Fietsen in Frankrijk: tips en de mooiste fietsroutes

Fietsen in Frankrijk: tips en de mooiste fietsroutes

Frankrijk is een geweldig land om op de fiets te verkennen. Vooral in het westen van Frankrijk vind je veel fietsroutes, waardoor er een heel netwerk is waar je uit kan kiezen. Of je nou een volledige fietsvakantie plant of op zoek bent naar mooie gebieden om af en toe een stukje te fietsen, hier zetten we de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Fietsen in Frankrijk: gebieden voor beginners

Als je tijdens je vakantie in Frankrijk een ontspannen stukje wil fietsen, zijn er vijf gebieden waar je het beste naartoe kunt:

  • De vallei van de Loire, tussen Nevers en Nantes. Hier vind je in het dal een route van in totaal 900 kilometer waarvan je verschillende etappes kan fietsen.
  • Langs de kust van de Atlantische Oceaan van Charente-Maritime, de Gironde en Les Landes vind je verschillende vlakke routes om te fietsen.
  • De eilanden Île de Ré en Ile d’Oléron staan bekend om een paar prachtige en vlakke fietsroutes.
  • In de omgeving van Landes, Gironde en Bassin d’Arcachon vind je verschillende vlakke fietsroutes
  • Voor een fietstocht in een iets warmere omgeving kun je ook over de jaagpaden van het Canal du Midi in het zuiden fietsen.

De 8 mooiste fietsroutes van Frankrijk

Onze redactie fietst al jaren in Frankrijk en zoals je je kan voorstellen hebben we heel wat routes afgelegd. Hier zetten we de 8 mooiste fietsroutes op een rij in willekeurige volgorde.

1. Bourgondië: de Hautes Cotes en de Vallée de L’Ouche

Oude wijngebieden en prachtige fietsroutes, zo kun je deze streek het beste omschrijven. In dit heuvelachtige landschap (geen zorgen, geen berge) vind je prachtige wijnsteden en enorme lappen grond met wijnstokken. In deze regio vind je weinig industrieel verkeer en bij vrijwel elke tussenstop kun je de lokale keuken proeven en genieten van een heerlijk glas wijn.

Vooral de routes van het noordwesten van Beaune naar de Ouche-vallei is prachtig. Ook met de auto is dit een mooie route om te rijden. Je vind je weg op rustige landweggetjes door de dorpen Nantoux en Bessey-en-Chaume. Het terrein is afwisselend heuvelachtig en vlak, waardoor het voor fietsers van elk niveau een fijne omgeving is om te fietsen.

landschap bourgondie

Een fietsrit in dit gebied kun je het beste afsluiten met een etappe langs de beboste valleien en kleine boerderijen langs de Abbaye De La Bussiere. Je rit eindigt bij het prachtige kasteel van Châteauneuf, een perfect bewaard middeleeuwse omgeving uit de 11e eeuw. Het bijbehorende dorp wordt door sommigen gezien als één van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Totale afstand: 44 km

Niveau: Gemiddeld

Beste tijd om te fietsen: juni tot september

2. Elzas: de wijnroute

Het gebied Elzas heeft door de historie veel gewoontes, wijnen en woorden overgenomen uit zowel de Duitse als Franse cultuur. Deze twee landen hebben in de loop van de wereldgeschiedenis verschillende keren oorlog gevoerd om dit grondgebied. De Elzas is het resultaat van een jarenlange vermenging van culturen en het is daarmee een prachtige regio om op de fiets te verkennen.

