Goedkope roadtrip in Europa: de beste landen

Goedkope roadtrip in Europa: de beste landen

Een roadtrip is ideaal als je meerdere landen wil bezoeken tijdens je reis, eigen baas wil zijn wat betreft vertrektijden of als je gewoon bij aankomst een auto bij de deur wil hebben om wat leuke plekken in de omgeving te bezoeken. Een autovakantie is vaak al een stuk goedkoper dan reizen met het vliegtuig, en door de juiste bestemming te kiezen wordt je roadtrip nóg goedkoper. Wij zetten de beste landen op een rij voor een goedkope autovakantie vanuit Nederland.

De beste landen voor goedkope autovakanties in Europa

Per land zetten we de reistijd neer vanaf Utrecht, en de lokale brandstofprijs. Zo weet je ongeveer hoe lang je over de reis (kan) doen en wat het om bij aankomst het land met de auto te verkennen.

1. Macedonië

Het goedkoopste land uit de lijst is gelijk een flink stuk rijden. Met zijn heerlijke gerechten, levendige cultuur en leuke kleine stadjes is Macedonië een ideale bestemming voor een goedkope autovakantie. De hoofdstad Skopje heeft talloze beelden, musea en andere culturele attracties. Een aanrader is het Ohrid-meer, één van de oudste en diepste meren van Europa.

macedonie ohrid

Macedonië is zonder twijfel het goedkoopste land van Europa. Sommige reisgidsen beweren dat Bulgarije goedkoper is, maar onze ervaring leert dat Macedonië toch echt wel goedkoper is. Vanaf Utrecht is het ongeveer 22 uur rijden met de auto naar Skopje.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 1,00 euro
 • Diesel: 0,87 euro

2. Bulgarije

Bulgarije staat altijd op lijstjes met de goedkoopste landen van Europa, en niet voor niets! Het maakt niet uit waar je naartoe gaat in het land, je betaalt bijna nergens teveel voor onderdak, eten en entertainment. De hoofdstad van Sofia is de perfecte bestemming voor een stedentripje, en als je op zoek bent naar een beetje zon kun je doorrijden naar de kustplek Sunny Beach.

bulgarije bergen

Om met de auto naar Bulgarije te gaan pak je in principe dezelfde route als naar Macedonie. Het verschil is dat je in Servië afslaat richting Sofia. Vanaf Utrecht naar Sofia rijden duurt iets minder dan 22 uur. Als je door wil rijden naar Sunny Beach, moet je hier nog 4 uur bij optellen.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 0,88 euro
 • Diesel: 0,87 euro

3. Servië

We noemden het net al als land dat je doorkruist als je met de auto naar Bulgarije of Macedonie gaat. Veel mensen hebben de neiging om Servië over te slaan, wat eigenlijk erg zonde is. Niet alleen is Servië erg budgetvriendelijk, ieder jaar worden er nieuwe wegen aangelegd waardoor het goed te verkennen is met de auto. Elk jaar creëert Servië nieuwe infrastructuur, organiseert het nieuwe evenementen en groeit het land economisch.

servie

Servië is misschien niet zo goedkoop als Bulgarije of Macedonië, maar vergeleken met Nederland is het land alsnog spotgoedkoop én het is een paar uur minder rijden. De reistijd van Utrecht naar de hoofdstad Belgrado is iets meer dan 17 uur.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 1,11 euro
 • Diesel: 1,19 euro

4. Hongarije

Hongarije wordt al jaren beschouwd als één van de goedkoopste landen in Europa. Doordat de meeste reizigers naar de hoofdstad Boedapest gaan voor de heerlijke badhuizen, de enorme kathedralen en het bruisende nachtleven, worden veel andere leuke steden en dorpen vaak over het hoofd gezien. De naburige steden Pécs, Miskolc en Eger zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

hongarije gebouw budapest

Ook als je niet in de hoofdstad verblijft, kun je genieten van hoe goedkoop dit land is. Je kan voor slechts een paar euro je buik rond eten – inclusief een lokaal biertje! Van Utrecht naar Boedapest zit je ongeveer 14 uur in de auto.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 1,04 euro
 • Diesel: 1,08 euro

