Paklijst kamperen: 20 belangrijkste kampeerspullen

Paklijst kamperen: 20 belangrijkste kampeerspullen

Kamperen is een geweldige manier om in de buitenlucht te genieten met vrienden of familie. In de meeste landen mag je alleen kamperen op campings, maar in landen als Noorwegen en Canada zijn er grote nationale parken waar je zelf kan kiezen waar je de haring in de grond steekt. Waar je ook kampeert, er zijn een paar belangrijke spullen die je altijd bij je moet hebben als je gaat kamperen en niet mogen ontbreken op je paklijst!

Kampeerspullen inpaklijst

Of je nou op een camping met veel voorzieningen verblijft of juist in de wildernis, er zijn een paar belangrijke en handige kampeerspullen waar je gewoon niet zonder kan. Als je voor het eerst gaat kamperen, kun je misschien een paar van deze kampeer spullen lenen of huren. Als je vaker gaat kamperen, kan het ook erg leuk zijn om uit te zoeken welke spullen je juist voor jezelf wil kopen.

Wij zetten de belangrijkste camping items voor je op een rij. Je kan deze kampeerspullen lijst gebruiken als checklist, om er zeker van te zijn dat je de belangrijkste camping spullen bij je hebt, of welke je nog moet kopen. Dit is een uitgebreide lijst, en niet elk product is even belangrijk. Toch kunnen sommige handige spullen voor kamperen het leven op de camping of in de wildernis net iets makkelijker maken.

1. Tent

Tenzij je gaat overnachten in een camper of busje, is een tent het belangrijkste item uit deze lijst. Tenten komen in alle soorten en maten, en als je voor het eerst gaat kamperen kun je er beter eentje lenen van een vriend of familielid. Ga je vaker kamperen? Dan is een goede tent een belangrijke investering waar je niet op wil bezuinigen.

Backpack tenten zijn vaak lichtgewicht om makkelijk mee te nemen, terwijl tenten voor koudere klimaten vaak wat logger en duurder zijn. Vergeet niet om voor de zekerheid wat reserveharingen mee te nemen!

2. Slaapmat of luchtmatras

Als je eenmaal een tent hebt, heb je ook iets nodig om op te slapen. Aan welke eisen je bedje moet voldoen, verschilt per persoon. De één valt bij wijze van nog op de grond in slaap, terwijl de ander minimaal en luchtmatras nodig heeft. Let op: lager bij de grond wordt het ’s nachts het koudst. Als je een dun matje koopt, kan het dus zeker de moeite waard zijn om te investeren in een warmere slaapzak. Andersom geldt hetzelfde: als het ’s nachts niet te koud wordt en je licht iets boven de grond op een luchtmatras, heb je waarschijnlijk genoeg aan een vrij eenvoudige slaapzak om je warm te houden.

3. Slaapzak

Tegenwoordig zijn de meeste slaapzakken gemaakt van synthetische materialen, vooral backpack slaapzakken. Hierdoor zijn ze lichter, maar zijn ze ook minder warm dan bijvoorbeeld een slaapzak van katoen of wol. Ga je in een warm klimaat kamperen? Koop dan een slaapzak die je helemaal kan openritsen, zodat je ‘m ook als deken kan gebruiken als het te warm is om in een slaapzak te liggen.

4. Kampeerkussen

Het liefst neem je natuurlijk je kussen van huis mee, maar dat is niet altijd even handig. Een normaal kussen neemt veel ruimte in, en als ie in een plas valt zuigt ie zich vol met water en moet je maar hopen dat ie op tijd droog is voor de avond valt. Het is daarom veel slimmer om een kampeerkussen mee te nemen. Deze vullen zichzelf met lucht, waardoor je ze erg makkelijk kan opbergen. Daarnaast zijn ze gemaakt van synthetische materialen, die veel minder water opnemen.

5. Wateropslag

Dit is vooral handig als je van plan bent om regelmatig in de wildernis te kamperen of als je op een camping overnacht waar je ver moet lopen voor stromend water. Zo’n jerrycan neemt misschien veel ruimte in, maar het kan ontzettend handig zijn om wateropslag bij je staanplaats te hebben.

6. Zwitsers zakmes

Een Zwitsers zakmes is onmisbaar als je gaat kamperen. Het is een mes, zaag, kurkentrekker, flesopener, tandenstoker, pincet en schaar in één!

7. EHBO-kit

Deze is net zo onmisbaar als een Zwitsers zakmes. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

8. Regenjas

Niets is zo vervelend als helemaal doorweekt terugkomen bij je tent en de hele avond bezig te zijn met het drogen van je stinkende kleding. Hou de regen-apps op je telefoon in de gaten, en neem een goede regenjas mee als je op pad gaat.

9. Insectenspray of -rollers met DEET

Als je ’s avonds rond een kampvuur zit, zal je ongetwijfeld gezelschap krijgen in de vorm van vervelende muggen. Een belangrijk onderdeel van je kampeerspullen paklijst is een spray of roller met DEET om de muggen weg te houden. Wil je muggen zoveel mogelijk ontlopen? Zet je tent dan zo ver mogelijk van stilstaand water op. Steekmuggen leggen hun eitjes in stilstaand water – zoals een singel of plas – en blijven als ze uitkomen nog vaak in de buurt van het water.

10. Campingstoel

Op de grond zitten bij een kampvuur is heel gezellig, maar na anderhalf uur kan het toch echt flink oncomfortabel worden. Zelfs de meest simpele stoel kan heerlijk zitten na een lange dag wandelen, en je hoeft je geen zorgen te maken om een nat achterwerk als de ondergrond nog nat is van een regenbui!

kamperen kampvuur nacht

11. Bakjes met deksel

Simpele plastic bakjes met een deksel zijn onmisbaar op je paklijst om verschillende redenen. Je kan eten bewaren zonder ongedierte aan te trekken, je kan er crackers of noten in bewaren zonder dat ze door andere spullen worden geplet en je kunt er zelfs eentje gebruiken om al je opladers in op te bergen.