Het landschap van de Elzas dwingt je om over kronkelende wegen de wijngaarden en historische steden van de regio te verkennen. Begin de route in Ottrot naar Illhaeusern richting het zuiden en volg de Route des Vins. Deze route leidt je via kronkelende weggetjes langs kleurrijke dorpen die verscholen liggen tussen de wijnstokken. Stop in Andlau en bekijk de uitgehouwen kunstwerken uit de 12e eeuw bij de Abdij van Andlau en een bezoek aan Mittelbergheim mag ook zeker niet ontbreken.

terras elzas

De fietstocht naar Illhaeusern voert je door het gebied van de Grand Reid, een park vol wilde dieren dat bezaaid is met oude Gallische grafheuvels. Je sluit de route af in Hôtel des Berges, waar je kan genieten van een heerlijke maaltijd in het tweesterrenrestaurant van het hotel.

Totale afstand: 51 km

Niveau: Gemiddeld

Beste tijd om te fietsen: mei tot september

3. Bordeaux en de Dordogne: volg de rivier naar het oosten

Bereid je voor op één van de meest ontspannen fietsroutes van Frankrijk. Vertrek vanuit Saint-Emilion en begin aan een dagtocht naar de Bergerac-streek. Maak een korte stop in Castillon-la-Bataille, waar de laatste slag van de Honderjarige Oorlog eindigde in een overwinning van Frankrijk. Na de stop volg je de oevers van de Dordogne.

fietsen bordeaux

In Sainte-Foy-la-Grande, een stad die zich uitstrekt over de departementen van de Dordogne en de Gironde, kun je stoppen voor lunch bij één van de vele terrasjes van Bergerac en Montbazillac. Deze streek is vooral beroemd om de goede dessertwijnen. Het laatste stuk van de fietsroute is heuvelopwaarts richting Chartreuse du Bignac.

Totale afstand: 73 km

Niveau: Beginner

Beste tijd om te fietsen: juni – september

4. De Loire vallei: De Touraine en de Vienne

In de prachtige omgeving van de Loire vind je om bijna elk hoekje wel een prachtig kasteel. De kleine landweggetjes in dit gebied zijn perfect voor een fietstocht tussen oude koningen en koninginnen.

kasteel loire

Doorkruis de typische landschappen van de Touraine en fiets langs de rivier de Indre naar het dorp Azay-le-Rideau. Parkeer je fiets en bezichtig de vele kastelen met prachtige Renaissance-architectuur. Lunchen voor het kasteel in het restaurant Côté Cour is iets wat je niet mag missen. Na de lunch steek je de rivier de Vienne over en kom je aan bij de imposante poorten van Château du Rivau. Hier kun je een wandeling maken door prachtige tuinen.

Totale afstand: 55 km

Niveau: Beginner

Beste tijd om te fietsen: juni – september

5. De Provence: Petit Lubéron

De Provence staat al tientallen jaren hoog op elk lijstje met de mooiste fietsroutes. De route die we hier is een alternatieve fietstocht, waarbij we de populaire plekken van de regio inruilen voor wat verborgen juweeltjes.

De fietstocht begint in het hart van de vallei van Petit Lubéron. Het terrein is vlak en wordt onderbroken door korte (maar steilen) hellingen. Je fietst door het prachtige dorp Bonnieux en hervat je reis over een 2000 jaar oude Romeinse brug, Pont Julien.

Vanaf de brug fiets je naar het verborgen dorp Goult, waar het grote plein midden in het dorp gevuld is met gezellige café’s en winkels. Na een korte stop rij je door naar een exclusief wijngebied, eigendom van niemand minder dan de burgemeester van Ménerbes: het Domaine Ruffinatto. Sluit de route af met een korte terugtocht naar La Bastide de Marie, Ménerbes.

Totale afstand: 54 km

Niveau: Gemiddeld

Beste tijd om te fietsen: mei – september

6. Zuidwest-Frankrijk: Conques & het Lotdal

Deze regio biedt een ongelooflijke diversiteit en een prachtig landschap langs rustige wegen waar al jarenlang wordt gefietst. Vanaf Saint Cirq Lapopie, een klein maar prachtig dorp, begin je tocht van bijna 100 km naar het dorp Conques. Deze lange tocht is misschien wel de mooiste route stroomopwaarts van de Lot.

