De top 10 stranden van Australië

De top 10 stranden van Australië

Als je tijdens het backpacken in Australië in de buurt van de kust blijft, is een prachtig strand nooit ver weg. Ondanks dat de meeste Australiërs dicht bij de kust wonen, zijn de stranden bijna nooit echt druk. Dit komt simpelweg door het enorme aantal mooie stranden. Maar waar vind je stranden die je echt niet mag missen? Wij zetten de top 10 stranden van Australië op een rij.

De top 10 stranden van Australië

Australië is niet het grootste land ter wereld, maar wel het grootste eiland ter wereld. Australië staat dan ook bekend om zijn 25.000 kilometer lange kustlijn met prachtige stranden. Dit betekent gelukkig niet dat je altijd ver moet reizen om meerdere mooie stranden te zien. De meeste mooie stranden liggen aan de oostkust, zoals je op deze kaart kan zien.

Benieuwd wat elk strand te bieden heeft? In dit artikel gaan we ‘down under’ en leggen we per strand uit wat deze zo bijzonder maakt. We gaan met de klok mee en beginnen bij Turquoise Bay!

Turquoise Bay, Exmouth

De Turquoise Bay in West-Australië wordt beschouwd als het op één na mooiste strand van het land. Dit komt grotendeels door het prachtige rif en de snorkelmogelijkheden. Laat je door de stroming meevoeren naar het prachtige Ningaloo rif, maar pas op voor de sterke stroming in de buurt van de zandbank. In het water kun je dieren als anemoonvissen, kleurrijke papegaaivissen, maanvissen, zeesterren en rifhaaien spotten.

top 10 stranden australie

Cable Beach, Broome

Een ander prachtig strand in West-Australisch is Cable Beach. Dit strand bestaat uit 22 kilometer aan prachtig wit zand, een achtergrond van rode heuvels en onvoorstelbaar blauw water. Het strand is beroemd om de mogelijkheid om met kamelen langs de kust te rijden en de zachte golven die het ideaal maken om er te zwemmen. Bezoek ook zeker Gantheaume Point, aan het zuidelijke uiteinde van Cable Beach. Daar kun je 130 miljoen jaar oude dinosaurusvoetafdrukken bekijken bij laag water. Tijdens het migratieseizoen kun je ook walvissen en dolfijnen spotten.

Four Mile Beach, Port Douglas

Four Mile Beach in Port Douglas is een inmiddels populaire plek dat ooit een slaperig kustplaatsje was. Het vier kilometer lange strand begint bij Island Point en eindigt tussen de riffen en rotsen van de Mowbray River. Het strand is breed en vlak met een enorm laag water. Zwemmen kun je het beste doen bij hoogwater, want bij laagwater is het mogelijk dat je een paar honderd meter moet lopen voordat je bij het water bent.

Whitehaven Beach, Whitsundays

Whitehaven Beach is het mooiste strand van Australië. Het ongerepte zand strekt zich uit over zeven kilometer van Whitsunday Island, een stuk land midden in de Whitsundays, met kristalhelder water dat perfect is om te snorkelen. Het is het meest gefotografeerde strand van Australië. Het beste uitzicht heb je vanaf Tongue Point, waar je bij laag water een prachtig kleurenpalet kunt bekijken.

Noosa Main Beach, Noosa

Noosa’s hoofdstrand is een van de weinige stranden langs de kustlijn die naar het noorden is gericht, waardoor er erg kleine golven zijn. Ideaal voor gezinnen en mensen die wat bang zijn voor een grotere branding. Het strand wordt elke dag van het jaar bezocht door surfers en is gunstig gelegen naast de populaire winkelstraat Hastings Street en een restaurant. Dolfijnen komen vaak naar deze warme wateren. Ook walvissen komen tijdens hun jaarlijkse migratie langs dit strand.

australie stranden top 10

Surfers kunnen de regio rondom Noosa Park bezoeken voor betere golven. Dit plek heeft ook een caravan park. De noordelijke ligging maakt dit gebied minder winderig in koudere maanden, waardoor het gedurende het jaar een fijne plek is om te vissen of te zonnen.

