De beste lichtgewicht tenten voor backpacken

De beste lichtgewicht tenten voor backpacken

Het meenemen van een goede tent is één van de beste manier om comfortabel en veilig te kunnen backpacken of kamperen. Maar hoe kies je een goede tent voor het backpacken? Tijdens het zoeken naar een goede kampeertent, zul je al snel merken dat er veel soorten tenten zijn met verschillende eigenschappen. De tenten in deze lijst zijn voor iedere backpacker of kampeerder een goede keuze.

Je tent is onmisbaar tijdens het backpacken. Het bescherm jou en je backpack spullen tegen insecten en weersomstandigheden. Tegelijkertijd moet je tent licht genoeg zijn om makkelijk mee te kunnen nemen tijdens een flinke wandeling, en klein genoeg om ook op kleine plekjes makkelijk op te zetten. Daarnaast moet elke backpacker tent een muggengaas hebben en moeten er ventilatiegaten in zitten om condensatie zo veel mogelijk te beperken. Om je uren aan onderzoek te besparen zetten wij de beste lichtgewicht tenten voor backpacken op een rij, én leggen we uit waar je op moet letten als je er eentje gaat kiezen.

De beste tenten voor backpacken van 2020

 

De belangrijkste eigenschappen van lichtgewicht tenten

Bij het kiezen van de beste tent voor jouw rondreis, zijn er een aantal belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten. De tenten die we hierboven noemen, hebben allemaal één ding gemeen: het zijn allemaal lichtgewicht tenten voor backpacken. Hierbij hebben we gelet zaken als gewicht en waterbestendigheid. Benieuwd waar je nog meer op moet letten? Lees hier verder over de belangrijkste eigenschappen van backpacker tenten.

Prijs

Je hoeft geen vermogen uit te geven voor een goede backpacker tent. Daarom bevat deze lijst verschillende prima tenten uit verschillende prijsklassen. Als je van plan bent om vaker te backpacken, kan het verstandig zijn om meer uit te geven aan een goede trekkerstent die je nog jaren kunt gebruiken. Als je gaat backpacken met een beperkt budget kan een goedkopere tent een betere optie zijn, maar houdt er wel rekening mee dat deze vaak een stuk zwaarder zijn dan betere lichtgewicht tenten voor backpacken.

Gewicht

Een paar gram lijkt misschien niet veel uit te maken, maar om echt te genieten van je rondreis is het belangrijk om het gewicht van je tent zo laag mogelijk te houden. Een lichtgewicht tent voor backpackers maakt het wandelen en rondreizen een stuk leuker. Je tent zal één van de zwaarste voorwerpen zijn die je mee zal nemen. De tenten uit onze lijst met beste tenten voor backpackers zijn een goede mix tussen gewicht, comfort en gemak. Ben je bereid om wat comfort op te offeren? Kies dan de lichtste tent voor het meeste reisplezier.

Bescherming

Een backpackers tent die je niet kan beschermen tegen de elementen is waardeloos en ook nog gevaarlijk. Wees dus erg voorzichtig als je op zoek gaat naar de goedkoopste tent die je kunt vinden. De tenten uit deze lijst bieden uitstekende bescherming tegen alle soorten weer en houden je droog en warm.

Ruimte

Tenten voor backpackers zijn doorgaans lichtgewicht koepeltenten en beperken de binnenruimte tot een minimum om de tent zo licht mogelijk te maken. In de meeste 2 persoons tenten kunnen 2 mensen languit liggen en kun je nog spullen kwijt. Reis je alleen, maar wil je er zeker van zijn dat je al je spullen ‘s nachts in je tent kunt bewaren? Kies dan een kleinere 2 persoons tent.

Reis je met z’n tweeën en wil je alle spullen in de tent kunnen bewaren? Kies dan voor een maatje groter en koop een tent voor drie personen. Let op dat de binnenkant van een tent een combinatie is van gewicht en comfort. Als je veel loopt en je neemt liever niet teveel gewicht mee, kies dan voor een tent met precies genoeg ruimte voor het aantal gebruikers. Ben je bereid om iets meer gewicht te dragen en zo comfortabel te kamperen? Dan kun je een iets ruimere tent kopen.

Capaciteit

1 persoons tenten zijn ideaal voor backpackers die alleen op pad gaan en snel en licht willen reizen. 2 persoons tenten zijn doorgaans het populairst, omdat ze een goede balans zijn tussen gewicht en binnenruimte. Een 3- tot 4 persoons tent is al snel te groot voor backpackers, hoewel het ideaal is als je bijvoorbeeld met z’n drieën op rondreis gaat.

Waterkolom

Bij veel tenten staat de eigenschap waterkolom vermeldt. Dit geeft aan hoeveel water de bodem of het tentzeil kan verdragen voordat het water door het materiaal lekt. Het is dus een belangrijke eigenschap om in te schatten hoe waterbestendig een tent is. In principe is een tent met een waterkolom van 800mm al waterbestendig te noemen. Ga je naar een gebied met veel regenval, kies dan voor een tent met een waterkolom van minimaal 2.000.

Ontwerp

Een ontwerpfoutje kan een prima backpackerstent makkelijk verpesten. Een goede tent heeft een eenvoudig ontwerp en is uitgerust met gemakken als meerdere deuren, veel hoofdruimte en een voorruimte die ruim genoeg is om uit de wind te kunnen zitten. Andere belangrijke eigenschappen ventilatieroosters om condensatie te verminderen, een muggengaas en handige binnenvakken om spullen in op te bergen.

Opbouw

Voor backpackers is een vrijstaande tent doorgaans de beste keuze. Deze worden geleverd met stokken en kun je bijna overal opzetten – zelfs op een rots. Een goede budget keuze voor een korte reis is een pop-up tent. Hierbij hoef je alleen maar de scheerlijn te spannen, waarna de tent zichzelf opzet. Zo’n ‘opgooitent’  is bijzonder licht, maar vooral ideaal als je de tent niet vaak gaat gebruiken. Ze zijn namelijk minder stevig dan een gewone tent. Wanneer je de tent vaker gaat gebruiken, bewijst een gewone lichtgewicht tent al snel zijn waarde.