Korte roadtrips vanuit Nederland: 5 routes

Korte roadtrips vanuit Nederland: 5 routes

Een roadtrip is een ideale manier om op eigen tempo een land of streek te verkennen, en er zijn genoeg leuke streken in de omgeving van Nederland voor een korte roadtrip van ongeveer 1 week. Ideaal als je er last-minute even tussenuit wil en zelf wil bepalen waar je heen gaat en wanneer je vertrekt. Op zoek naar een korte roadtrip vanuit Nederland? Wij zetten de 5 leukste routes voor je op een rij, die je allemaal op je gemak binnen een week of zelfs een langweekend kan afleggen.

De leukste korte roadtrips vanuit Nederland voor 1 week

Het leuke van een autorondreis is natuurlijk om tijdens het reizen plekken te bezoeken die op de route liggen. De snelste weg van A naar B is niet altijd de leukste! Bij onderstaande routes hebben we dan ook verschillende tussenstops toegevoegd. Hierdoor kun je de omgeving verkennen, en zit je niet urenlang in de auto op weg naar je bestemming. Dit zijn de 5 leukste korte roadtrips vanuit Nederland:

  • Salzburgerland, Oostenrijk
  • Normandië, Frankrijk
  • Sprookjesroute, Duitsland
  • Engelse zuidkust, Verenigd Koninkrijk
  • Denemarken en zuid-Zweden, Scandinavië

Benieuwd wat elke roadtrip te bieden heeft en wat de leukste routes zijn naar je eindbestemming? Hieronder leggen we uit wat deze korte roadtrips zo bijzonder maakt en welke leukste tussenstops de moeite waard zijn.

Salzburgerland, Oostenrijk

Salzburgerland is een gebied in Oostenrijk dat bekendstaat om zijn prachtige natuur. In de winter kun je in deze omgeving skiën, terwijl je in de zomer kunt genieten van een wandeling of fietstocht. Ook met de auto is dit een prachtig gebied om te verkennen en vooral de stad Salzburg mag je niet overslaan. Vanaf Utrecht rijd je in ongeveer 10 uur naar dit gebied, waarbij je ervoor kan kiezen om tijdens je reis te stoppen in Duitse of Tsjechische steden.

Ons advies is om op de eerste dag in één keer door te rijden naar Leipzig. Zo heb je een groot deel van je reis al gehad, en heb je gelijk een leuke stad om te bezoeken. Deze stad in het oosten van Duitsland staat bekend om de Thomaskirche, het Stasi-museum en je kunt er het graf van de componist Bach bezoeken. De reis naar Leipzig duurt iets meer dan 6 uur.

leipzig kasteel

Als je weer in de auto stapt richting de volgende bestemming, kun je kiezen tussen de Duitse stad München (4 uur rijden) of een kleine omweg richting Praag (3 uur rijden). De Beierse hoofdstad München staat bekend om het Oktoberfest, de bierhal Hofbräuhaus en het paleis Residenz. De Tsjechische hoofdstad Praag is geroemd om een volledig middeleeuws deel en de iconische Karelsbrug. Welke stad je ook kiest, het is zijn allebei leuke tussenstops op weg naar Salzburgerland.

Na je tweede tussenstop kun je de weg vervolgen naar Salzburgerland. Eenmaal aangekomen kun je genieten van prachtige bergwandelingen of een tour langs adembenemende watervallen. Vergeet ook niet om de hoofdstad van het gebied te bezoeken. Salzburg is de geboortestad van Mozart en de stad is bijna volledig in barokke stijl gebouwd.

Salzburgerland oostenrijk

Als je op de heenweg in Praag bent gestopt, kun je op de terugweg langs München voor een tussenstop. Een andere optie is een bezoek aan het Bodenmeer in het zuiden van Duitsland. Een goede tweede stop voor de terugweg is Luxemburg. Vanuit zuid-Duitsland rij je in iets meer dan 5 uur naar Luxemburg. In dit land kun je de Ardennen of mooie kastelen bezoeken. De hoofdstad staat bekend om middeleeuwse stadsmuren en moderne kunst in MUDAM. Na Luxemburg is het een korte reis richting Nederland.