12. Zonnebrand

‘Vergeet niet te smeren!’ geldt ook op de camping. Vooral kampeerders met kantoorbanen kunnen snel verbranden op het moment dat ze plotseling hele dagen in de buitenlucht zijn. Het hoeft echt niet per se zonnig te zijn om te verbranden!

13. Koelbox

Een koelbox is ontzettend handig als je gaat kamperen. Ze zijn er in alle soorten maten en je hebt zelfs elektrische koelboxen die zichzelf koud houden! Lees ook ons uitgebreidere artikel over elektrische koelboxen om te bepalen welke jij op je paklijst zet! Afmetingen worden uitgedrukt in liters. Bedenk goed hoe groot of juist hoe klein je koelbox moet zijn. Dit hangt af van hoeveel pakruimte je hebt en hoeveel eten en drinken je ook daadwerkelijk langere tijd koel wil bewaren.

14. Draagbare (oplaadbare) lamp

Je hebt niet elke avond zin om een kampvuur te maken, maar je wil niet de hele avond in het donker zitten. Een draagbare lamp is ideaal om op de tafel te zetten als je na een lange dag wil ontspannen bij je tent of camper. Reis je van camping naar camping? Dan is een oplaadbare campinglamp waarschijnlijk de beste keuze voor op je paklijst. Deze zijn iets duurder dan kampeerlampen die batterijen nodig hebben, maar betalen zich al snel terug. Als je weet dat je meerdere dagen niet in de buurt zal zijn van een stopcontact, dan is een lamp op batterijen nodig weer handiger. Vergeet niet om flink batterijen in te slaan!

15. Toiletspullen

Dit zijn de spullen die je op dag 1 al zal missen als je ze niet op je kampeer inpaklijst zet. Loop voor vertrek nog één keer naar de badkamer om te kijken of je niets bent vergeten: shampoo, deodorant, toiletpapier, tandenborstel en tandpasta.

16. Aanmaakblokjes en aanstekers

Gemak dient de mens, en aanmaakblokjes maken het aansteken van een kampvuur een stuk makkelijker Vergeet niet om een aansteker of lucifers mee te nemen! Als je ongeveer weet hoe vaak je een kampvuur gaat maken, kun je eventueel een hervulbare aansteker op je inpaklijst zetten.

17. Pannen

Je kan natuurlijk pannen van huis meenemen, maar deze nemen veel ruimte in en zijn soms niet geschikt voor de gaspitjes die je op de camping gebruikt. Een set van 3 pannen is een goede middenweg. Zo kun je een gevarieerde maaltijd maken zonder dat je pannenset teveel ruimte inneemt.

18. Bestek en bordjes

Ook hierbij kun je kiezen om borden en bestek van huis mee te nemen of om plastic bordjes en bestek te kopen dat speciaal bedoeld is voor kamperen. Je kan er ook voor kiezen om de hele reis wegwerpbestek en -bordjes te gebruiken, maar dit geeft ontzettend veel afval en is ook niet goed voor het milieu.

19. Blikopener

Een flesopener zit meestal wel aan je zakmes – desnoods kun je flessen openen met de achterkant van je vork – maar een blikopener moet je vaak wel apart meenemen. Blikvoedsel is makkelijk klaar te maken, is ontzettend lang houdbaar en je hoeft het vaak niet koud te bewaren.

20. Kooktoestel

Het zelf koken van je maaltijd bij je camper of tent is toch wel één van de leukste dingen van kamperen. Hoe vaak je dit doet, bepaalt ook welke kampeerkooktoestel je op je inpaklijst zet. Als je het meerendeel van je reis of vakantie zelf gaat koken, raden we een groter kampeerkookstel aan met 3 pitten. Zo kun je een gevarieerde maaltijd maken. Hoef je niet zelf te koken? Dan kan een eenpitter alsnog handig zijn om ’s avonds een blik knakworsten op te warmen. Voor meer informatie kun je hier onze koopgids voor camping gasstellen lezen.

Overige handige kampeerspullen voor je paklijst

Er zijn natuurlijk nog veel meer spullen die je op je inpaklijst kan zetten als je gaat kamperen in de wildernis of op de camping, maar die heb je vaak al in huis en hoef je dus niet apart aan te schaffen. Hier zetten we nog wat handige kampeerspullen op een rij die je vanuit je keukenkastje zo in de auto of camper kan gooien.

  • Een snijplank
  • Vuilniszakken
  • Lang houdbare snacks zoals crackers
  • Een kleed om op te zitten
  • Een plaid
  • Duct tape
  • Zeep of afwasmiddel
  • Warme sokken

Kamperen kan een geweldige ervaring zijn, als je tenminste goed bent voorbereid en de juiste spullen bij je hebt. Een goede kampeer paklijst is dan ook essentieel om goed aan je reis te beginnen. Bijna alle campingplaatsen zijn wel voorzien van een picknicktafel, een parkeerplek en een plek om de tent op te zetten. Veel campings hebben ook een gedeelde toiletruimte en stromend water. De rest moet je zelf meenemen. Ervaren kampeerders hebben vaak een kampeer checklist in hun hoofd en vergeten bijna nooit de belangrijkste spullen mee te nemen. Dankzij het overzicht van bovenstaande inpaklijst, weet jij welke spullen je niet mag vergeten. Heb je alles bij je? Dan kan er (bijna) niets meer misgaan.