Terug naar Nederland tijdens corona, kan dat?

Terug naar Nederland tijdens corona, kan dat?

  • Berichtcategorie:Blog

“Kan ik nog wel terug naar Nederland?” is een vraag van reizigers die we de laatste tijd steeds vaker horen op de redactie. De afgelopen weken heeft het coronavirus in steeds meer landen geleid tot grote gevolgen voor de maatschappij. Voor steeds meer landen gelden negatieve reisadviezen en er vertrekken ook steeds minder vliegtuigen. In ons vorige artikel kon je lezen of het nog veilig is om te gaan backpacken, maar wat als je op dit moment aan het backpacken bent? Moet je dan terug naar Nederland? Kan je dan nog wel terug naar Nederland?

Ik ben op dit moment in een besmet land, moet ik terug naar Nederland?

Als je je op dit moment in een besmet gebied bevindt, hoef je niet per se terug naar Nederland.  Wel moet je rekening houden met regels die zijn opgelegd door de overheid in het land waar je je bevindt. Zo is de kans aanwezig dat je door je in quarantaine wordt geplaatst als je bijvoorbeeld binnen de afgelopen 14 dagen nog in Nederland was. Op dit moment bevindt Nederland zich namelijk in het rijtje met landen waar het coronavirus ongecontroleerd om zich heen grijpt.

Ik wil terug naar Nederland, kan dat nog?

De grenzen van Nederland zijn nog niet dicht, maar er komen wel steeds meer maatregelen in verschillende landen. Sinds 19 maart zijn de Nederlandse grenzen dicht voor niet-Europeanen, en Duitsland dreigt steeds vaker met het sluiten van de grens met Nederland.

vliegtuig goedkoe vliegmaatschappijen

Afhankelijk van waar je je bevindt, moet je dus goed kijken of je via land terug kan naar Nederland. De regels bij een lockdown kunnen per land verschillen, maar in de meeste gevallen betekent een lockdown dat je niet terug kan naar Nederland. Als je je op dit moment in landen bevindt waar besmetting heerst maar nog geen lockdown in gang is gezet, moet je in overleg met de lokale autoriteiten om te kijken hoe je via de trein, bus of het vliegtuig terug naar Nederland kan. Gelukkig zijn veel Europese reizigers inmiddels al terug in Nederland, maar dat wordt natuurlijk lastiger als je aan het backpacken bent in Azië. Dan is het vliegtuig de enige optie.

Kan ik nog terug vliegen naar Nederland?

Steeds meer vliegmaatschappijen schrappen hun vluchten naar Nederland. Vluchten die je al had geboekt worden mogelijk geannuleerd. Als je tijdens de coronacrisis terug wil naar Nederland, moet je contact opnemen met de vliegmaatschappijen die nog wel naar Nederland vliegen, zoals KLM. Let wel op dat het vliegnetwerk van deze vliegmaatschappijen steeds verder uitdunt, doordat steeds meer landen de grenzen sluiten voor mensen die niet uit dat land afkomstig zijn. Hierdoor vervallen veel vluchten met tussenstops.

Vliegmaatschappijen bepalen zelf of zij blijven vliegen naar risicogebieden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft wel internationale regels opgesteld om de verspreiding van het coronavirus via de luchtvaart tegen te gaan. Ook verschilt het per land welke maatregelen er worden genomen voor reizigers uit landen waar het coronavirus heerst. Op de website van IATA kun je per land zien welke maatregelen er zijn genomen en welke beperkingen er zijn voor reizigers.

Word ik getest op Corona als ik terug kom?

Als je terugkomt naar Nederland wordt je alleen getest op corona als je klachten hebt en uit een risicogebied komt. Als je namelijk geen klachten hebt, geeft een test geen zekerheid. Mocht er een passagier op de vlucht corona hebben, dan is er bij aankomst nog te weinig virus in het lichaam van medepassagiers om een test positief te laten aanslaan.

Geldt er een reisadvies voor reizen?

Op dit moment luidt het reisadvies: reis niet naar het buitenland tenzij strikt noodzakelijk. Op de website Nederland Wereldwijd kun je per land het reisadvies bekijken. Ben je op dit moment weer in Nederland? Dan heb je alle tijd om alvast te dromen over de beste backpack landen waar je hopelijk binnenkort weer naartoe kan.