Normandie, Frankrijk

Deze provincie in noord-Frankrijk staat bekend om prachtige duinen en natuurlijk de invasie van de geallieerden op de stranden tijdens D-day. In het binnenland van dit gebied kom je prachtige bossen en oude Franse dorpjes tegen. Tijdens deze roadtrip kun je eventueel een uitstapje maken naar het klooster Mont Saint Michel en Pointe-du-Hoc. Vanaf Utrecht is het iets meer dan 7 uur rijden naar Normandie.

Ook bij deze reis kun je verschillende leuke tussenstops inplannen. Zo kun je op de heen- of terugweg overnachten in Brugge om de prachtige middeleeuwse binnenstad en grachten te verkennen. Vanaf Brugge is het ongeveer 5 uur rijden naar Normandie, maar je kan natuurlijk ook nog een tussenstop maken. De Franse hoofdstad Parijs ligt praktisch op de route en is vanaf Brugge ongeveer 3 uur rijden. Als je ’s ochtends vertrekt, heb je dus nog tijd genoeg om de Eiffeltoren te bekijken.

eiffeltoren parijs
Een roadtrip in Normandie kun je goed combineren met een dagje naar Parijs.

Als je doorrijdt naar Normandie, kun je verschillende historische plekken bezoeken en mooie steden bezoeken. Een rit langs de historische stranden mag je niet overslaan. Als je vertrekt vanaf de Franse stad Le Havre, kun je langs de kust de D-day stranden Sword Beach, Juno Beach, Gold Beach en Omaha Beach bezoeken. Net achter Omaha Beach vind je het Normandy American Cemetery and Memorial, de bekende begraafplaats met de witte kruizen. Iets verderop, op ongeveer 40 minuten rijden vind je Utah Beach.

Naast historische stranden heeft Normandie nog veel meer mooie plekken om te bezoeken. Andere bezienswaardigheden in deze omgeving zijn Mont Saint-Michel, het bekende klooster in het water en de badplaats Honfleur. De boulevard van Honfleur langs het water is één van de mooiste van Frankrijk. Kunstliefhebbers kunnen het huis en de tuinen van Monet bezoeken, in het plaatsje Giverny. Natuurliefhebbers mogen de krijtrotsen van Étretat niet overslaan.

mont saint michel

Een bezoek aan de twee badplaatsen Deauville en Trouville-sur-Mer is ook zeker de moeite waard. Deze plaatsen liggen praktisch tegen elkaar aan, maar liggen aan een andere kant van de rivier La Touques. Waar Trouville-sur-Mer een rustig dorpje aan het water is, is Deauville een bruisende en chique plaatse met luxe hotels en casino’s. In Deauville vind je ook een prachtig strand die niet onder doet voor de stranden in het zuiden van Frankrijk.

Op de terugweg naar Nederland zijn er weer verschillende mooie plekken om te stoppen tijdens je korte roadtrip. Zo kun je overnachten in of bij de Vlaamse havenstad Gent, bekent om de middeleeuwse locaties en kunstmuseums. Een andere leuke tussenstop voor de terugweg is Antwerpen: een prachtige stad met een oud centrum, gildehuizen en het Diamantkwartier.

Sprookjesroute, Duitsland

De Duitse sprookjesroute is een 600 kilometer lange route die draait om de sprookjes van de gebroeders Grimm. Zo kun je het kasteel bezoeken waar het verhaal waar Doornroosje op is gebaseerd, en kun je Hamelen bezoeken. Naast sprookjesachtige plekken en kastelen, vind je hier ook prachtige natuurgebieden. De route start in Hanau in midden-Duitsland en eindigt in Bremen, een stad in het noorden van Duitsland. Uiteraard kun je de route ook in omgekeerde volgorde afleggen.

