De 10 beste tips voor je eerste keer naar New York

De 10 beste tips voor je eerste keer naar New York

Of je nu bent opgegroeid in de stad of juist in een klein dorp, New York City moet je een keer meemaken. Als een van de gekste, meest opwindende, mooie steden op de planeet heeft de Big Apple alles waar je ooit van gedroomd hebt en nog veel meer. De stad is zo groot en overweldigend, dat er een aantal zaken zijn waar je rekening mee moet houden als je er voor het eerst komt.

Je eerste keer New York: onze tips

Het is zo’n magische plek, maar je eerste reis naar New York City kan een beetje overweldigend zijn. Waar begin je eigenlijk? Waar is de beste plek om te verblijven in NYC? Wat zijn de meest ondergewaardeerde plekken in de stad? Hoe reis je op een budget naar NYC? Daarom hebben wij de top 10 tips samengesteld voor je eerste reis naar NYC, zodat je het beste uit elk moment kunt halen!

1. Bepaal je budget

New York City is één van de duurste steden ter wereld, maar het kan ook verrassend betaalbaar zijn als je het goed plant. Voordat je gaat, kun je beter alvast wat onderzoek doen om je eigen must-do en must-see lijst te maken. Zo weet je ongeveer de entreeprijzen van de plekken die je wil bezoeken.

In een ander artikel hebben we het over hoe je zo goedkoop mogelijk naar New York City kan reizen. Sommige ontzettend leuke activiteiten in NYC zijn zelfs helemaal gratis!

times square new york

2. Leer de buurten kennen

Zowel qua inwoners als grootte is de stad enorm. Het kan daarom verstandig zijn om je in te lezen over de verschillende wijken van New York. De vijf wijken van New York zijn:

  • De Bronx
  • Brooklyn
  • Manhattan
  • Queens
  • Staten Island

Elk gebied heeft zijn charmes en er zijn talloze buurten in elke wijk. Veel te veel mensen brengen hun hele reis door in Manhattan. Hoewel het een geweldige plek is, is er veel meer te beleven. Als je een lijst maakt van dingen die je wil zien, splits ze dan op per wijk. Zo kun je de reistijd zo klein mogelijk houden.

3. Boek een hotel in een goede buurt

Hotels aan de rand van de stad zijn natuurlijk goedkoper, maar soms is het dat gewoon niet waard. Je bespaart misschien geld, maar als je een uur nodig hebt om naar het centrum te reizen, breng je het grootste deel van je trip in de tram of metro door.

Daarnaast is je reis veel plezieriger als je gedurende de dag eenvoudig even langs het hotel kan om even uit te rusten op de hotelkamer. Tijdens je eerste reis naar New York zal je waarschijnlij kveel wandelen, dus het kan erg fijn zijn om je even op te frissen voordat je ’s avonds ergens gaat eten.

Als je zoveel mogelijk wil besparen op overnachtingen, kun je beter besparen op het hotel dan op de locatie. Een klein hotel midden in de stad is veel leuker dan een luxe hotel in New Jersey.

4. Gebruik het openbaar vervoer

Het pakken van de metro in New York is een culturele ervaring. Het is zelfs één van de leukste dingen om te doen in NYC als je een gevoel wilt krijgen van het hart van de stad.

Hoewel het misschien niet de meest comfortabele manier is om je te verplaatsen (vooral in de zomer), is de metro een mengeling van alle culturen die New York kent. Iedereen maakt gebruik van de metro, en er zijn zelfs live-optredens op sommige stations. De metro is ook een grote tijdsbesparing, gezien het dramtische autoverkeer in New York, maar het is geen magisch portaal van A naar B. Je kunt een hele tijd zitten als je naar de uithoeken van de stad reist. Breng wat tijd door op Google Maps om een idee te krijgen van de werkelijke reistijd en waar bepaalde plekken zich in de buurt van elkaar bevinden.

Als je nog niet zo vaak met de metro hebt gereisd, zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Ten eerste, vermijd lege treinen. Als niemand een bepaalde wagon gebruikt, is die waarschijnlijk ontzettend vies, is de airco kapot of is er een ander probleem. Als je eenmaal in je wagon zit of staat, hou dan de handvaten en leuningen goed vast. Het kan ook een goed idee zijn om desinfectie mee te nemen. Houd je spullen goed in de gaten en zorg ervoor dat ze altijd in het zicht blijven. Als je het geluk hebt om een stoel te krijgen, hou dan je tas op je schoot of tussen je benen.

Handige tip: Als je vier dagen of meer in NYC bent, is de metropas van $32,00 zeker de moeite waard. Je kan hiermee een week lang gaan en staan waar je maar wil. Hou er wel rekening mee dat het maar voor één persoon is en je kan maar om de 18 minuten overstappen.