5. Roemenië

Roemenië is de thuisbasis van kastelen, kleurrijke oude steden en prachtige landschappen met oerbossen en zal je ongetwijfeld verrassen. Het ontdekken van het mysterie van de legendarische graaf Dracula en het bezoeken van het weelderige landschap van Transsylvanië is wat de meeste toeristen doen, maar er is zoveel meer in Roemenië.

roemenie

Net als bij Bulgarije kun je ook in Roemenië doorrijden naar de kust van de Zwarte Zee om te genieten van het strand. Van Utrecht doe je er ongeveer 23 uur over om naar Boekarest te rijden. De hoofdstad ligt op ongeveer 2 uur rijden van de kust, mocht je ervoor kiezen om door te rijden naar de stranden van Roemenië.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 0,92 euro
 • Diesel: 0,95 euro

6. Litouwen

Vorig jaar is de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, verkozen tot de leukste stad om te bezoeken voor een goedkope citytrip.  De Baltische staten zijn een fascinerend en betaalbaar deel van Europa en Litouwen is een uniek land om te bezoeken. De toeristische topbestemming is de hoofdstad Vilnius, die een mooie plek is om te verkennen. Vilnius is een stuk minder toeristisch dan veel andere steden in Europa. Het eten en het bier is heerlijk en je vindt er eenvoudig betaalbare plekken om te eten en te slapen. Litouwen heeft ook veel mooie natuurgebieden er zijn veel meren en dorpen die het verkennen waard zijn. Beroemde bezienswaardigheden zijn onder andere de Heuvel van de Kruisen en de Koerse Schoorwal aan de kust.

Litouwen

Van Utrecht tot de hoofdstad Vilnius is iets meer dan 17 uur rijden. De snelste route naar de kust leidt je door de Oblast Kaliningrad. Om dit stukje Rusland te doorkruisen, heb je een Russisch visum nodig. Als je deze regio niet per se hoeft te bezoeken, is het goedkoper om een stuk om te rijden. De rit van Vilnius naar de kust duurt tussen iets meer dan 3 uur.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 1,07 euro
 • Diesel: 0,96 euro

7. Polen

Toevallig staat de Poolse stad Krakau op plek 2 als het gaat om leukste steden om te bezoeken voor een goedkope citytrip. Polen is een fantastische en goedkope  bestemming in Midden-Europa. Steden als Krakau en Gdańsk hebben een rijke geschiedenis, hebben tientallen mooie parken en bieden heerlijke lokale gerechten om te proberen. Polen staat ook bekend om zijn nationale parken, zoals het Ojcowski Nationaal Park (bij Krakau), waar mooie kastelen en grotten te vinden zijn.

polen stad

Vanaf Utrecht is het iets minder dan 12 uur rijden naar Warschau. Krakau ligt 300 kilometer ten zuiden van Warschau en is ongeveer even ver rijden vanaf Utrecht en ruim 3 uur rijden als je vertrekt vanuit Warschau.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 0,94 euro
 • Diesel: 0,93 euro

8. Slowakije

De hoofdstad van Slowakijke,  Bratislava, wordt vaak overgeslagen bij autovakanties richting Boedapest. Zonde, want hoewel Bratislava minder toeristisch is dan Boedapest, is het een mooie en bovendien goedkope stad om te verkennen. Slowakije is vooral geliefd onder natuurliefhebbers. Buiten de steden zijn er namelijk niet veel attracties zoals museums of pretparken. Je komt er vooral om te genieten van de mooie natuur.

slowakije bergen natuur

Vanaf Utrecht is het iets meer dan 12 uur rijden naar Bratislava. De hoofdstad ligt vlakbij de grens met Oostenrijk. De tweede grootste stad, Košice, ligt aan de andere kant van het land. Je doet er iets minder dan 5 uur over om van Bratislava naar Košice te rijden, waarbij je het hele land doorkruist. Een autorit tussen deze steden is dan ook een geweldige manier om de natuur van het binnenland te verkennen, om uiteindelijk heerlijk bij te komen in Košice.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 1,17 euro
 • Diesel: 1,05 euro

