Er zijn landen met gigantisch veel verschillende diersoorten. Je denkt hierbij misschien gelijk aan landen als Ecuador of Brazilie, maar er zijn veel meer landen waar je meer soorten dieren tegenkomt dan je zou verwachten. Hier zetten we de landen met de grootste biodiversiteit op een rij.
Megadiverse landen
Meer dan 70% van alle diersoorten ter wereld zijn verspreid over niet meer dan 17 landen. Om ‘megadivers’ te kunnen worden genoemd, moet een land volgens de World Conservation Monitoring Centre van de VN minimaal 5000 van alle planten en dieren tellen. Daarnaast moet een land binnen de grenzen een marine ecosysteem hebben zoals vissen of zeezoogdieren
Landen met de meeste diersoorten
Ben je een dierenliefhebber en weet je nog niet welk land je binnenkort wil bezoeken? Hier zetten we de landen met de meeste diersoorten voor je op een rij.
1. Brazilië
Brazilië bevat 60% van het Amazone regenwoud en is het land met de grootste biodiversiteit ter wereld. Onderzoekers schatten dat in Brazilië 15% tot 20% van alle dieren ter wereld leven. Elk jaar worden er in dit land 700 nieuwe diersoorten ontdekt!
2. Indonesië
Het land Indonesie telt ongeveer 17.000 eilanden, waarvan slechts 990 bewoond zijn. Het beroemdste dier van Indonesie is de Komodovaraan, die slechts op een handjevol eilanden te vinden is. De Komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld en kan tot wel 3 meter lang worden!
3. De Verenigde Staten
De VS strekt zich uit van Alaska in het noordpoolgebied tot de eilandengroep Hawaï en de verschillende eilandgebieden in de Stille Oceaan en het Caribisch gebied. Al deze leefomgevingen leveren de Verenigde Staten buitengewoon veel verschillende diersoorten op.
De VS telt maar liefst 62 nationale parken, waarvan de eerste Yellowstone was in de staat Wyoming. Yellowstone is opgericht in 1872 en wordt algemeen beschouwd als het mooiste natuurgebied van het land. Het park herbergt 67 soorten zoogdieren, waaronder de grijze wolf, de bedreigde lynx en de grizzlybeer.
4. Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika kom je alle klimaten tegen. Woestijnen, graslanden en subtropische moerassen: het hele land is een rijke voedingsbodem voor alle soorten dieren. Het land is ook de thuisbasis van de ‘Big Five’ (leeuwen, luipaarden, neushoorns, olifanten en buffels) en je vindt er 80% van de neushoornpopulatie in de wereld.
5. Colombia
Liefhebbers van volgens en bloemen mogen Colombia niet overslaan, want dit land telt de meeste soorten volgens en bloemen van onze hele top 17. Daarnaast staat Colombia op de tweede plaats voor meeste planten, vlinders, zoetwatervissen en ambifieen
Veel dieren in Colombia profiteren van de vier watermondingen van de Amazone, namelijk Orinoco, het Caribisch gebied, Magdalena-Cauca en de Stille Oceaan.
6. Australië
Door de grootte en isolatie, heeft Australië zich in de loop van miljoenen jaren ontwikkeld als uniek ecosysteem. Tel daarbij het afwisselende klimaat bij op en je hebt een enorme rijkdom aan flora en funa.
Australië is de thuisbasis van de kangoeroei, de koala, de wombat en de dingo. Daarnaast telt het land de meeste reptielensoorten ter wereld; niet minder dan 869 soorten! Daarvan komen er 93% alleen voor in Australië. Naast de hoeveelheid soorten op het land, heeft Australië zijn plek in deze lijst ook te danken aan de verschillende zeedieren die je in het Great Barrief Reef vindt.
7. Papoea-Nieuw-Guinea
Papoea-Nieuw-Guinea omvat de oostelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea en telt talrijke afgelegen eilanden in het noorden en oosten. De bossen op het eiland vormen het derde grootste tropische regenwoud ter wereld, na het Amazonegebied en het Kongobekken.
Hier vind je de grootste duif ter wereld (de Zuidelijke kroonduif), de kleinste papegaai (de roodborstpapegaai), de langste hagedis (Salvadore’s varanenhagedis) en de grootste vlinder (Koningin Alexandra-vogelvleugel).
8. Mexico
Mexico is de thuisbasis van woestijn, struikgewas, gematigde bossen, hooggelegen alpengebieden, subtropische bossen, tropische regenwouden en uitgestrekte koraalriffen. Door al deze soorten terreinen en klimaten, barst het land van de verschillende planten dieren.
Helaas is volgens een studie van het Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen uit 2011 meer dan een kwart (28,7%) van het Mexicaanse grondgebied zijn natuurlijke ecosystemen kwijtgeraakt. Het land heeft een aantal stappen ondernomen om dit aan te pakken, waaronder de Mexicaanse strategie voor het behoud van planten (2012-2030) en kleinschalige monitoringprogramma’s voor specifieke soorten zoals de krokodil van de Morelet en de katachtigen van Manantlán.
9. China
Als derde grootste land ter wereld (na Rusland en Canada) is China rijk aan bossen, moerassen en grasland. Reuzenpanda’s, Zuid-Chinese tijgers en Tibetaanse antilopen zijn enkele van de buitengewone diersoorten van het land.
Helaas is het aantal landdieren sinds 1970 met de helft gedaald, deels als gevolg van het verlies van leefomgeving en de aantasting van de natuur door menselijke activiteiten en ontwikkeling.