5. Hoe hou je een taxi aan?

Hoewel de metro ideaal is, kunnen er momenten zijn dat je gewoon een taxi wilt nemen.

Om een taxi in New York City aan te houden, ga je op de stoep staan, steek je je hand vol vertrouwen op en kijk je intens naar de passerende taxi. Zorg ervoor dat je niet bij een bushalte staat, want taxi’s mogen daar geen passagiers ophalen.

6. Proef lokale gerechten

NYC is alleen al voor het eten de moeite waard! Je kan letterlijk elke dag van het jaar een ander gerecht eten. Het is bijna onmogelijk om onze favoriet tentjes op een rij te zetten, maar pizza en bagels zijn een must om te eten als je in New York City bent. Ons advies: bezoek verschillende pizza- en bagels-tentjes. Probeer ze allemaal!

Plaatsen als Joe’s Pizza, Di Fara Pizza en B Side Pizza zijn lokale eetgelegenheden, terwijl H&H Midtown Bagels een andere populaire tent is. Je moet er niet gek van opkijken om bij deze populaire plekken een uur in de rij te staan voor een stukje pizza van $5. Kijk op Google Maps of er tijdens zijn dat het rustiger is bij deze plekken, zodat je je niet hoeft te frustreren op een lege maag.

Markten: Een ander ding die we graag doen in elke stad is proeven op de lokale markten. Gansevoort Market en Chelsea Market zijn twee markten die je niet mag missen!

Hotdogs & pretzels: In zowat elke straat in New York vind je een kraam met hotdogs en pretzels. Het zijn de perfecte tussendoortjes om wat energie te krijgen terwijl je door de stad zwerft. Ben je op zoek naar de beste hotdogs? Katz Deli serveert al meer dan 100 jaar de beste hotdogs van NYC.

Italiaans: De keuken van New York City is sterk beïnvloed door Italiaanse immigranten en ze hebben een grote indruk achtergelaten op de lokale keuken. Benieuwd naar het beste Italiaanse eten in New York? Probeer Briciola.

7. Hou rekening met verkeersregels op de stoep

De meeste New Yorkers gaan te voet van punt A naar B. Vergeet de regels van de weg, hier gaat het om de etiquette van de stoep. Net als op de weg, moet je op de stoep naar rechts uitwijken als je langzamer gaat lopen of stil gaat staan.

Geef ruimte voor mensen om links te passeren. Als je in een toeristische stad woont, is het frustrerend dat grote groepen toeristen de hele breedte van de stoep in beslag nemen. Als je wil stoppen om op Google Maps te kijken, ga dan bij tegen een gebouw aan staan en ga aan de kant.

8. Kleed je voor de stad

Het kan misschien verleidelijk zijn om een mooie outfit aan te trekken in de stad, maar deze kun je beter voor de avond bewaren. Als je echt de stad wil verkennen, zal je veel wandelen waardoor comfortabele kleding een stuk fijner is.

new york skyline ijs

Het weer in New York kan enorm verschillen. De winters kunnen erg warm worden en in de winter kan er wekenlang sneeuw liggen. Ons advies is om ook in koudere periodes lagen te dragen. Zo kun je in de winter boven de grond tot je enkels in de sneeuw staan, om 10 minuten later in een zweterige metro te staan. Controleer het weer voordat je gaat inpakken.

9. Besef dat je niet alles kan zien

We zijn al een paar keer in New York geweest, maar we hebben nog steeds een volle bucketlist. Er is gewoon zoveel te zien en te beleven! Je kan niet alles zien, dus het gaat vooral om prioriteiten stellen. Stel een lijstje samen van dingen die je niet wil missen, maar maak deze niet te lang.

Beoordeel je reis niet op de hoeveelheid dingen die je kan afvinken van je lijstje. Het gaat erom dat je van je reis geniet! Wil je 3 uur lang picknicken in Central Park? Doe het gewoon!

10. Let op het autoverkeer

Wees niet onbeleefd en respecteer de verkeersregels van de weg als je oversteekt. Als er een opening is tussen de auto’s, zul je vaak zien dat mensen snel oversteken. Let wel op, want je maakt soms de meest rare dingen dingen mee op straat. Autobestuurders in New York staan erom bekend dat ze door rood rijden en afslaan zonder te kijken of er mensen oversteken. Je moet echt blijven opletten.

Ten slotte is het belangrijk om ook af en toe af te dwalen. Bereken je reistijd ruim, zodat je de ruimte hebt om ook wijken of buurten te verkennen en te zien wat de dag je brengt. Zoek een coole coffeeshop, bekijk de straatkunst en ga mensen kijken! Je kan altijd op TripAdvisor kijken voor de bezienswaardigheden die je echt niet mag missen. Vergeet niet voor vertrek een goede reisverzekering af te sluiten!