Blaren voorkomen: de 8 beste tips

Blaren voorkomen: de 8 beste tips

Of je nu door charmante dorpjes wandelt, door schilderachtige landschappen trekt of gewoon een ontspannen strandwandeling maakt: wandelen is een geweldige manier om nieuwe plaatsen te zien en nieuwe culturen te ervaren. Het is dan ook extra vervelend als je tijdens je reis blaren oploopt. Met deze eenvoudige tips kun je blaren voorkomen en kun je zorgeloos genieten van een reis vol wandelingen.

Tips tegen blaren

Blaren zijn kleine, met vloeistof gevulde plekjes die zich op de huid vormen, meestal als gevolg van wrijving of irritatie. Ze kunnen pijnlijk zijn, vooral op je voeten. Voetblaren zijn een veel voorkomend probleem bij reizigers die vaak lang op hun benen staan of lange wandelingen maken.

1. Draag goed passende schoenen en sokken

Een van de belangrijkste oorzaken van blaren zijn slecht passende schoenen. Te strakke of te losse schoenen kunnen wrijving en irritatie veroorzaken, waardoor blaren ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk schoenen te dragen die goed passen en comfortabel zijn. Je schoenen moeten voldoende ruimte hebben zodat uw tenen vrij kunnen bewegen, maar mogen niet zo los zitten dat je voeten in de schoenen kunnen glijden. Sokken zijn ook belangrijk. Kies vochtafvoerende sokken van synthetische materialen, want die houden uw voeten droog en verminderen de wrijving.

2. Loop schoenen geleidelijk in

Nieuwe schoenen kunnen een veel voorkomende oorzaak van blaren zijn, vooral als ze niet geleidelijk worden ingelopen. Om blaren te voorkomen, kun je nieuwe schoenen het beste geleidelijk inlopen door ze korte tijd te dragen en de draagtijd langzamerhand op te voeren. Op die manier passen de schoenen zich aan de vorm van je voeten aan en is er minder kans op wrijving en schuren.

3. Breng voetpoeder of blaarwerende pads aan

Voetpoeder en blaar-voorkomende pads kunnen effectief zijn in het voorkomen van blaren. Het vermindert wrijving en ze absorberen zweet. Door voetpoeder of blaarwerende pads aan te brengen op plekken die gevoelig zijn voor blaren, kun je veel ellende voorkomen.

4. Houd de voeten droog

Vocht kan je voeten vatbaarder maken voor blaren. Als je voeten nat zijn, schuren ze eerder tegen je schoenen en ontstaan er blaren. Om je voeten droog te houden is het belangrijk om vochtafvoerende sokken te kiezen en ze te vervangen als ze nat worden. Bij warm weer kan het ook helpen om voetpoeder of talkpoeder te gebruiken om je voeten droog te houden.

schoen bruin gras groen

5. Draag twee paar sokken

Het dragen van twee paar sokken kan een effectieve manier zijn om wrijving te verminderen en blaren te voorkomen. Het tweede paar sokken helpt vocht te absorberen en vermindert de wrijving tussen je voeten en je schoenen.

6. Kies vochtafvoerende sokke

Sokken die gemaakt zijn van synthetische materialen, zoals polyester of nylon, zijn effectief in het voorkomen van blaren omdat ze vochtafvoerend zijn. Dit betekent dat ze je voeten droog houden en de wrijving tussen je voeten en schoenen verminderen.

7. Vermijd schoenen met naden die tegen uw voeten schuren

Schoenen met naden die tegen je voeten schuren kunnen een veel voorkomende oorzaak van blaren zijn. Om dit te voorkomen kun je het beste schoenen kiezen met gladde naden of sokken dragen die de naden bedekken.

8. Plak pijnlijke plekken of plekken die vatbaar zijn voor blaren af

Als er plekken zijn waar je vaak blaren krijgt, kun je tape gebruiken om ze af te plakken en te voorkomen dat er blaren ontstaan. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor blaren op bepaalde plekken, zoals op de hielen of tenen.