De beste wandelschoenen van 2019

De beste wandelschoenen van 2019

Als je gaat backpacken of hiken in een warm land, weet je waarschijnlijk al dat een paar stevige slippers onmisbaar zijn. Een aankoop waar je iets langer over moet nadenken, zijn goede wandelschoenen. Als je tijdens je verre reis een vulkaan of prachtig wandelpad wil trotseren, kunnen goede wandel schoenen het verschil maken tussen een beetje spierpijn of een voet vol met blaren.

De beste wandelschoenen van 2019

Wandelschoenen bieden een goede balans tussen gewicht, bescherming tegen water, het voorkomen van blaren, comfort, duurzaamheid en grip. Goede kampeerschoenen kunnen je dan ook dezelfde voordelen geven als het kiezen van een goede slaapzak of tent. Wij zetten de beste backpack schoenen op een rij.

Wandel schoenen kiezen: hier moet je op letten

Hoge of lage backpack schoenen?

Misschien wel het grootste punt van onderscheid van backpack schoenen is de hoogte: schoenen hebben een lage top pasvorm, terwijl boots over het algemeen boven de enkel zitten. De lagere varianten zijn vooral geschikt voor gladde paden waar de kans kleiner is dat je je enkel verstuikt. Voor ruigere paden en zwaardere rugzakken raden we echter hogere backpack schoenen aan. De hoogte van de schoen in combinatie met de veters die je schoen strak om je enkel houden, geven je een fijne pasvorm, meer stabiliteit en meer bescherming.

groep wandelen backpacken
In de meeste klimaten is een lage backpack schoen de beste keuze.

Voor het overgrote deel van de wandelaars, en zelfs voor een groot aantal backpackers en doortrekkers, is een wandelschoen die net onder de enkel valt de perfecte match. Schoenen zoals deze zijn stijver voor het dragen van een lichte belasting over alle soorten terrein, maar voelen niet zwaar aan zoals een volledige laars. Als je gaat wandelen tijdens het backpacken laat je meestal je zware backpack op de kamer achter en ga je hooguit met een kleinere daypack op pad.

Gewicht

De belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van moderne wandelschoenen is de uitdaging om de schoen zo licht mogelijk et maken, zonder in te leveren op stevigheid. Door dunne, stevige stoffen bieden wandelschoenen die net onder de enkele vallen tegenwoordig genoeg steun om grote afstanden af te leggen. Stevige maar dunne stoffen en een verschuiving van over-de-top laarzen naar lage-top schoenen hebben het aantrekken van grote afstanden een stuk makkelijker gemaakt. De traditionele wandel-boots worden nog wel gebruikt, maar je ziet ze steeds vaker alleen in ruig gebied.

Waterbestendigheid

Zodra je beter weet wat voor schoen je wil, kun je ook overwegen of je een waterdichte schoen nodig hebt.  Waterdichtheid is vaak een fijne toevoeging als je in bergen gaat wandelen, en je kunt met de betere waterdichte schoenen zelfs in een ondiepe beek of sneeuw lopen zonder natte voeten te krijgen. Let wel dat waterdichte schoenen vaak iets zwaarder zijn, en ze zijn ook minder ademend.

Luchtdoorlating

Zoals we al zeiden zijn waterdichte schoenen vaak minder luchtdoorlatend, zelfs de meest dure waterdichte wandelschoenen. Dit geldt ook voor waterdichte jassen. Doordat het materiaal van je schoen geen vocht doorlaat, wordt het zweet van je voeten niet afgevoerd. Een waterbestendige schoen is dus niet altijd beter dan een niet-waterbestendige schoen. Schoenen die goed lucht doorlaten voelen minder zweterig aan en als je toch natte sokken krijgt zullen ze sneller opdrogen.

Veters

Veters kunnen veel haken en ogen hebben en spelen een belangrijke rol in de pasvorm en comfort van je backpack schoenen. Als je schoen niet goed sluit, kunnen je schoenen snel los gaan zitten en heeft je voet niet genoeg steun. Ook kun je blaren krijgen als je schoen teveel bewegingsruimte krijgt om je voet doordat die niet goed vast zit. De veters zelf kun je altijd nog vervangen, maar als het vetersysteem niet fijn aanvoelt, kun je beter verder zoeken.