Aan de rechterzijde van de over kun je een paar flinke klimmen tegenkomen. We raden dan ook aan om de tijd te nemen voor deze route. Er zijn genoeg kleine dorpjes langs de route om uitgebreid te lunchten. De laatste stop is Conques, een dorp dat vooral bekend is door de relikwieën van Sainte Foy. Het dorp is om die reden ook een belangrijke stop op de Camino de Santiago.

Totale afstand: 90 km

Niveau: Gevorderd

Beste tijd om te fietsen: mei – september

7. Atlantisch Frankrijk: Route du Sel op Ile de Ré

Ile de Ré is een van de beroemdste en meest moderne eilanden langs de Franse Atlantische kust, gelegen tussen Bretagne in het noorden en de wijngaarden van Bordeaux in het zuiden. Deze Franse Atlantische fietstocht is heerlijk vlak langs de zee op bijzondere fietspaden.

fiets route du sel

Rijdend over de oude zoutweg, of Route du Sel, brengt deze schilderachtige tocht je naar de top van het eiland en terug. Je fietst langs ongerepte dorpjes zoals Ars-en-Ré, Saint-Clément des Baleines of La Couarde en fietst verder naar de verborgen dorpjes Loix en Les Portes voordat je terugkeert naar de havenstad Saint Martin de Ré.

Totale afstand: 82 km

Niveau: Beginner

Beste tijd om te fietsen: juni – september

8. Normandië: Deauville-Lus via Honfleur

Hoewel elke regio van Europa een lange geschiedenis heeft, is Normandië gevormd door twee belangrijke gebeurtenissen in de Europese geschiedenis: de Slag om Hastings in 1066 en de landing van de geallieerden op 6 juni 1944. Een bezoek aan de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats mag je niet overslaan als je in deze regio bent. Fietsen in Normandië is alsof je in een tijdmachine stapt die je langs weelderige velden en witte zandstranden brengt. Deze regio staat ook in onze lijst met korte roadtrips vanuit Nederland.

Deze route is kort, dus je hoeft je niet te haasten. Fiets eerst landinwaarts langs de beroemde paardenfokkerijen van het gebied. Dichte bossen worden afgewisseld met weelderige vlaktes als je afdaalt naar Deauville, een badplaats die vaak de “Parijse Rivièra” wordt genoemd vanwege het casino, de statige gebouwen en het jaarlijkse filmfestival. Er zijn tal van mogelijkheden om te lunchen langs de kust. Ga over de brug naar de stad Trouville, een authentiek Frans vissersdorpje. Volg de kust terug naar Honfleur, waarvan de kleurrijke gevels de impressionisten hebben geïnspireerd.

Totale afstand: 39 km

Niveau: Gevorderd

Beste tijd om te fietsen: juli – augustus

Tips voor fietsen in Frankrijk

Voor een goede afloop van je vakantie, zetten we nog een aantal handige tips op een rij als je gaat fietsen in Frankrijk.

  • Franse automobilisten zijn minder gewend aan fietsers van Nederlandse. Het is daarom extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn op de weg. Draag geen donkere kleren. Buiten de bebouwde kom is het daarnaast verplicht om een fluorescerend vestje te dragen.
  • In deze lijst staan verschillende regio’s, maar steden als Parijs, Bordeaux, Straatsburg en Lyon zijn ook ideaal om op de fiets te verkennen!
  • Ga je met het gezin op pad? Voor kinderen jonger dan 12 jaar is een fietshelm verplicht.
  • Fietspaden worden in Frankrijk ook vaak door voetgangers gebruikt. Zorg voor vertrek dat je fietsbel het doet, om botsingen te voorkomen.
  • Goede fietsremmen zijn onmisbaar als je gaat fietsen in Frankrijk. Velgremmen en schijfremmen zijn de beste optie, aangezien trommelremmen, rollerbrakes of een terugtraprem defect kan raken door oververhitting.