Wildkamperen Europa: De Beste Tips

Wildkamperen Europa: De Beste Tips

Soms willen we er allemaal wel even tussenuit, en er is geen betere manier om dat te doen dan erop uit te trekken met niets anders dan een tent, een matrasje en de prachtige natuur om je gezelschap te houden. Hier lees je alles wat je moet weten over wildkamperen in Europa.

Tijdens een rondreis vol campings en hostels kan het erg leuk zijn om ook een keer te wildkamperen. Er zijn verschillende plekken in Europa waar je mag wildkamperen. In sommige landen mag het overal, en in sommige landen zijn er specifieke gebieden voor aangewezen. Dan heb je nog landen waar je niet mag wildkamperen, maar gelukkig vind je in deze landen genoeg prachtige campings die bijna net zo wild aanvoelen!

Waar mag je wildkamperen in Europa?

Je wist het waarschijnlijk al, maar qua wildkamperen staan Noorwegen, Zweden en Finland stipt op 1. In deze landen geldt het recht dat je in principe overal je tent mag opzetten, mits het onbewerkte grond is en het geen onderdeel uitmaakt van een natuurpark. Wildkamperen in Scandinavië is wel onder voorbehoud van was basisregels. Zo moet je tent op minimaal 150 meter afstand staan van het dichtstbijzijnde huis of openbare weg. Daarnaast mag je ergens 2 dagen overnachten zonder toestemming te hoeven vragen. Wil je langer op dezelfde plek verblijven, dan moet je toestemming vragen aan de landeigenaar. Tot slot is het verboden om onder de open lucht te slapen (dus moet je minimaal in een tent slapen) en moet je je rommel opruimen. Zolang je op doorreis blijft en genoeg afdwaalt van de gebaande paden voordat je je tent opzet, hoef je je dus nergens druk om te maken.

tent nacht hemel

Van de drie Scandinavische landen is Finland het meest ingesteld op wildkampeerders, gezien de lokale bevolking ook graag in het wild kampeert. Hier vind je in het wild doorgaans meer open plekken bedoeld voor tenten en kuilen in de grond speciaal gemaakt voor kampvuren.

In Schotland mag je sinds 2005 ook wildkamperen. Hier geldt het ‘freedom to roam’ principe, dat bestaat uit 3 belangrijke regels: respecteer eigendom van anderen, zorg voor de omgeving en neem je verantwoordelijkheid. Zolang je niemand lastigvalt, geen rommel achterlaat en niets uit de natuur mee naar huis neemt vinden ze in Schotland bijna alles prima. Lees hier meer over wat freedom to roam inhoudt.

In Zwitserland en IJsland mag je ook wildkamperen onder bepaalde regels. Zo mag het in IJsland alleen in onbewoonde gebieden en is het in Zwitserland alleen boven de boomgrens (zo’n 2000 meter hoogte) toegestaan. Bekijk hier een lijst met plekken waar je mag wildkamperen in Zwitserland.

Waar mag je niet wildkamperen in Europa?

Kort antwoord: in de meeste Europese landen mag je niet wildkamperen. Lang antwoord: in Belgie, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Italie, Spanje, Portugal, Engeland, Ierland, Slovenie, Griekenland, Kroatie en Bulgarije is het officieel verboden om te wildkamperen. Wel hebben ze in deze landen aangewezen plekken waar je je tent vrij mag opzetten. Dit worden vaak ‘bivakzones’  of ‘wildbivakspots’ genoemd.

De uitzondering: bivakkeren

In een aantal van de bovenstaande landen waar je officieel niet mag wildkamperen, mag je op veel plekken wel bivakkeren. Het verschil? Bij bivakkeren mag je je tent niet voor 19:00 uur ’s avonds opzetten en moet je zorgen dat alles om 09:00 uur ’s morgens weer is opgeruimd. Let op: je tent moet wel minimaal een uur wandelen van de dichtstbijzijnde weg verwijderd zijn.

tent bergen horizon

Bivakkeren is toegestaan in Frankrijk, Spanje, Italie en Oostenrijk. Let op: in Frankrijk is het verboden om te bivakkeren in natuurparken.

Is wildkamperen veilig?

Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen – vertel iemand waar je heen gaat en wanneer en hoe laat je denkt terug te zijn – maar verder is wild kamperen volkomen veilig. Wildkamperen kan zelfs veiliger zijn dan een ’s nachts ronddwalen in een drukke stad die je niet kent. Je zal niet de eerste  zijn die schrikt van het geluid van de wind in de struiken of van een konijn dat door het gras scharrelt. Vrijwel alle geluiden die je ’s nachts hoort als je gaat wildkamperen in Europa zijn van dieren die banger zijn voor jou dan jij voor hun.

Tips voor wildkamperen in Europa

Bij wildkamperen gelden veel tips die ook voor gewone kampeerders gelden. Het verschil is dat je bij wildkamperen volledig zelfredzaam moet zijn. Er is geen WC, geen kraantje om je waterfles bij te vullen en ook geen stopcontact om je powerbank op te laden. Hierbij zetten we wat tips op een rij.

Reis licht

Tenzij je in Scandinavie reist, is de kans groot dat je flink van de bewoonde wereld verwijderd moet zijn voordat je je tent mag opzetten. Om die wandeling zo plezierig mogelijk te maken is het wel fijn als je licht reist. Kies een lichte tent en een lichte slaapmat, dat scheelt al een hoop!

tent kamperen water meer

Hou het weer in de gaten

Als je gaat wildkamperen is er geen auto of toiletgebouw waar je kunt schuilen tot het droog is om je tent op te zetten. Hou daarom goed het weer in de gaten. De grond kan ook nog koud en vochtig zijn als het de dag ervoor flink heeft geregend, dus hou hier rekening mee als je een slaapmat bij je hebt die minder goed isoleert.

Kies een goede plek voor je tent

Bij het kiezen van een plek van je tent moet je rekening houden met het volgende:

  • Kies een vlakke ondergrond
  • Vermijd stenen, planten of takken
  • Zet je tent ver verwijderd van paden en wegen op
  • Kies een plek bij – maar niet te dichtbij – een waterbron
  • Hou rekening met een plek voor je behoefte

Wees zo stil mogelijk

Wildkamperen doe je vaak voor je rust, dus laat die speaker thuis en geniet van de geluiden van de natuur.

Bedenk wat je gaat eten

Als je maar één nachtje weggaat, is een kant-en-klare maaltijd een goede optie omdat ze bijna geen voorbereiding vereisen. Als je meerdere dagen gaat wildkamperen wordt dit lastig. Dan is een eenpansmaaltijd ideaal. Hiervoor heb je vaak al genoeg aan een eenpitskooktoestel.