De route is bedacht in 1975 en leidt je langs verschillende toeristische attracties rondom de gebroeders Grimm. Je bezoekt verschillende locaties waar ze gewerkt en geleefd hebben en je ontdekt omgevingen waar ze hun sprookjes op hebben gebaseerd. Daarnaast rij je in deze route door verschillende mooie natuurparken.

Duitsland meer
Vooral in het zuiden van de route vind je prachtige heuvelgebieden en meren.

Belangrijke tussenstoppen bij deze route zijn Hanau, Stenau, Marburg en Kassel. De stad Kassel is in 2005 zelfs uitgeroepen tot officieel thuisfront van de sprookjes van de gebroeders Grimm. Daarnaast vind je in Alsfeld het Roodkapjeshuis, kun je Bad Wildungen het Sneeuwitje-museum bezoeken en kun je het kasteel van Doornroosje bezoeken in het Reinhardswald. Hamelen is vanzelfsprekend de stad van de rattenvanger is Bremen de geboorteplaats van de Bremer stadsmuzikanten. Alle tussenstops vind je op de Wikipedia pagina van de route.

duitsland middeleeuwen

Naast plekken over sprookjes kom je langs verschillende middeleeuws uitziende dorpjes en kathedralen van meer dan 1000 jaar oud. Ieder jaar worden er verschillende tentoonstellingen en evenementen gehouden in deze dorpen met de sprookjes als thema.

Engelse zuidkust, Verenigd Koninkrijk

Bij Engeland denk je waarschijnlijk vooral aan regen. Dit geldt ook voor een groot deel van deze regio, maar het zuiden van Engeland is daarin een uitzondering. Het zuidelijkste deel van Engeland is een stuk zonniger en soms zelfs tropisch vergeleken met de rest van het Verenigd Koninkrijk. Met zijn stijle kliffen, mooie natuurparken en authentieke dorpen en steden is de Engelse zuidkust een geweldige omgeving voor een roadtrip.

De populairste route naar Engeland met de auto is via de ferry van het Franse Calais naar het Engelse Dover. Doordat de concurrentie op deze route heb je al een ferry-kaartje voor je auto + passagiers voor 60 euro. Met de auto vanaf Utrecht sta je binnen 4 uur bij Calais. De ferry brengt je in ongeveer anderhalf uur naar Dover. Er varen dusdanig veel boten op deze route dat je kan kiezen tussen tientallen vertrektijden per dag.

kliffen dover

Eenmaal aangekomen in Engeland kun je de beroemde kliffen van Dover verkennen. Hierna kun je doorrijden naar Canterbury, een stad met een prachtig middeleeuws centrum. Vanaf Canterbury is het een kleine 2 uur rijden naar Eastbourne, waar je bij Beachy Head nog mooiere kliffen kan bekijken dan die bij Dover. Hier vind je ook de kenmerkende vuurtoren op een klein eilandje midden in zee, en je kan doorwandelen naar de Seven Sisters bij Birling Gap. Een andere route vanaf Canterbury is om in anderhalf uur naar Londen rijden voor een extra tussenstop in een wereldstad.

Langs de kust kun je doorrijden naar de stad Brighton, waar je het Royal Pavilion en de Brighton Palace Pier kan bezoeken. Liefhebbers van scheepvaart kunnen doorrijden naar Porthsmouth, bekend om het Museum of the Royal Navy en een historische werf.

brighton pier

Ten noorden van Portsmouth kun je het South Downs National Park bezoeken. Ook kun je doorrijden om Stonehenge te bezoeken. Tijdens je bezoek aan de Engelse zuidkust mag je ook de Durdle Door niet missen, één van de mooiste plekken aan de kust. Vlakbij de Durdle Door vind je Lulworth Cove, een baai met een zandstrand die niet onder doet voor de stranden op tropische eilanden.

Je kan er op de terugweg voor kiezen om weer langs de kust te rijden en andere dorpen en steden te bezoeken. Een andere optie is om met een boog bovenlangs weer terug te rijden naar Dover. Zo kun je een bezoek brengen aan Oxford, bekend van de universiteit of een extra bezoekje aan Londen.