10. Filippijnen
De archipel van de Filippijnen omvat meer dan 7.000 eilanden die zich uitstrekken over meer dan 1.850 kilometer van noord naar zuid. De ligging van het land dichtbij de evenaar en aan de Pacifische ‘Ring of Fire’ maakt het land kwetsbaar voor aardbevingen en tyfoons, maar zorgt ook voor een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen, wat resulteert in een rijke biodiversiteit.
Onder de vreemde en wonderlijke wezens van het land is de Filippijnse tarsier, een verlegen en nachtelijke aapsoort die een grotendeels verborgen leven leidt. Hij wordt ’s nachts actief, waar hij door zijn scherpe blik en klimkunsten het contact met de mens kan vermijden.
11. Madagaskar
De ecosystemen van Madagaskar omvatten bos, savanne, steppe, moerasland en droog land. De kustgebieden behoren tot de rijkste en meest diverse in de regio van de Indische Oceaan en omvatten koraalriffen, mangroven, fanerogam zeegrasvelden en kustmoerassen.
Het beroemdste zoogdier van het land is de maki, een primaat die alleen op Madagaskar en enkele kleine buureilanden voorkomt. Interessant is dat voordat de mens op het eiland arriveerde – zo’n 2000 jaar geleden – er al maki’s leefden die zo groot waren als mannetjesgorilla’s.
12. India
India profiteert van een breed scala aan ecosystemen en leefomgevingen, waaronder bossen, graslanden, moeraslanden, woestijnen en kust- en mariene ecosystemen.
Het land is de thuisbasis van zeldzame bedreigde diersoorten zoals de Aziatische steenbok, Tibetaanse argali, wilde jak en sneeuwluipaard, en is een bolwerk van drie kattenroofdieren: de leeuw, luipaard en tijger.
13. Maleisië
Sinds de onafhankelijkheid heeft Maleisië geprofiteerd van de snelle economische ontwikkeling, mede dankzij zijn rijke natuurlijke hulpbronnen. Het land blijft natuurlijk gebruikmaken van natuurlijk hulpbronnen voor commerciële doeleinden, maar het is erg fijn om te weten dat op basis van de statistieken van 2012 ongeveer 60% van het totale landoppervlak van het land nog steeds bebost is. Een deel daarvan is permanent gereserveerd bos, staatsbossen op het land, nationale parken en natuur- en vogelreservaten.
Sterker nog, Maleisie heeft op de Wereldmileutop van Rio in 1992 toegezegd om minimal 50% van het bos- en boombedekkingsgebied voor altijd te beschermen. Dit land zal dus ook de komende jaren een geweldige bestemming blijven voor liefhebbers van bossen en de dieren die daarin leven. Maleisië is ook leidend in het Heart of Borneo Initiative, dat gericht is op het behoud van 20.000 vierkante kilometer bos op Borneo. Hier leven onder andere Borneese orang-oetans en je vindt er Rafflesia arnoldii, de grootste bloem ter wereld.
14. Venezuela
De diverse diersoorten van Venezuela omvat zeekoeien, rivierdolfijnen uit het Amazonegebied en Orinocokrokodillen, die tot wel 6,6 meter lang kunnen worden. Helaas wordt de biodiversiteit van Venezuela aangetast door de vernietiging van habitats, vervuiling en de jacht op dieren.
De Nationale Strategie voor het Behoud van de Biodiversiteit (2010-2020) van het land is opgesteld om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, waarvan de resultaten nog moeten worden gerapporteerd.
15. Ecuador
Ecuador is geclassificeerd als megadivers land dankzij de ligging in de neotropen, de aanwezigheid van het Andesgebergte en de invloed van de oceaanstromingen langs de kusten. Het land is verdeeld in vier geografische zones: de kust, de bergen, het Amazonegebied en de Galápagos-eilanden – die je natuurlijk kent van de evolutietheorie van Darwin.
Lokale diersoorten zijn onder andere de reuzenschildpad, drie soorten leguanen, de Galápagos pinguïn, de Galápagos zeeleeuwen, de albatros en de aalscholver. Gezien het belang van de Galápagos-eilanden in de geschiedenis, doet Ecuador enorm zijn best om de biodiversiteit van deze eilanden te behouden.
16. Peru
De ecosystemen van Peru variëren van bergen en kustheuvels tot regenwoud, droog bos, moerasland en heide. De visserij is bijzonder belangrijk voor de economie van het land. Als we puur naar volume kijken is Peru een van de belangrijkste visserijlanden ter wereld. Als gevolg daarvan wordt een aantal van zijn soorten echter overbevist. Bovendien heeft de herinrichting van de kustgebieden onomkeerbare schade aangericht aan waterdiersoorten, met name in de mangroves.
Het betere nieuws is dat eco-initiatieven steeds populairder worden en dat er een toename is van 25% van de oppervlakte die bestemd is voor het behoud van dieren en planten.
17. Congo
Congo heeft veel lokale diersoorten en herbergt enkele belangrijke bos-, grond- en zoetwaterbronnen. Het Congobekken dat door het land loopt, herbergt verschillende soorten bedreigde wilde dieren, waaronder bosolifanten, chimpansees, bonobo’s en laagland- en berggorilla’s.
De toekomst van deze soorten is onzeker omdat de druk op de lokale ecosystemen blijft toenemen. De oorzaken zijn talrijk en omvatten ontbossing, stroperij, vervuiling en een slecht beheer van natuurgebieden. Anders dan andere landen in deze lijst, is er in Congo geen noodplan of nationaal systeem om snel in actie te komen als lokale diersoorten met uitsterven bedrigd worden. Hierdoor is de kans groot dat er in relatief korte tijd veel verschillende diersoorten ongemerkt kunnen uitsterven.