De beste tips voor het kiezen van je backpack

De beste tips voor het kiezen van je backpack

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk een backpack nodig. Een backpack kiezen is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van je rondreis. Een te grote rugzak brengt onnodig extra gewicht met zich mee, maar een kleinere backpack die niet waterbestendig is brengt ook weer problemen met zich mee. Er zijn zoveel rugzakken, maar welke backpack is geschikt voor jouw reis?

Welke eigenschappen moet een backpack hebben?

Om je urenlang onderzoek te besparen, hebben we alle goede kwaliteiten en eigenschappen die een backpack moet hebben voor je op een rij gezet. Met deze handige tips koop je de beste rugzak en kun je er zeker van zijn dat je de juiste backpack koopt die lang meegaat en je met plezier gebruikt tijdens het backpacken.

Waterbestendig

Hoewel je rugzak niet 100% waterdicht hoeft te zijn (tenzij je tijdens je reis vaak een lange meerdaagse wandeling maakt), moet je er wel voor zorgen dat de backpack is gemaakt van een semi-waterdicht materiaal. Zo wordt alles niet gelijk nat bij een regenbui. De meeste backpack worden geleverd met een hoes die je over de rugzak kunt trekken als het begint te regenen.

waterfles backpack spullen

Zorg er bovendien voor dat het materiaal niet lang nat blijft en daardoor muf wordt. Zoek naar materiaal dat dik maar licht van gewicht is. Behandelde nylonvezels hebben hun waarde tijdens meerdere reizen al bewezen. Om het materiaal te testen, moet je een kopje water over de rugzak kunnen gieten zonder dat de binnenkant nat wordt.

Afsluitbare ritsen

Zorg ervoor dat elk compartiment van de rugzak heeft twee ritsen heeft die je samen kan laten komen om de backpack af te sluiten. Hier kun je namelijk een slotje aan hangen, waardoor niet iedereen zomaar je backpack open kan maken. Let bij het kopen van sloten erop dat je een TSA gecertificeerd slot koopt. Dit keurmerk staat voor Transport Security Administration, waardoor de Amerikaanse douane je rugzak kan openen zonder het slot te hoeven breken.

Meerdere compartimenten

Een goede backpack moet meerdere compartimenten of vakken hebben. Op deze manier kun je je spullen opdelen, zodat het makkelijker is om de spullen te vinden die je nodig hebt. Je kleding doe je bijvoorbeeld in het hoofdvak, je paraplu en slippers stop je in de bovenkant en je schoenen plaats je in een aparte zijvak (om je andere kleren niet vuil te maken). Het kan veel tijd schelen als je niet elk keer hoeft te zoeken om je spullen.

Intern frame

De meeste rugzakken hebben tegenwoordig een intern frame, wat betekent dat de steunstangen en het frame in de rugzak zijn ingebouwd en je dus niet ziet zitten. Er worden echter nog steeds een rugzakken verkocht met een extern frame, waar de stangen los op de backpack zijn geplaatst en soms zelfs uitsteken. Vermijd dit soort backpacks. Zorg ervoor dat je een rugzak koopt met een intern frame. Het ziet er niet alleen mooier uit, maar de staven kunnen nergens aan vastraken en je rugzak wordt er ook een stuk compacter door. Bovendien zijn backpacks met intern frame vaak lichter, omdat het frame is samengesteld uit sterke koolstofvezels of stevig plastic. Hierdoor zijn ze comfortabeler om te dragen en gaan ze langer mee.

Gewatteerde riem

Het grootste deel van het gewicht dat je rond zal dragen, drukt op je heupen. Een gewatteerde riem is dan ook geen overbodige luxe om het gewicht comfortabel te dragen. De riem zorgt voor ondersteuning en een gelijkmatigere verdeling van de belasting op je rug. De heupgordel moet ook verstelbaar zijn, zodat je deze kunt aantrekken voor extra ondersteuning.

Gewatteerde schouderbanden

Deze maken het dragen van de lading comfortabeler, omdat het gewicht van je rugzak de schouders naar beneden duwt. Gewatteerde schouderbanden zullen minder druk op je schouders uitoefenen en het helpt om de druk op je onderrug te verlichten. Zorg ervoor dat de vulling dik genoeg is is en uit één stuk materiaal bestaat, anders kan de band splijten en uitdunnen.

Voorgevormde rugsteun

Hierbij geldt hetzelfde principe als bij de voorgevormde stoelen. Een rugzak met een natuurlijke boog voorkomt rugpijn. Bovendien wordt er met dit type rugzak een kleine ruimte tussen je rug en de tas gecreëerd, waar lucht doorheen kan. Hierdoor blijf je tijdens het wandelen koel en heb je minder last van zweet tijdens het sjouwen.

