de bergen maakt tijdens het backpacken; een lichtgewicht slaapzak komt altijd van pas. De slaapzakken in ons overzicht hebben allemaal één ding gemeen: ze wegen minder dan een kilo – sommige zelfs minder dan een halve kilo! Lichtgewicht slaapzakken zijn vaak niet gemaakt voor extreem koude temperaturen. De meeste slaapzakken uit deze lijst zijn dan ook ideaal om te gebruiken in de lente of de zomer.
De beste lichtgewicht slaapzak kiezen: hier moet je op letten
Een lichte slaapzak is één van de belangrijkste kampeerspullen om mee te nemen. Wanneer je op zoek bent naar een goede lichtgewicht slaapzak, zul je al snel merken dat er ontzettend veel keuze is. Ook bij lichtgewicht slaapzakken is goedkoop vaak duurkoop, op een paar uitzonderingen na. Dit betekent gelukkig niet dat een goede lichte slaapzak altijd duur is. Hier leggen we uit waar je op moet letten als je een lichtgewicht slaapzak wil kopen.
Prijs
Afhankelijk van waar je naartoe gaat en wat je meeneemt, kan een slaapzak het duurste – en favoriete – item in je backpack rugzak zijn. Ook voor weinig geld kun je een lichtgewicht slaapzak in huis halen die comfortabel en functioneel is, of je nou gaat kamperen met de auto, backpacken of op de camping verblijft met kinderen. Een goedkope slaapzak begint bij ongeveer €50,-. In koudere temperaturen heb je een betere slaapzak nodig, waarvan de prijzen kunnen oplopen tot ruim €150,-. Afhankelijk van hoe koud het ’s nachts wordt tijdens je reis, kan een goede lichtgewicht slaapzak een kostenpost zijn waar je rekening mee moet houden.
Gewicht
Een slaapzak is één van de zwaarste voorwerpen die je tijdens je reis meeneemt waardoor het belangrijk is om een slaapzak te kiezen die de ideale combinatie biedt van warmte, comfort en gewicht. Het kan al snel irriteren om een te grote en te zware slaapzak mee te slepen tijdens je reis, maar je wil ook geen slapeloze nachten hebben van de kou als je slaapzak te dun is. Kijk goed naar de minimale temperatuur van de regio waar je van plan bent om in de buitenlucht te slapen en kies een lichtgewicht slaapzak die je in die temperatuur warm kan houden.
Warmte
Een slaapzak creëert van zichzelf geen warmte; je lichaam maakt een slaapzak warm door je lichaamswarmte op te vangen in de afgesloten ruimte van de slaapzak. Een slaapzak met meer isolatie laat minder warmte ontsnappen, waardoor die warmer blijft. Een te grote slaapzak is niet handig, want het duurt langer om het teveel aan loze ruimte op te warmen.
Comforttemperatuur
Een slaapzak heeft standaard een comforttemperatuur, die je helpt om de juiste slaapzak te kiezen voor de omstandigheden waarin je gaat backpacken. Let wel op dat deze cijfers vaak misleidend zijn. Een comforttemperatuur van bijvoorbeeld -5 graden Celsius geeft niet altijd aan dat ie je daadwerkelijk warm kan houden in die temperatuur, maar het is in sommige gevallen meer een ondergrens, wat betekent dat je niet zal doodvriezen. Tel een paar graden op bij de comforttemperatuur om er zeker van te zijn dat je geen koude, slapeloze nachten tegemoet gaat. Het kiezen van een comforttemperatuur voor een slaapzak is helaas een exacte wetenschap. Mannen zijn vaak warmere slapers dan vrouwen en ook je voeding heeft invloed op hoeveel last je hebt van lagere temperaturen.
Extra warmte
Mocht je een vergissing hebben gemaakt bij het kiezen van een slaapzak, vergeet dan niet dat je altijd lagen kunt toevoegen om het ’s nachts warm genoeg te krijgen. Je kan bijvoorbeeld een trui of trainingsbroek aantrekken om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk warmte verliest. Een andere truc is om vlak voor het slapen een maaltijd te eten en om gedurende de dag genoeg water te blijven drinken. Het kan ook helpen om een fles met warm water bij het voeteneind in je slaapzak te leggen. Als je in de natuur overnacht, kun je ook natuurlijk isolatiemateriaal zoals dennennaalden onder je slaapmat leggen.
Natuurlijk of synthetische isolatie
Wat betreft de isolatie van slaapzakken zie je vaak twee soorten: natuurlijk (vaak dons of katoen) en synthetisch. Katoen en vooral dons is duurder dan synthetisch, maar is ook warmer en lichter dan synthetisch materiaal. Ook is het makkelijker om een slaapzak met dons kleiner op te vouwen; het comprimeert meer. Synthetische slaapzakken zijn over het algemeen iets goedkoper dan modellen met natuurlijk materiaal als isolatie en houden – vooral als ze nat zijn – iets minder goed warmte vast. Slaapzakken van synthetisch materiaal zijn vaak ook groter en zwaarder dan slaapzakken met katoen of dons. Als je budget het toelaat, kies dan voor een slaapzak met dons.
Lengte
Kies een lichtgewicht slaapzak die lang genoeg is en je makkelijk in past. Zo kun je namelijk een stukje van de slaapzak over je hoofd trekken tijdens de iets koudere nachten.
Breedte
Een smallere backpack slaapzak neemt minder ruimte in en is handiger tijdens het reizen, maar kan erg belemmerend aanvoelen als in je eigen bed altijd veel ruimte gewend bent. Sommige slaapzakken kun je aan de bovenkant iets smaller maken, zodat er niet teveel koude lucht je slaapzak binnenkomt als je in je slaap beweegt.
Ritslengte
Sommige fabrikanten maken hun slaapzakken lichter door een kortere rits in de slaapzak te zetten. Als je graag je voeten instopt hoeft dit geen probleem te zijn, maar als je graag de onderkant open wil kunnen maken voor ventilatie kun je beter voor een doorlopende rits kiezen. Ook kun je een slaapzak die helemaal open kan alleen gebruiken als deken, met je slaapmat als matras. Ideaal voor warmere nachten.
Waterafstotend
De beste lichtgewicht slaapzakken zijn geïmpregneerd met een waterafstotend materiaal. Hierdoor blijft het water op de slaapzak liggen en trekt vocht niet in de slaapzak zelf. Het maakt je slaapzak niet volledig waterbestendig, maar het geeft wel wat extra bescherming dat goed van pas komt tijdens bijvoorbeeld een regenbui. Let wel op dat de beschermlaag vaak in verloop van tijd slijt en opnieuw moet worden aangebracht.
Online kopen
Controleer bij het online kopen van een slaapzak altijd het retourbeleid van de verkoper voordat je iets aanschaft. Wij raden aan om een slaapzak thuis te testen voordat je besluit om ‘m te houden. Bij de meeste verkopers kun je een gekochte slaapzak terugsturen als deze niet goed voelt.