Burleigh Heads Beach, Gold Coast

De Gold Coast heeft een flink aantal bijzondere stranden, maar Burleigh Heads is één van de mooiste. Ondanks het feit dat het langs een drukke snelweg ligt, is dit paradijs schoon, onvervuild en ongerept, met geweldige surfplekken en veel wandelpaden. Zwembaden worden bewaakt door badmeesters, waardoor dit een fijn strand is voor gezinnen die van het water willen genieten.

golden coast australie top 10

Veel surfers komen er voor de golven, en het omliggende park is een populaire optie voor picknickers. In het gebied kun je ook veel dieren tegenkomen, zoals zeearenden, kalkoenen en dolfijnen. De geurige dennenbomen zijn kenmerkend voor dit gebied, en er zijn veel leuke markten om te bezoeken.

Bondi Beach, Sydney

Zowel de lokale bevolking als backpackers zijn dol op Bondi Beach, dankzij de bloeiende sfeer en veel leuke plekjes om mensen te kijken. Het iconische strand is de thuisbasis van de eerste Surf Life Saving Club ter wereld, die meer dan 100 jaar geleden werd opgericht. Tegenwoordig vind je op Bondi Beach vooral zonaanbidders, zwemmers en wandelaars. Door de schone kust en de ligging vlakbij het centrum van Sydney is Bondi een populaire en toegankelijke bestemming. Op de site Sydney.com kun je lezen wat er nog meer te doen is op Bondi Beach.

top 10 stranden australie bondy

Hyams Beach, New South Wales

Jervis Bay’s Hyams Beach ligt tussen het Jervis Bay Marine Park en Booderee National Park, met veel inheemse bossen en wandelpaden over kliffen. Het staat bekend om zijn ongelooflijk witte zand en wordt vaak bezocht door mensen die in Sydney wonen. Iedereen kan hier genieten van duiken en snorkelen. Het gebied wordt ook vaak bezocht om te zeilen, windsurfen en kajakken op zee, waarbij je walvissen en dolfijnen kunt kijken. Het nabij gelegen Booderee National Park is ideaal voor een prachtige wandeling in de wildernis.

Wineglass Bay, Tasmanië

Wineglass Bay maakt deel uit van Freycinet National Park, en ligt op enkele uren van Hobart en Launceston. Het strand ziet er schilderachtig uit, door het contrasterende witte zand tegen de roze en witte granieten toppen van het gebied achter het strand. De diepblauwe zee maakt de regenboog van kleuren helemaal af. Toeristen en vakantiegangers komen hier vaak om te vissen, zeilen, kajakken, rotsklimmen of gewoon te ontspannen in de zon.

De beschutte ligging van Wineglass Bay maakt dit een prachtig strand om te zwemmen of gewoon in het water te spetteren, en het ronde strand staat garant voor een prachtige luchtfoto. Er is een speciale uitkijkpost voor de beste uitzichten over de Wineglass Bay, waar je in ongeveer een uurtje naartoe kunt lopen via een pad.

Bells Beach, Victoria

Bells Beach is geliefd bij surfers over de hele wereld. Het is zelfs door Lonely Planet uitgeroepen als één van de Australische stranden om te surfen.  Het strand staat bekend om zijn enorme en krachtige branding, waardoor het niet het veiligste strand is om te zwemmen. Ieder jaar vindt met Pasen de Rip Curl Pro Surf Competiton plaats, waar surfers en toeschouwers van over de hele wereld naartoe komen.

De hoge kliffen geven Bells Beach en wat gevaarlijke uitstraling, en het blootgestelde rif kan ook daadwerkelijk gevaarlijk voor minder goede zwemmers. Tijdens het pijlstaartroggenseizoen wordt er een net geplaatst in de baai, waardoor je hier over het algemeen veilig kunt zwemmen.