Denemarken en zuid-Zweden

Voor een combinatie van moderne steden en ongerepte natuur is een korte roadtrip naar Scandinavië zeker het overwegen waard. Tijdens je reis naar het bruisende Kopenhagen kun je kennismaken met het hygge, het Deense woord voor gezelligheid, om vervolgens helemaal tot rust te komen in de ongerepte natuur in het zuiden van Zweden.

De rit van Utrecht naar Kopenhagen is iets te lang om in één dag te rijden. Een eerste goede stop is daarom bij Hamburg, op iets minder dan 5 uur rijden. Deze stad staat bekend om zijn meren en grachten en het Reeperbahn nachtleven. Na je bezoek aan Hamburg reis je richting de Deense grens. Als je de kortste weg naar Kopenhagen wil pakken, reis je door richting Fehmarn en pak je daar de tunnel naar Denemarken.

denemarken vuurtoren

Een leukere route is om via een omweg naar Kopenhagen te rijden, waarbij je via het noorden het land binnenrijdt. Eventueel kun je net voor de grens nog een stop maken in het Duitse Flensburg. Vanaf Flensburg rij je in ongeveer 2 uur naar Odense, de tweede stad van Denemarken. Liefhebbers van themaparken kunnen voor hun bezoek aan Odense eerst nog een uitstapje maken naar LEGOLAND, bij Billund. Natuurliefhebbers kunnen net na het oversteken van de Deense grens een bezoek brengen aan het Nationalpark Vadehavet aan de oostkust. Odense staat bekend om zijn dierentuin, bruisende nachtleven en als de geboorteplaats van Hans Christian Andersen.

Na een bezoek aan Odense rij je in ongeveer 2 uur naar Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Hier kun je het iconische standbeeld van de Kleine Zeemeermin bezoeken, en het pretpark Tivoli. De kleurrijke boulevard is een onvergetelijk gezicht en de verschillende kastelen en paleizen geven een prachtig historisch beeld van deze stad.

kopenhagen boulevard

Nu je bezoek aan Denemarken ten einde is, kun je doorrijden naar Zweden. Dit doe je over de bekende Øresund brug richting Malmö, de derde grootste stad van Zweden. Hier kun je De Turning Torso bekijken en het Malmöhus, een oud Renaissance kasteel. Als je door je bezoek aan Kopenhagen al genoeg stad hebt gezien, kun je er ook voor kiezen om gelijk door te rijden naar de prachtige natuurparken die je in het zuiden van Zweden vindt. Enkele bekende parken zijn Nationaal park Dalby Söderskog, Nationaal park Stenshuvud en Utkiksplats Skäralid.

Zweden natuurpark

Het leuke aan deze korte roadtrip van 1 week is dat je een andere route kan nemen op de terugweg. Dan kan je namelijk de korte route pakken van Denemarken naar Duitsland, via de tunnel bij Rødby. Een leuke tussenstop voor de terugweg is de middeleeuwse stad Bremen, die je ook bezoekt in de Duitse sprookjesroute die we eerder noemden.

Tips voor een korte roadtrip vanuit Nederland

Met deze routes kun je last-minute een onvergetelijke roadtrip starten, gewoon vanuit Nederland. Om alles uit je korte roadtrip te halen, hebben we nog een aantal tips:
  • Kies een flexibel eindpunt, zodat je je niet hoeft te haasten tijdens je reis.
  • Bepaal vooraf waar je overnacht. Als je tussendoor stopt in AirBnB’s of hotels heb je minder spullen nodig dan wanneer je van camping naar camping reist. Vergeet in het laatste geval niet je kampeerspullen!
  • Stop tussendoor als je iets leuks ziet. Het is helemaal niet erg om de hele dag over een route van 5 uur te doen.
  • Pak en toe een binnenweg om het gebied echt te leren kennen.
  • Markeer alvast bezienswaardigheden in Google Maps, ook in plekken waar je tussendoor zou kunnen stoppen.