Rondreis plannen? Dit zijn de handigste websites!

Rondreis plannen? Dit zijn de handigste websites!

  • Berichtcategorie:Blog

Als je dit leest, wil je waarschijnlijk binnenkort op reis, en wil je het vooral allemaal zelf regelen. Misschien vind je een reisbureau te duur, weet je niet waar je moet beginnen of wil je gewoon meer grip op de uitgaven van je rondreis. Goed nieuws: uit onderzoek is gebleken dat je rondreis plannen in sommige gevallen het leukste deel is van een rondreis! Backpack Explorer vond beste websites en apps waarmee je goedkope vliegtickets kunt scoren, kunt zien wat er te doen is op locatie en hoe je goedkope hotels en accomodaties kan vinden. Tot slot is er nog een app die al deze informatie voor je opslaat!

Bepaal je budget en tijdsdruk

De eerste logische stap van je planning is om te bepalen waar je heen gaat. Sommige backpackers plannen een reis met een bestemming in het achterhoofd, andere reizigers zijn weer flexibeler en laten hun reis vooral bepalen door hun hoeveelheid vrije dagen of hoeveel geld ze te besteden hebben. De vuistregel die ik altijd gebruik is dat mijn reis nooit meer mag kosten dan mijn maandsalaris. Zo kan ik mijn vakantiegeld gebruiken en een beetje van mijn gewone salaris, maar komt mijn spaargeld niet in gevaar. Het enige wat ik dan nog hoef te beslissen is of ik het in één week opmaak in een luxe resort of dat ik meerdere weken goedkoop ga rondreizen.

Vooral als je met meerdere mensen op reis gaat en de reis binnen Europa blijft, kan het de moeite waard zijn om de afweging tussen vliegen of autorijden te maken. Gelukkig is er een handige tool op Travelmath die voor je berekent of het goedkoper is om het vliegtuig of de auto te pakken.

De tool berekent standaard de auto- en vliegkosten voor 1 persoon. Je moet de totale kosten die getoond worden voor het autorijden dus wel delen door het aantal personen waarmee je op reis gaat. Zo kun je – vooral in gezelschap – al snel een inschatting maken of het goedkoper is om te vliegen of auto te rijden.

Goedkope vluchten vinden

Vliegen is altijd goedkoper als je flexibel kunt zijn. Populaire sites voor het vinden van een vliegticket aanbieding zijn Skyscanner of Cheaptickets. Mijn persoonlijke favoriet is Google Flights, met name de optie Kaart verkennen. Naast de standaardfuncties als het aantal passagiers en je budget, kun je hier ook aangeven hoe flexibel je bent qua reistijden.

Google Flights werkt het beste als je binnen 6 maanden op reis gaat. Je kunt namelijk kiezen uit de komende 6 maanden als je flexibel kunt reizen. Als je een bestemming hebt gevonden en zo goedkoop mogelijk wil reizen, kun je het beste de prijzen volgen van potentiële vluchten. Zo krijg je een mailtje als de prijs plotseling snel daalt en kun je een vlucht op z’n goedkoopst boeken.

Denk bij het rondreis plannen aan je visum en de kosten van levensonderhoud

Hou bij het rondreis plannen in je achterhoofd dat een vlucht in de enige kosten zijn van je reis. Het hoeft niet eens de grootste uitgave te zijn van je reis. Een vlucht naar Thailand is misschien duur, maar de totale kosten van je reis kunnen alsnog meevallen doordat hotels en eten daar heel weinig kost. Het tegenovergestelde geldt voor een reis naar IJsland of Noorwegen. Een vliegticket naar Reykjavik of Oslo is vaak niet duur, maar de prijzen voor hotels, eten en drinken is daar een stuk hoger dan in Nederland. Denk ook aan de kosten van je visum. Zo kost een bezoek aan China je al snel 150 euro aan visumkosten.

Goedkope hotels en overnachtingen

Nu je je vliegtickets zo goedkoop mogelijk hebt geboekt, is het tijd om overnachtingen te boeken. Ik zweer inmiddels bij Airbnb en HomeAway als het gaat om goedkope overnachtingen voor ‘gewone vakanties’ Tijdens het backpacken ik ook graag gebruik van deze diensten, maar wissel ik het af met hotelovernachtingen om tussendoor op te laden. Vooral tijdens langere rondreizen waarbij je veel outdoor bent kan het een verademing zijn om even op adem te komen in een hotel. Goedkope hotels vind je heel makkelijk via Booking.com.