9. Slovenië

Oost-Europa is de thuisbasis van enkele van de goedkoopste steden van Europa. Slovenië is daarop geen uitzondering. Met turquoise meren, besneeuwde bergen en middeleeuwse kastelen is het geen wonder dat dit land – en vooral de hoofdstad Ljubljana – jaarlijks miljoenen reizigers en vakantiegangers aantrekt. Daarbij is het verkennen van dit land een stuk goedkoper dan de buurlanden Oostenrijk en Italië, zonder dat je in hoeft te leveren op de prachtige omgeving.

slovenie bled meer

Als je dit land bezoekt, mag je het Meer van Bled niet overslaan. Je kent dit meer waarschijnlijk al van foto’s, gezien het kerkje midden in het meer wereldwijd bekend is. Van Utrecht naar Ljubljana is het iets meer dan 12 uur rijden.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 1 euro
 • Diesel: 1 euro

10. Tsjechië

Bekend om zijn gotische kathedralen en middeleeuwse kastelen, blijft Praag een van de top toeristische bestemmingen in de Tsjechië. Hoewel de hoofdstad wordt beschouwd als een van de goedkoopste steden van Europa, kan het nog steeds 50-100% duurder zijn dan andere plaatsen in het land. Voor een goedkope autovakantie doe je er dan ook goed aan om omliggende steden te bezoeken, zoals Český Krumlov, Karlovy Vary en Brno.

tsjechie stad

Vanaf Utrecht is het iets minder dan 9 uur rijden naar Praag. Als je liever doorreist naar bijvoorbeeld de stad Brno, moet je daar nog iets minder dan 3 uur aan vastplakken.

Brandstofprijs:

 • Benzine: 1,04 euro
 • Diesel: 1,02 euro

Bonustip: Kroatië

Kroatië is door snelle ontwikkelingen in toerisme niet overal even goedkoop meer. Vooral de toeristische kustplekken passen in het hoogseizoen hun prijzen aan op de toeristen. Als je niet oplet, kan een autovakantie in dit land je alsnog honderden euro’s meer kosten dan je had voorzien.

kroatie strand

Hoewel Dubrovnik zeker een bezoek waard is, zijn de prijzen van hotels en restaurants hier vaak hoger door alle toeristen. In steden als Zagreb of Split krijg je veel meer waar voor je geld. En als je ervoor kiest om Kroatië tijdens het laagseizoen te bezoeken, kun je alsnog genieten van de eilanden en de kust zonder de hoge prijzen.

Tips voor een goedkope autovakantie

Goedkoopste roadtrip landen

De goedkoopste landen voor een autovakantie vind je doorgaans in Zuid-oost Europa en Oost-Europa. Veel van deze landen bieden zowel de warmte voor een strandvakantie als de bergen en bossen voor een meer avontuurlijke vakantie – het is aan jou om te bepalen waar je de auto parkeert.

Waar overnacht je?

Je kan een roadtrip op verschillende manieren invullen. Reis je bijvoorbeeld in een paar dagen naar je bestemming om daar een hele week te blijven, of vind je het reizen van plek naar plek juist het leuke aan autovakanties? Voor een goedkope autovakantie kun je qua overnachtingen het beste op zoek gaan naar campings in de buurt van steden. Hotelovernachtingen zijn comfortabeler, maar ook een stuk duurder en hiermee zou je autovakantie in deze landen alsnog duurder kunnen uitvallen dan je voor ogen had.

Vergeet niet om vooraf je boodschappen te doen in supermarkten in kleinere steden of dorpen. De prijzen daar zijn vaak lager dan in de steden. Ook moet je de belangrijkste kampeerspullen meenemen als je van camping naar camping reist.

Deel je reis op

Als je met de auto naar de landen uit deze lijst wil, doe je er goed aan om je reis op te delen in minimaal 2 of 3 dagen. Naast dat het nogal vervelend kan worden om 8 uur lang in een auto te zitten, geeft het je ook de kans om de omgeving te verkennen in het land waar je een tussenstop maakt.

Hoe ver autorijden per dag?

Er is een handige website waar je kan zien hoe ver je binnen Europa met de auto kan reizen binnen een bepaalde tijd. Op de site Empty Pipes vind je een kaart waarbij je alleen maar hoeft in te vullen vanaf welke stad je reis begint. In stroken wordt aangegeven hoe ver je komt binnen een bepaald aantal uur. Je kan de start-stad ook aanpassen, als je wil zien hoe ver je kunt komen na een tussenstop.