De 10 mooiste tempels van Bali

De 10 mooiste tempels van Bali

Een bezoek aan Bali is niet compleet als je geen tempel bezoekt. Sterker nog: veel reizigers gaan juist naar Bali om tempels te bekijken. Bali staat vol met Hindoeïstische tempels, en elke tempel heeft een eigen uitstraling en een unieke geschiedenis. Het Indonesische eiland heet niet voor niets het eiland van duizend tempels. Sommige tempels zijn liggen vrij hoog, zoals de Besakih tempel en de Ulun Danu Beratan tempel, terwijl andere tempels juist langs de kust liggen. Je vindt zelfs tempels aan de randen van stijle kliffen!

Er zijn veel dingen te zien op Bali, en één van die dingen is de kunst en cultuur van het eiland. Dit zie je onder andere terug in de tempels die verspreid zijn over het eiland. Veel van deze tempels zijn iconisch voor de architectuur van Bali. Niet alleen zien de gebouwen er vaak prachtig uit, ze staan ook vaak op bijzondere plekken.  Een tempel bezoeken is dan ook een mooie kans om geweldige foto’s te maken met fantastische achtergronden.

Tempel bezoeken op Bali

Bali heeft erg veel keuze als het gaat om tempels, maar welke mag jij tijdens je reis niet missen? Hier lees je alles over de top 10 tempels op Bali. Je kan dit artikel gebruiken als een gids als je van plan bent om meerdere Balinese Hindoeïstische tempels te bezoeken. Hier lees je ook informatie over het gebied waar de tempel zich bevindt en de entreeprijzen voor de tempels in Bali.

De beste tijd om een Balinese Hindoeïstische tempel te bezoeken is tijdens een religieuze ceremonie. Je krijgt dan de kans om de rituelen te zien en als ze iets te vieren hebben wordt de tempel vaak versierd. De tempel is dan nog mooier! Let er bij het bezoeken van Hindoeïstische tempels in Bali wel op dat je gepaste kleding draagt.

De mooiste tempels in Bali

Hieronder staan de 10 mooiste tempels van Bali en waar je ze kan vinden. De lijst is gebaseerd op beoordelingen van reizigers die er zijn geweest. De beste tijd om een bepaalde tempel te bezoeken is gebaseerd op informatie van verschillende reisbureaus.

1. Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot tempel bali

De bekendste en meest toeristische tempel op Bali is Pura Tanah Lot. Deze is zo populair dat het ook tijdens het laagseizoen nog erg druk is bij deze tempel. De Tanah Lot tempel is gebouwd op een grote koraalrots in zee vlakbij de kust. Je kan de tempel dan ook alleen bereiken tijdens eb. Tijdens vloed lijkt het alsof de tempel midden in de zee ligt.

De beste tijd om de Pura Tanah Lot tempel te bezoeken is in de middag net voor de zonsondergang. Niet alleen is het dan iets koeler, maar je krijgt hierdoor ook de kans om de zonsondergang mee te maken in de omgeving van Tanah Lot. Deze tempel ligt namelijk in het mooiste landschap van heel Bali.

De Pura Tanah Lot tempel heeft voor buitenlanders een hogere toegangsprijs dan voor lokale toeristen. Voor buitenlanders is de entree van de tempel 60.000 Indonesische roepia; omgerekend iets minder dan €3,85.

2. Uluwatu

Uluwatu tempel bali

De twee beroemdste rotstempels van Bali zijn de Purah Tanah Lot en de Uluwatu tempel. Balinezen noemen de tempel ook wel Pura Luhur Uluwatu, en is voor de lokale bevolking één van de zes heiligste tempels op Bali. Niet alleen heeft deze tempel een uniek karakter, hij ligt ook aan de rand van een 70 meter hoge klif! De Uluwatu tempel staat ook bekend als locatie om een spectaculaire zonsondergang te zien. Vanaf de top van de klif heb je namelijk een geweldig uitzicht over het landschap en de lucht.

