Is een vakantie in Zweden duur?

Is een vakantie in Zweden duur?

Je wist vast al dat Zweden niet het goedkoopste land ter wereld is om te bezoeken. Vergeleken met Nederland zijn de prijzen vaak hoog, en dat houdt veel mensen tegen. Dat is jammer, want het is één van de mooiste en meest interessante landen ter wereld. We zijn er al een paar keer geweest, en we staan elke keer versteld van het prachtige landschap en de mooie steden. Bovendien zijn de inwoners ongelooflijk vriendelijk. Hoewel het een duur land is, zijn er gelukkig genoeg manieren om geld te besparen, waardoor je bezoek niet te duur wordt.

De prijzen in Zweden

Hoe duur is Zweden? Hieronder zetten we enkele zaken op een rij waar je tijdens je reis of vakantie mee te maken kunt krijgen, met de gemiddelde prijs in euro’s erbij:

 • De trein van Stockholm naar Gothenburg: 37 euro
 • Gedeelde slaapkamer in een hostel: 28 euro
 • Tweepersoons kamer in een goedkoop hotel (per nacht): 71 euro
 • Driesterrenhotel voor twee (per nacht): 200 euro
 • Driesterrencamping (per nacht): 15 euro
 • Vierpersoons trekkershut (per nacht): 70 euro
 • Bed & Breakfast (per nacht) 80 euro
 • Een boterham uit de supermarkt: 5 euro
 • Een bioscoopkaartje: 13 euro
 • Een ‘gewoon’ diner voor twee: 52 euro
 • Een flesje water: 2 euro
 • Een flesje wijn uit de supermarkt: 8,50 euro
 • Een liter benzine (E10): 1,23 euro
 • Een liter diesel (B7): 1,27 euro

Zoals je ziet kosten zaken als overnachtingen en maaltijden wel iets meer dan in Nederland, maar het grootste verschil zit ‘m vooral in de prijzen voor alcohol. Brandstof is over het algemeen zelfs goedkoper dan in Nederland!

De euro in Zweden

In Zweden betaal je met Zweedse kronen. Hoewel je in steden ook op veel plekken met euro’s kan betalen, is het handiger om jezelf aan te wennen om in kronen te denken. Zweden heeft vooralsnog geen plannen om de euro in te voeren en het is ook geen wettig betaalmiddel dit Scandinavische land. Veel betalingen gebeuren tegenwoordig digitaal, maar het kan slim zijn om toch wat Zweedse kronen te pinnen bij aankomst. Hou de wisselkoers in de gaten om een beeld te krijgen van hoe duur de dingen zijn die je koopt. Op dit moment is 1 euro ongeveer 10,5 Zweedse kronen waard.

Bespaartips voor Zweden

Er zijn manieren om Zweden goedkoop te maken, al kost het soms wel wat moeite. Eten en onderdak is beduidend duurder in Zweden, dus logeren bij kennissen is de goedkoopste manier om te besparen. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om goedkoop naar Zweden te gaan als je daar niemand kent.

Reserveer je reizen

Prijzen van bus- of treinreizen kunnen flink varieren, vooral als je maar een dag of 2 van tevoren gaat boeken. Als je 3 tot 4 weken van tevoren je trein- of busreis boekt, kan het je 40% tot 50% schelen in kosten. De goedkoopste treinmaatschappij van Zweden is MTR. Voor goedkope busreizen kun je het beste kijken naar ritten van Swedbus en Flixbus.

stockholm skyline

Koop een Stockholm Card

Onmisbaar als je van plan bent om Stockholm te bezoeken. Deze pas geeft je toegang tot het openbaar vervoer van de stad en gratis toegang tot 99% van de musea en rondvaarten van de stad.

Koop een metro-kaart

Als je niet veel plekken gaat bezoeken, kan een Stockholm Card niet z’n geld waard zijn. In zo’n geval kun je beter een metrokaartje kopen. Voor 35 tot 40 euro kun je een metropasje kopen waarmee je een week lang de metro kan gebruiken. Een losse ticket begint al bij 3,50 euro, dus dat geld heb je er in no-time uit! Göteborg en Malmö hebben ook meerdaagse kaarten waarmee je flink wat geld kan besparen.

Koop geen flesjes water

Net als in Nederland kun je in Zweden het kraanwater zonder probleem drinken. Sterker nog: Zweden heeft het schoonste water ter wereld! Je kan dat flesje water dus gewoon de hele dag bijvullen via de kraan.

Vermijd taxi’s

In steden waar de metro de hele nacht rijdt, kun je het beste de taxi’s vermijden. Een ritje kost al snel 20 euro en tenzij er noodweer uitbarst en je ver moet lopen naar de metro is een taxirit simpelweg te duur.

Hoeveel kostte mijn reis naar Zweden?

Mijn laatste reis naar Zweden duurde ongeveer 19 dagen, waarbij ik vooral in de buurt van Stockholm bleef en veel bij vrienden heb overnacht. Hierdoor heb ik flink bespaard op accomodatiekosten, maar heb ik veel meer uitgegeven aan eten en drankjes omdat we bijna elke avond de stad in gingen.In totaal heb ik toen 16.947,51 SEK uitgegeven; iets meer dan 1740 euro. Omgerekend is dat ongeveer 90 euro per dag. 1 euro is ongeveer 10,58 Zweedse kronen waard. De kosten waren tijdens mijn rondreis als volgt verdeeld:

 • Accommodatie: 3728,45 SEK (352,44 euro)
 • Eten: 3389,50 SEK (320,40 euro)
 • Alcohol: 4575,83 SEK (432,54 euro)
 • Vervoer: 2881,08 SEK (272,34 euro)
 • Bezienswaardigheden: 677,90 SEK (64,08 euro)
 • Diversen 1694,75 SEK (160,20 euro)

Uiteraard wordt je reis een stuk goedkoper als je vaker zelf kookt en minder uitgaat. Je moet er vanuit gaan dat een biertje gemiddeld 9 euro kost, dus ook de avondjes waarbij je er hooguit of 2 drinkt kunnen duurder uitpakken dan je misschien had voorzien. Op mijn goedkoopste dagen gaf ik hooguit 50 euro uit aan accomodaties en eten.

Net als de rest van Scandinavië is Zweden niet de meest budgetvriendelijke bestemming. Maar het heeft zoveel te bieden – waaronder enkele van de mooiste landschappen van Europa – dat je dit land niet mag overslaan. Met deze tips heb je ongeveer een beeld van hoe duur je reis of vakantie is en weet je hoe je je reis zo goedkoop mogelijk kan maken.