Een ‘frontloader’ compartiment

Een ‘frontloader’ is compartiment die je van opzij kunt openen. Hierdoor hoef je niet altijd van bovenaf naar spullen te zoeken. Dit maakt het vinden van spullen (vooral als het aan de onderin van je tas ligt) een stuk makkelijker. Koop altijd een rugzak die je kunt “voorladen”, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot al je spullen.

Hoe groot moet je backpack zijn?

Hoeveel je kan meenemen in een rugzak, wordt aangegeven in liters. Hoeveel liter je nodig hebt voor jouw backpack, hangt nogal van wat zaken af. Rugzakken kunnen variëren van ‘daypacks’ met 5 liter inhoud tot backpacks van 85 liter!

Waar het om gaat is dat je rugzak in verhouding moet staan tot je lichaam. Dat kan een rugzak zijn van 40 liter of 60 liter. Als uje rugzak te groot of te klein is, is het gewicht niet goed in balans. Dit kan rugpijn veroorzaken en je kunt er zelfs van omvallen. Je wilt niet dat er een toren boven je rug uitstijgt, maar u wilt ook geen rugzak die duidelijk te klein is en overvol zit.

Koop een rugzak die groot genoeg is om alles wat me meeneemt te kunnen opbergen, plus een beetje extra. Als een rugzak de juiste eigenschappen heeft, een beetje extra ruimte bevat  en comfortabel aanvoelt, dan heb je de perfecte rugzakmaat gevonden. Fabrikanten hebben ook torso en taille maten voorgesteld voor elk model dat ze produceren, maar ik heb ontdekt dat de beste manier om te weten of een rugzak goed aanvoelt is om het gewoon te proberen.

Hoeveel liter?

In de meeste gevallen heb je geen rugzak nodig met meer dan 70 liter aan inhoud. De perfecte maat voor veel backpackers is 60 liter. Veel vrouwelijke backpackers kiezen over het algemeen voor 50 tot 55 liter en mannen juist vaak voor 60 tot 65 liter. Ongeacht of je 2 weken, 2 maanden of 2 jaar lang gaat backpacken – de grootte van je backpack blijft hetzelfde.

Hoe groot?

In plaats van het aantal liters, kun je beter naar de grootte van de rugzak kijken. En dan met name het rugsysteem.Het rugsysteem is de naam voor de verstelbare riemen waarmee je het dragen van de backpack zo comfortabel mogelijk maakt. Fabrikanten van rugzakken bieden over het algemeen twee maten aan: de ‘dames’ pasvorm en de ‘standaard’ pasvorm. De ‘dames’ pasvorm betekent dat het rugsysteem korter is en rekening houdt aan de opvatting dat vrouwen korter en minder breed zijn dan mannen. De ‘dames’ pasvorm is ook geschikt voor korte jongens, dunne jongens of mannen met een kortere romp. Andersom geldt hetzelfde: vrouwen met een lange romp kunnen kunnen vaak beter voor een standaard pasvorm kiezen.

De beste backpacks

Je weet nu waar je op moet letten bij het kopen van een backpack. Benieuwd welke backpacks bij ons in de smaak vallen? Wij hebben een aantal goede modellen voor je op een rij gezet.

Beefree 70 liter

Beefree 70 liter

Grootte63 x 35 x 23cm
Inhoud55 liter
Aantal compartimenten2
MateriaalPolyester
VoordelenRegenhoes, frontlader, extra stevig

Koop bij bol.com

 

 

Nomad Batura 70 liter

Nomad Batura 70 liter

Grootte63 x 35 x 23cm
Inhoud55 liter
Aantal compartimenten2
MateriaalPolyester
VoordelenRegenhoes, rugventilatie

Koop bij bol.com

 

Beefree 55 liter

Beefree 55 liter groen

Grootte25 x 35 x 65 cm
Inhoud55 liter
Aantal compartimenten2
MateriaalNylon
VoordelenRegenhoes, apart compartiment voor vuile was

Koop bij bol.com

Dutch Mountains Maas 55 liter + 10 liter

Dutch Mountains Maas

Grootte70 x 31 x 70 cm
Inhoud55 liter + 10 liter bovenop
Aantal compartimenten4
MateriaalPolyester
VoordelenRegenhoes, rugventilatie, ingebouwd drinksysteem

Koop bij bol.com