Een volwassene betaalt voor de Uluwatu tempel een entree van Rp 30.000; iets meer dan €1,90.

3. Ulun Danu

Ulun Danu tempel bali

Op nummer drie in de lijst met de mooiste tempels van Bali staat de Ulun Danu tempel. Deze tempel bevindt zich midden in het Beratan meer. Als je de tempel van een afstand bekijkt, lijkt het wel of de Ulun Danu tempel op het water drijft!

De Ulun Danu tempel ligt in een heuvelachtig gebied en om de tempel heen is een prachtige tuin aangelegd. Omdat de tempel vrij hooggelegen is, hangt er vaak mist in de vallei en is de lucht heerlijk fris. Heb je de tempel gezien en heb je nog wat tijd over? Huur dan een boot en verken het Beratan meer! Door de afwisselende omgeving en de mogelijkheid voor wateractiviteiten, is deze tempel de meest familievriendelijke tempel uit de hele lijst.

De entree voor volwassenen voor de Ulun Danu tempel is Rp 50.000, iets meer dan €3,20. De entree voor kinderen is de helft; ongeveer €1,60.

4. Tirta Empul

Tirta Empul tempel bali

Tirta Empul betekent Heilige Lente. De tempel heeft deze naam gekregen, omdat er in het gebied rondom de tempel natuurlijk bronwater te vinden is. Het bronwater stroomt naar een poel in de Tirta Empul tempel. De natuurlijke bronnen en baden zijn dan ook de meest populaire attractie van de tempel. Voor Balinese hindoes i het brondwater van de Tirta Empul tempel heilig water dat geluk zou brengen. Aan de grens van het tempelgebied vind je het Indonesische presidentiele paleis, Tampak Siring.

Als je de de watertempel Tirta Empul wil bezoeken moet je een toegangskaartje kopen. Die kost Rp 30.000; iets meer dan €1,90. Ook moet je een sarong en sjaal dragen voordat je de watertempel mag betreden. Een sarong en sjaal zijn verkrijgbaar bij de kassa en mag je gratis gebruiken. De tempel is geopend van 07:00 tot 17:00 uur.

5. Taman Ayun

Taman Ayun tempel bali

Taman Ayun betekent Prachtige Tuin. De omgeving van de Taman Ayun tempel wordt dan ook gekenmerkt door een enorme tuin met een prachtig hek eromheen. Het tempelgebied wordt omringd door een enorm zwembad. De Taman Ayun tempel is een prachtig voorbeeld van de traditionele Balinese architectuur. Deze tempel mag je niet missen.

De entree voor de Taman Ayun tempel is Rp 20.000; iets minder dan €1,30. De meeste bezoekers van de Taman Ayun tempel  zijn reizigers die net klaar zijn met het bezoeken van de bezienswaardigheden in het Noorden van het eiland. De Taman Ayun tempel is ook een goede plek om even tot rust te komen tot je naar de Tanah Lot tempel of Seminyak gaat.

6. Taman Saraswati

Taman Saraswati tempel bali

Een populaire tempel in Ubud is de Taman Saraswati tempel. De tempel ligt in het centrum van Ubud en valt op door de bijzondere architectuur en de vele lotusvijvers rondom het gebouw. Het is een goede plek om een prachtige foto te maken met de Taman Saraswati tempel als achtergrond.

Deze tempel heeft een entreeprijs. Elke dag is er om 19:30 uur (lokale tijd) een Balinese dansvoorstelling in het tempelgebied. Doordat de tempel midden in Ubud ligt, kun je er het beste te voet naartoe. Ten oosten van de tempel vind je het koninklijk paleis van Ubud, aan de westkant van het tempelgebied is het Puri Lukisan museum.

7. Gunung Lebah

Gunung Lebah tempel bali

Ook deze tempel staat midden in Ubud. De Gunung Lebah tempel is herkenbaar door de vele niveaus binnen het tempelgebied. Iedere laag beeldt een nieuw kosmologisch niveau uit. De hindoetempel ligt in de prachtige groene Campuhan vallei. De entree van deze hindoetempel is Rp 10.000 per persoon; iets meer dan €0,60.

