In welke landen is een mondkapje verplicht?

In welke landen is een mondkapje verplicht?

In meer dan 50 landen is het op dit moment nog verplicht om een mondkapje te dragen als je het huis uitgaat. Andere landen, zoals Portugal, raden aan om een mondkapje te dragen bij het betreden van openbare gebouwen zoals een museum of bibliotheek. Hoe zit het met de rest van de wereld?

In welke landen is een mondkapje verplicht?

De regels voor mondkapjes verschillen per land en kunnen zelfs binnen landen per stad of regio verschillen. Er zijn een aantal meningen over de vraag of gezichtsmaskers kunnen voorkomen dat het coronavirus van de ene op de andere persoon wordt overgedragen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aanbevolen dat gezonde mensen geen masker hoeven te dragen, maar dat degenen die zich onwel voelen en hoesten en niezen dit wel moeten doen. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI) beschermen mondkapjes vooral de omgeving tegen de drager van het mondkapje.

In Aziatische landen zoals China, Taiwan of Hongkong waren mondkapjes al voor de uitbrak van het virus ietes normaals. Dit komt vooral door de hoeveelheid smog in sommige gebieden en de ervaring van de bevolking met bijvoorbeeld SARS-uitbraken.

Venezuela was een van de eerste landen die in maart het verplichte gebruik van gezichtsmaskers in het openbaar oplegden.

Vietnam heeft op 16 maart het dragen van gezichtsmaskers in het openbaar verplicht gesteld.

Op 18 maart werd Tsjechië het eerste Europese land dat het dragen van maskers in supermarkten, apotheken en het openbaar vervoer verplicht stelde.

Slowakije volgde op 25 maart, en in een poging om het negatieve beeld van gezichtsmaskers weg te nemen, droeg president Zuzana Caputova een rode die bij haar jurk paste tijdens de beëdigingsceremonie van de nieuwe regering.

Op 29 maart maakte Bosnië en Herzegovina het voor haar burgers verplicht om een gezichtsmasker of een doek te dragen die hun mond en neus bedekte terwijl ze op straat of buiten hun huis liepen.

Op 4 april heeft Colombia het dragen van gezichtsmaskers verplicht gesteld voor het openbaar vervoer en openbare ruimten zoals winkels, openluchtmarkten en banken.

De Verenigde Arabische Emiraten kondigden op dezelfde dag ook aan dat gezichtsmaskers te allen tijde buitenshuis gedragen moeten worden.

Cuba volgde op 6 april, en een dag later besloot Ecuador het gebruik van gezichtsmaskers verplicht te stellen in openbare ruimtes.

Op 6 april maakte Oostenrijk ook maskers verplicht in de openbare ruimte, waarbij kanselier Sebastian Kurz erkende dat het dragen ervan een “grote aanpassing” zou vereisen omdat “maskers vreemd zijn aan ons land”.

In Noord-Afrika heeft Marokko op 7 april het dragen van gezichtsmaskers verplicht gesteld, waarbij de regering iedereen die zich niet aan de regels houdt waarschuwt voor een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en een boete van 1300 dirham (120 euro).

Op dezelfde dag gaf Turkije al zijn burgers opdracht om maskers te dragen bij het winkelen of het bezoeken van drukke openbare plaatsen. Het land heeft Iran overtroffen in het worden van de zwaarst getroffen natie in het Midden-Oosten, en de regering zei dat het zal maskers te leveren aan elke familie gratis.

Op 8 april maakte El Salvador gezichtsmaskers verplicht in het openbaar, en het Chileense ministerie van Volksgezondheid kondigde aan dat gezichtsmaskers moeten worden gedragen tijdens het gebruik van het openbaar vervoer.

Op 9 april legde Kameroen maskers op voor mensen die hun huis verlaten. Kort daarna volgden nog een dozijn andere Afrikaanse landen: Angola, Benin, Burkina Faso, Equatoriaal-Guinea, Ethiopië, Gabon, Guinee, Kenia, Liberia, Rwanda, Sierra Leone en Zambia.

Op 12 april heeft Israël het dragen van gezichtsmaskers in het openbaar door zijn burgers verplicht gesteld.

Argentinië heeft op 14 april het dragen van gezichtsmaskers verplicht gesteld voor iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer en in het openbaar.

Op 16 april heeft het ministerie van Volksgezondheid in Polen het dragen van een masker of een zelfgemaakt stuk stof, zoals een sjaal, verplicht gesteld. Dit geldt zowel voor groene gebieden zoals parken en stranden als voor openbare plaatsen zoals wegen, pleinen, religieuze voorzieningen, commerciële voorzieningen en marktplaatsen.

Op 20 april heeft Luxemburg het gebruik van gezichtsmaskers verplicht gesteld op openbare plaatsen waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te houden tussen de ene en de andere persoon, zoals het openbaar vervoer en supermarkten.

Op 21 april heeft Jamaica een reeks nieuwe coronavirusrestricties opgelegd, zoals een herziene avondklok, en ook het dragen van een gezichtsmasker in openbare ruimten verplicht gesteld.

Op 22 april werd Duitsland het laatste Europese land dat het dragen van een gezichtsmasker verplicht stelde in het openbaar vervoer en tijdens het winkelen in al zijn 16 staten.

Op dezelfde dag heeft Bahrein het dragen van gelaatsmaskers in openbare ruimten verplicht gesteld voor burgers en bewoners en voor winkelpersoneel.

Op 26 april heeft Qatar het dragen van gezichtsmaskers verplicht gesteld voor werknemers en klanten van de overheid en de particuliere sector, winkeliers in de levensmiddelen- en horecawinkels en werknemers in de aannemerijsector. Op 17 mei heeft de Golfstaat het dragen van maskers in het openbaar verplicht gesteld, met overtreders die tot drie jaar in de gevangenis zitten en boetes van maar liefst 55.000 dollar.

Op 3 mei maakte Honduras het dragen van gezichtsmaskers verplicht voor mensen die buiten hun huis gaan.

Op 5 mei, President Yoweri Museveni van Oeganda zei dat elke persoon die hun huis verlaat een doek gezichtsmasker moet dragen om de verspreiding van de COVID-19 tegen te houden.

Op 10 mei maakte Frankrijk het gebruik van gezichtsmaskers in het openbaar verplicht, omdat het land de volgende dag uit zijn coronavirus lockdown moet komen.

Spanje heeft op 20 mei het dragen van maskers in openbare binnenruimten verplicht gesteld voor iedereen die ouder is dan zes jaar, en buitenshuis wanneer het onmogelijk is om meer dan twee meter afstand te houden. Dit geldt ook in Portugal.

Vanaf 26 mei heeft Zuid-Korea het dragen van maskers verplicht gesteld voor mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer en taxi’s in het hele land. Op dezelfde dag kondigde Libanon aan dat het vanaf 29 mei zou beginnen met het uitgeven van boetes van maximaal 50.000 Libanese ponden ($33) aan iedereen die geen masker draagt in het openbaar.

Op 30 mei heeft Pakistan het dragen van een gezichtsmasker verplicht gesteld in drukke openbare ruimten, waaronder moskeeën, bazaars, winkelcentra en openbaar vervoer.

Mondkapje kopen

Als je van plan bent om deze zomer naar het buitenland te gaan, is het slim om een herbruikbaar mondkapje mee te nemen. Inmiddels zijn de mondkapjes weer gewoon op voorraad bij webhops als Bol.com. Let extra op bij het afsluiten van een reisverzekering, aangezien de dekking per land kan verschillen. Vraag ook na wat er gebeurt als de regels tijdens je verblijf worden aangescherpt.