Koffer inpakken: Wat neem je mee?

Koffer inpakken: Wat neem je mee?

Als je op reis gaat is een koffer inpakken vaste routine, maar hoeveel en wat je meeneemt hangt nogal van wat factoren af. Ga je een weekendje weg of ga je op stedentrip? En hoe kun je zo efficient mogelijk je trolley of koffer inpakken voor die last minute vakantie? Door de juiste dingen mee te nemen, blijft die goedkope vakantie ook daadwerkelijk goedkoop en hoef je niet ter plekke allerlei zaken in te slaan. In deze blog geven we je de beste tips voor het inpakken van je koffer.

Koffer inpakken: Lees je in

Om de juiste dingen te pakken, kun je je beter eerst inlezen over je bestemming. Bekijk goed hoe warm het daar gemiddeld is ten tijde van je vakantie en hoe hoog de luchtvochtigheid is. Vooral als je ergens verblijft tijdens het regenseizoen, kun je beter luchtige kleding en waterbestendige schoenen meenemen. Voor koudere klimaten kun je beter meerdere lagen meenemen, waardoor je in de loop van je dag je hemd, vest of jas kunt uittrekken.

Cultuur

Hou rekening met de cultuur van de plek die je gaat bezoeken. In een land als Thailand en Cambodja moet je bijvoorbeeld je schouders en knieën bedekken als je een tempel wil bezoeken. Dit geldt ook voor het Vaticaan en het Pantheon in Rome. Je kunt dan een sjaal meenemen die je even omdoet als je iets draagt zonder mouwen. Daarnaast kunnen restaurants – ook die in Europa- je weigeren als je slippers of een korte broek draagt. In India kan het voor vrouwen slim zijn om voor de zekerheid ook hun hoofd te bedekken als ze een religieus gebouw bezoeken en in Islamitische landen moeten vrouwen rekening houden met regels omtrent badkleding. Zo mag je in landen als Saudi-Arabië en de Malediven op het resort gewoon alcohol nuttigen en in bikini rondlopen, maar is dit in de gebieden waar de bevolking rondloopt niet toegestaan.

Kies herkenbare bagage

Een vierkante zwarte koffer kan lastig te herkennen zijn op de bagageband, en dit wordt nog veel erger op het moment dat je bagage kwijtraakt. Je kunt beter een koffer inpakken met herkenbare kleuren. Als je die niet hebt, knoop dan iets als een touwtje aan het handvat om ‘m herkenbaar te maken. Neem een foto van je koffer voordat je ‘m incheckt, zodat je tenminste met een foto naar het luchthavenpersoneel toe kunt stappen op het moment dat ie op bestemming niet op de band langskomt.

Vloeistoffen

Als je cosmetische producten meeneemt, kies dan zoveel mogelijk voor iets in vaste vorm. Als de inhoud in ml op de verpakking wordt aangegeven, geldt dit als vloeistof. Als je hiermee wilt vliegen, geldt de volgende regel:

Vloeistoffen mag je meenemen in verpakkingen van niet meer dan 100 ml. De vloeistoffen moet je meenemen in een hersluitbare zak met een inhoud van maximaal 1 liter.

Let goed op de inhoud van de verpakking. Het maakt voor de douane namelijk niet uit of die pot gel van 200 ml bijna leeg is, 100 ml inhoud is 100 ml inhoud. Verpakkingen van vloeistof die hier niet aan voldoen, moeten in de koffer. Deze regel kan lastig zijn als je alleen met handbagage op reis gaat. Het is dan ook niet gek dat veel producten als shampoo en deodorant ook als mini-variant verkrijgbaar zijn. De fabrikant houdt dan vaak rekening met de 100 ml-regel.

Heeft een product geen mini-verpakking? Dan kun je ook zelf kleine potjes vullen met creme of wax, zolang deze potjes maar onder de 100 ml-grens blijven. Tip van de redactie: als je maar twee dagen op reis gaat kun je ook een leeg lenzendoosje gebruiken om een beetje gel mee te nemen. Als je haar niet te lang is, heb je hier waarschijnlijk wel genoeg aan. Als hersluitbare zak gebruik ik altijd zo’n diepvrieszak met ziplock.

Stop de belangrijkste spullen in je handbagage

Het kan geen kwaad om een extra onderbroek of paar sokken in je handbagage te stoppen. Mocht je koffer vertraging oplopen of zoek raken, dan kun je je in ieder geval opfrissen met schoon ondergoed. Daarnaast kun je de volgende checklist nalopen om te controleren of je echt alles hebt meegenomen:

 • Slaapmasker en/of oordoppen
 • Deodorant
 • Opladers voor je elektronica
 • Wereldstekker
 • Tandenborstel en tandpasta
 • Zonnebril
 • Zonnebrand
 • Muggenspray
 • Een herbruikbaar flesje voor water
 • Een kussensloop (voor je vieze was)
 • Droogtrommeldoekjes (zodat de kleding in je koffer fris blijft ruiken)

Tips om licht te reizen

Bij een reis van twee weken heb je in principe genoeg aan één handbagagekoffer, zolang je maar licht reist en geen onnodige outfits meeneemt. Nadat je je zelf hebt geïnformeerd over bijzondere kledingvoorschriften en de belangrijkste spullen hebt ingepakt, kun je de volgende tips toepassen om zo licht mogelijk te reizen.

 • Hanteer de 5-4-3-2-1 regel. Vijf topstukken, vier stuks onderkleding, drie accessoires, twee paar schoenen, één zwemoutfit.
 • Neem nooit kleding mee voor meer dan twee weken. Je kunt tussendoor naar een wasserette om je kleding uit te wassen.
 • Neem kleren mee in neutrale kleuren, waardoor je makkelijk kan combineren.
 • Neem alleen mini-verpakkingen mee van cosmetische producten. Als je in een hotel verblijft waar shampoo, zeep en dergelijke inbegrepen zijn in de kamer, laat deze dan thuis.
 • Bewaar wat ruimte voor souvenirs.
 • Bespaar ruimte door kleding op te rollen.
 • Plaats kleinere voorwerpen in je schoenen. Doe je schoenen in een plastic tas om te voorkomen dat kleding vies wordt.