Snorkelen in Europa: de mooiste snorkelplekken

Snorkelen in Europa: de mooiste snorkelplekken

Bij mooie plekken om te snorkelen denk je vaak de Rode Zee in Egypte of het Great Barrier Reef in Australie. Toch heeft Europa zelf ook meer dan genoeg te bieden als het om mooie snorkelplekken gaat. Je hoeft dus echt niet ver te reizen om goed te kunnen snorkelen.

Snorkelen is voor veel reizigers een toegankelijkere activiteit dan duiken, waar je veel oefening en dure uitrusting voor nodig hebt. Voor snorkelen heb je in principe alleen maar een duikbril nodig om te genieten van de onderwaterwereld. Wij zetten de mooiste snorkelplekken van Europa voor je op een rij.

De mooiste snorkelplekken van Europa

1. Elafonissos, Kreta

Elafonissos op Kreta staat niet voor niets hoog op de lijst met mooiste snorkelplekken van Europa. Bij het meest zuidwestelijke punt van dit Griekse eiland kom je allerlei soorten vissen tegen en door het heldere water kun je eenvoudig veel zien van de onderwaterwereld. Beste tijd om te bezoeken: september tot oktober.

vissen rif

2. Rusalka, Bulgarije

Je denkt bij snorkelen in Europa waarschijnlijk aan de Middellandse Zee, maar de Zwarte Zee is ook een erg geliefde plek om te snorkelen. Een populaire plek is Rusalka in Bulgarije. Hoewel je hier minder vissoorten tegenkomt, kun je wel scheepswrakken uit het Ottomaanse tijdperk spotten! Beste tijd om te bezoeken: juni tot september.

3. Nationaal park La Maddalena-archipel, Italië

Je vindt dit park aan de noordzijde van het eiland Sardinië. Omringd door de Middellandse Zee, is dit één van de beste plekken in Europa om te snorkelen. Beste tijd om te bezoeken: april tot mei en september tot oktober.

4. Makarska, Kroatië

De kust van de Adriatische Zee bij Kroatië is niet voor niets een populaire bestemming om te snorkelen. De dieren en vissen in deze zee verschillen enorm van de rest van de Middellandse Zee. Je vindt er veel sponzen en je kan zelfs een zeepaardje tegenkomen. Beste tijd om te bezoeken: mei en juni.

5. Illes Medes, Spanje

In dit gebied vind je ontelbaar veel vissoorten en doordat het een beschermd natuurgebied is kun je ongestoord snorkelen. Beste tijd om te bezoeken: maart tot mei en september tot november.

Snorkelen oppervlakte

6. Għar Lapsi, Malta

Nog een geweldige plek om te snorkelen in Europa. Dankzij het heldere water en de vele grotten met witte stranden is hier voor ieder wat wils. Beste tijd om te bezoeken: april tot juni.

7. Reserva Natural das Berlengas, Portugal

Dit rotsachtige eiland ligt ongeveer 10 kilometer buiten de kust bij Peniche. In de wateren rondom dit eiland vind je allerlei soorten dieren en vissen, en verschillende scheepswrakken. Beste tijd om te bezoeken: lente- en herfstseizoen.

8. Coco Beach, Frankrijk

Nice is altijd al populair onder toeristen, maar je kan ook prima snorkelen bij de kust. Het strand is drukbezocht, dus je kan beter uitwijken naar de uiteinden van het strand om goed te snorkelen. Ook hier moet je goed opletten voor jetski’s en dergelijke. Beste tijd om te bezoeken: april to juni en september tot november.

9. Silfra, IJsland

Je denkt bij IJsland misschien niet gelijk aan snorkelen, maar dit kristalheldere en natuurlijk verwarmde meer is daar ideaal voor. Silfra is een kloof die de tektonische platen van Europa en Noord-Amerika scheidt. Je kan dus letterlijk tussen de continenten zwemmen.  Je kan hier zoetwatervissen spotten en de klein lagune naast de kloof is zo ondiep dat je vanaf de oppervlakte de bodem kan zien. Beste tijd om te bezoeken: hele jaar door.

snorkelplekken europa ondiep

10. Isola Rossa, Italië

Dit strand met zijn rode rotsen is een geweldige plek om dieren en vissen te spotten die in het water leven. Er zijn verschillende kleinere meertjes en inhammen om te ontdekken rondom het strand. Dankzij de zandstranden is deze plek ook ideaal om na het snorkelen uit te rusten op een handdoek. Beste tijd om te bezoeken: april tot mei en september tot oktober.

11. La Palud-sur-Verdon, Frankrijk

De baai van Palud is één van de beste plekken om te snorkelen in Europa en een populaire plek aan de Mediterraanse kust. De baai onderdeel van één van de oude natuurparken van het Middellandse Zeegebied en de plekken waar je kan snorkelen worden duidelijk aangewezen. Elke snorkelplek in dit gebied geeft een uniek beeld van deze Franse baai.

12. Bovisand, Verenigd Koninkrijk

Vlakbij de haven van Plymouth vind je Bovisand, een populaire plek om te snorkelen. De ondiepe plekken in dit gebied hebben zanderige ondergronden, waar je grote vissen kan spotten. Als je iets verder uit de kust gaat, kun je zelfs haaien tegenkomen. Beste tijd om te bezoeken: maart tot juni en september tot november.

13. Ustica, Italië

Dit eiland vind je in de Tyrreense Zee, iets ten westen van Sicilië. Dit is één van de beste snorkelplekken in Europa, omdat je er veel vissoorten kan bekijken. Door de rotsachtige bodem en wanden wordt wel aangeraden om beschermende kleding te dragen. Beste tijd om te bezoeken: mei tot juni en september tot oktober.

snorkelen rif bodem

14. Cabrera Nationaal Park, Spanje

Dit nationale park aan de Zuidoostelijke kust van Mallorca was ooit een gevangeniskamp. Hierdoor is het kustgebied bij deze plek vrijwel onaangeraakt gebleven, wat het een geweldige plek maakt om te snorkelen in Europa.

15. Isla de Lobos, Spanje

Het kleinste Canarische eiland van Spanje heeft één van de meest bijzondere snorkelplekken van Europa. Op slechts 2km afstand van Fuerteventura, is dit eiland een geweldige plek om te bezoeken voor snorkelliefhebbers. Inmiddels is dit een beschermd gebied, waar vissen en planten zonder invloeden van buitenaf kunnen leven.

Tips voor eerste keer snorkelen

  • Leer de basis voordat je naar dieper water zwemt, zoals het opdoen van je duikbril zonder dat deze beslaat.
  • Kies het juiste formaat zwemvliezen.
  • Oefen in ondiep water als je nog nooit hebt gesnorkeld.
  • Zwem rustig om te voorkomen dat je moe wordt en in gevaarlijke situaties beland.
  • Kies een rustige plek uit om te snorkelen en hou de weerberichten in de gaten.