Goedkoop backpacken in Zuid-Amerika

Goedkoop backpacken in Zuid-Amerika

Wil je goedkoop backpacken in Zuid-Amerika? Dan moet je wel wat aanpassingen maken aan je route. Gelukkig is dat geen straf, want in elk land vind je prachtige plekken. Hier lees je wat je kunt verwachten aan kosten als je gaat backpacken in Zuid-Amerika, en welke plekken in de goedkoopste landen je niet mag missen.

Hoe duur zijn Zuid-Amerikaanse landen?

Niet ieder Zuid-Amerikaans land is even duur, waardoor je dagelijkse onkosten ook per land kunnen verschillend. Wij zochten uit wat de gemiddelde dagelijkse kosten zijn van het leven in verschillende Zuid-Amerikaanse landen. Zo heb je een indruk wat je ongeveer kwijt bent tijdens je verblijf in één van deze landen.

LandAanbevolen dagelijks budget
Colombia€35 – €50
Ecuador€25 – €35
Peru€35 – €50
Bolivia€20 – €35
Argentinië€30 – €50
Chili€50 – €70
Brazilië€40 – €60

Goedkoop backpacken in Zuid-Amerika

Hoewel het misschien niet te vergelijken is met Zuid-Oost Azië, kun je ook prima goedkoop backpacken in Zuid-Amerika. Toch zijn sommige Zuid-Amerikaanse landen duurder dan andere, waardoor het zeker handig is om te weten waar je moet zijn als je dit continent zo goedkoop mogelijk wil ontdekken. Gelukkig hebben wij genoeg van dit continent gezien om de mooiste én goedkoopste plekken voor je op een rij te zetten!

1. La Paz, Bolivia

Als het grootste stedelijke gebied van het goedkoopste land van het continent, is La Paz een geweldige bestemming voor backpackers met een beperkt budget. Reizigers hoeven niet veel geld uit te geven om te genieten van wat deze hoge regio te bieden heeft. Geniet van een bruisend nachtleven, trektochten tussen de adembenemende bergen of gewoon van de bezienswaardigheden.

2. Uyuni, Bolivia

Als je in Uyuni bent, mag je deze zoutvlaktes zeker niet overslaan.  Een jeeptour langs deze beroemde vlaktes en andere nabijgelegen natuurlijke spektakels kost ongeveer 140 euro. Vergeleken met de kosten die je in de rest van het land maakt is dit vrij duur, maar gelukkig valt het voor ons mee.

3. Sucre, Bolivia

Wil je de grootsheid van het voormalig Spaanse wereldrijk verkennen zonder teveel geld uit te geven? Dan is de Boliviaanse stad Sucre de beste keuze in Zuid-Amerika. Bizar goedkoop eten en logies en betaalbare excursies maken dit prachtige koloniale juweel een must-see in de regio.

4. Rurrenabaque, Bolivia

Bijna iedereen die Zuid-Amerika bezoekt kan niet wachten om de Amazone te verkennen. Dat is nergens goedkoper dan in de noordelijke Boliviaanse junglestad Rurrenabaque. Sla die exclusieve lodges over en maak kennis met de jungle tijdens een driedaagse pampas tour over de Amazone.

Amazone regenwoud bolivia
In Zuid-Amerika mag je het Amazone-regenwoud niet overslaan!

5. Titicacameer, Peru en Bolivia

Als armste regio van zowel Bolivia als Peru is een bezoek aan het Titicacameer bizar goedkoop. Verken oude archeologische vindplaatsen van de Inca’s terwijl je over het glinsterende water van ‘s werelds hoogste bevaarbare meer kijkt.

6. Lima, Peru

Hoewel de bars en restaurants van Miraflores berucht zijn om hun prijs, is de rest van de stad opvallend goedkoop. Geniet van verse ceviche bij een kraampje langs de weg, drink een glaasje pisco sour bij een lokale waterpoel of slenter door de n van deze fenomenale stad. En dat allemaal zonder dat het een rib uit je lijf kost.

7. Huachachina, Peru

Een waar paradijs voor backpackers. Er is weinig meer te doen in deze stad dan achterover leunen en genieten van het uitzicht. De actieve backpacker kan een buggy boeken voor een rit in de duinen van de woestijn.

woestijn peru zand

8. Cusco, Peru

Cusco was ooit de belangrijkste stad van de Inca’s en de Spanjaarden. Tegenwoordig is deze stad naar Peruaanse maatstaven nogal prijzig, al blijft de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend. Hier kun je genieten van een beetje oude geschiedenis, culturele verrijking of het bruisende nachtleven.

9. De Heilige Vallei, Peru

Slimme reizigers kunnen gebruik maken van het openbaar vervoer en de groepskorting om de kosten in deze regio laag te houden. Dit alles om de overvloed aan ontzagwekkende archeologische vindplaatsen in de regio goedkoop te verkennen. Voorkom dat je wordt afgeperst door een toeristische trein en pak een lokale bus als je Machu Picchu wil bezoeken. Je moet dan wel een paar keer overstappen.

Machu Picchu zuid amerika backpacken
Wil je goedkoop naar Machu Picchu? Pak de lokale bus!

10. De Peruaanse hooglanden, Peru

Vermijd toeristenprijzen door een klein maar bekend deel van Peru te doorkruisen: de onvergetelijke Andes hooglanden. Van Ayacucho tot Cajamarca, dit adembenemende maar onontdekte berggebied is zo goedkoop dat je je afvraagt waar alle backpackers zijn.

11. Mendoza, Argentinië

Argentinië is geen goedkoop land. Gelukkig is de wijn wel goedkoop en heerlijk, en een fietstocht door de prachtige wijngaarden van Mendoza is bizar goedkoop. En een lokaal flesje met heerlijke wijn kost bijna niets!

12. Quito, Ecuador

De hooggelegen hoofdstad van Ecuador is bizar goedkoop. Dat is fijn, aangezien de meeste attracties in dit land slechts een korte busrit verwijderd zijn van de hoofdstad. Het mooiste is eigenlijk dat de valuta in Ecuador de Amerikaanse dollar is. Zo wordt je elke keer dat je moet afrekenen herinnerd aan hoe goedkoop dit prachtige land is.

13. Baños, Ecuador

De subtropische stad Baños in Ecuador is ideaal om goedkoop tijdens je wat buitenactiviteiten af te vinken. Mountainbiken, wandelen, klimmen, raften: in Baños kan bijna alles.

14. Montañita, Ecuador

Toe aan een welverdiende strandvakantie? De mooiste stranden van Zuid-Amerika liggen in Brazilië, maar dat kunnen we niet betalen. Kies in plaats daarvan voor de opkomende badplaats Montañita. Hier kun je helemaal tot rust komen in een bohemian omgeving zonder teveel geld uit te geven. Veel reizigers brengen hier meer tijd door dan ze oorspronkelijk voor ogen hadden, dus dat belooft veel goeds!

15. Patagonië, Argentinië en Chili

“Wat!?”, hoor ik je roepen, “Patagonië is de duurste regio van Zuid-Amerika!”. Klopt, maar outdoor liefhebbers kunnen deze regio wel degelijk voor een prikkie doorkruisen. Door dagelijks te kamperen en mee te liften met vriendelijke locals hoeft deze regio helemaal niet duur te zijn. Let er wel op dat deze manier van reizen alleen in de zomer leuk is, en zorg dat je een goede backpackers tent bij je hebt.