8. Goa Lawah

Goa Lawah tempel bali

De Goa Lawah tempel is één van de belangrijkste tempels voor Hindoeïstische Balinezen. Deze tempel is bijzonder door de unieke locatie. Het gebouw is gebouwd vlak voor een grot met duizenden vleermuizen. Dit zie je ook terug in de architectuur van de omgeving. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid. De Goa Lawah tempel ligt in Klunkung, in het dorpje Pesinggahan. Tegenover deze hindoetempel is een bijzonder strand met zwart strand. Als je op het strand staat, kun je het eiland Nusa Penida zien liggen.

Voor de Goa Lawah tempel betaal je als volwassene Rp 6.000; minder dan €0,40. Voor kinderen is het nog goedkoper, die betalen slechts Rp 4.000 wat omgerekend iets meer dan 25 eurocent is. De tempel wordt vaak bezocht door reizigers die rondreizen richting het oosten van Bali. Onze tip: maak wat tijd vrij om te ontspannen op het verstopte strand Perasi.

9. Gunung Kawi

Gunung Kawi tempel bali

Dit oude tempelcomplex is echt een unieke locatie. Het bijzondere van deze hindoetempel is het reliëf van de tempel dat op de rotswanden is uitgehouwen. Om de Gunung Kawi tempel te kunnen bereiken, moeten je de auto parkeren en een wandelpad nemen met niet minder dan 371 traptreden. De tocht is zeker de moeite waard, omdat de route je een geweldig uitzicht geeft op groene valleien en prachtige rijstvelden.

De toegangsprijs voor de Gunung Kawi tempel is Rp 15.000; iets meer dan €0,95. De tempel ligt in Banjar Penaka, waardoor deze tempel meestal wordt gecombineerd met een bezoek aan de Tirta Empul tempel. Mocht je dit ook willen doen, vergeet dan niet om onderweg te stoppen bij de rijst terrassen van Tegalalang.

10. Besakih

Besikah tempel bali

De grootste, meest opvallende en heiligste tempel van de hele top 10 is de Besikah tempel. Deze hindoetempel ligt op 900 meter hoogte op de hellingen van de berg Agung – een actieve vulkaan op Bali. De Besikah tempel is een enorm Balinees tempelcomplex waar je veel verschillende tempelgebouwen kunt bekijken. Door de grootte van het gebied, duurt het zeker een hele dag om alle delen van de Besikah tempel te verkennen. De meeste bezoekers houden het bij een bezoek aan de Penatran Agung tempel, de belangrijkste tempel van het hele complex. Dit specifieke gebouw is gemaakt om de god Brahma, Shiva en Vishnu te aanbidden.

Belangrijke regels als je tempels op Bali bezoekt

Om de hindoetempels in deze top 10 te kunnen bezoeken, moet je je als bezoeker aan een aantal regels houden. Hier zetten we de belangrijkste regels voor het bezoeken van tempels op Bali op een rij. Deze regels gelden voor alle tempels op Bali, dus hou hier ook rekening mee als je andere tempels die niet in deze lijst staan gaat bezoeken.

  • De belangrijkste dresscode voor tempels op Bali is het dragen van een sarong en een sjaal om je middel.
  • Draag een gesloten bovenstuk, zoals een t-shirt, blouse of overhemd.
  • Trek je schoenen uit voor je de tempel betreedt. Sokken zijn wel toegestaan, gezien de stenen op de vloer erg warm kunnen worden.
  • Vrouwen mogen geen tempels betreden tijdens hun menstruatie.
  • Niet spuwen in het tempelgebied.
  • Stap niet op de offers die verspreid zijn over het tempelterrein.
  • Praat niet te hard.
  • Laat geen afval achter.

Nu weet je alles wat je moet weten om de mooiste tempels van Bali te bezoeken. Veel reisplezier en vergeet niet om een foto te maken!