Het hangt er natuurlijk wel vanaf in hoeverre je je overnachtingen van tevoren wil boeken. Als je liever per dag of per week kijkt waar je gaat overnachten, kun je wellicht beter ter plekke aankloppen bij een hostel of hotel. Bedenk wel goed of er dagen zijn die je sowieso in een hotel of iets luxere AirBnB wil doorbrengen. Reis je bijvoorbeeld tijdens Kerst of Oud en Nieuw?

Kijk bij het zoeken naar overnachtingen naar belangrijke specificaties zoals gratis WiFi of de mogelijkheid om laat in te checken. Vooral bij diensten als Airbnb en Homaway zijn er schoonmaakkosten of toeslagen voor extra personen die per verhuurder flink kunnen variëren. Zo kan bij een verblijf van 3 dagen een appartement dat 80 euro per nacht kost goedkoper zijn dan een appartement van 60 euro per nacht plus 100 euro schoonmaakkosten.

Wat is er te doen?

Om te kijken wat er te doen is op locatie, kun je gebruikmaken van Airbnb Ervaringen of TripAdvisor. Zo krijg je een goed beeld van wat andere reizigers of mensen uit een bepaalde streek aanbevelen. Voor steden is Foursquare erg handig.

Social media kan ook erg handig zijn om te kijken wat er te doen is in een bepaalde regio of streek. Zo kun je in Instagram zoeken op plaatsen, waardoor je allerlei foto’s ziet met een land, regio of plaats. Vul je bestemming ook eens in op YouTube; andermans vakantiefilm kan erg inspirerend zijn!

Onmisbare apps

Je kunt bovenstaande websites natuurlijk ook gewoon tijdens je reis gebruiken om ter plekke iets te plannen. Toch is het tijdens de reis handiger om te werken met apps, vooral omdat ze je ook zonder internet kunnen helpen. Een belangrijke vuistregel voor het rondreis plannen is dan ook om apps zo mogelijk te optimaliseren voor offline gebruik. Hierdoor kun je ze ook gebruiken als je geen bereik hebt en hoef je niet teveel geld te verspillen aan lokale simkaarten of internationale databundels. Voordat je op reis gaat, zet je de volgende apps in je ‘Reis’-map.

De app van Google Translate is onmisbaar als je op reis gaat. Je kunt talen downloaden, waardoor je ook offline kunt vertalen. Google Translate ondersteunt nu ook beeld, waardoor je via de camera van je smartphone Chinese verkeersborden kunt vertalen. Google Translate is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Een andere onmisbare app is Google Maps. Je kunt hiermee namelijk een gebied opslaan voor offline gebruik, waardoor je in dat gebiedzonder datagebruik kunt navigeren of op zoek kunt gaan naar restaurants. Google Maps is standaard geïnstalleerd op Android-smartphones en is gratis te downloaden voor iOS.

Je kunt een lokale simkaart kopen, maar dankzij apps als WhatsApp, Facebook Messenger of Viber is het tegenwoordig steeds makkelijker om internationaal te bellen via data. Vergeet niet je contacten toe te voegen voordat je gaat! Nu maar hopen dat de WiFi daar goed genoeg is.

Als je alles hebt geregeld, download je tot slot Google Trips. Deze handige app voor Android en iOS scant je inbox en verzamelt automatische al je reisinformatie in een mooi overzicht. Zo hoef je niet telkens je inbox door te spitten voor het adres van je hotel tijdens je rondreis. Plannen die gewijzigd worden kun je eenvoudig aanpassen in de app.

Onbekende apps

Bijna elke stad in de wereld heeft wel een systeem om met iemand mee te rijden of taxi’s te regelen. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om van tevoren op zoek te gaan welke app of dienst ze gebruiken in het land waar je naartoe gaat. Door deze dienst te koppelen met je creditcard hoef je ook niet altijd contant geld bij je te hebben. Laat wel weten aan je bank dat je op reis gaat. Zo voorkom je dat ze je creditcard uit voorzorg blokkeren op het moment dat deze in het buitenland wordt gebruikt.