Zo kies je de beste backpack slaapzak

Zo kies je de beste backpack slaapzak

Als je ooit een koude nacht in een tent of de buitenlucht doorgebracht, weet je hoe belangrijk een goede slaapzak is. Als je van plan bent om tijdens het backpacken veel buiten te slapen, is een goede backpack slaapzak misschien wel de belangrijkste investering die je maakt voor je reis.

Wanneer je op zoek bent naar een goede backpack slaapzak, zul je al snel merken dat er ontzettend veel keuze is. In deze gids zetten we de beste slaapzakken voor je op een rij en leggen we uit waar je op moet letten als je een slaapzak voor backpacken wil kopen.

De beste backpack slaapzakken

Dutch Mountains Goeree XL

Dutch Mountains Goeroe XL

Grootte220 x 90cm
MateriaalSynthetisch
Comforttemperatuur7°C
Gewicht2086 gram
Prijsklasse

Koop bij bol.com

Nomad Condor

Nomad Condor

Grootte205 x 80cm
MateriaalSynthetisch
Comforttemperatuur6°C
Gewicht2000 gram
Prijsklasse

Koop bij bol.com

Lowland Outdoor

Lowland Outdoor

Grootte210 x 80cm
MateriaalDons
Comforttemperatuur2°C
Gewicht1395 g
Prijsklasse€€€

Koop bij bol.com

Nomad blazer

Nomad Blazer

Grootte210 x 80cm
MateriaalSynthetisch
Comforttemperatuur2°C
Gewicht2340 g
Prijsklasse€€

Koop bij bol.com

Beefree XL

Beefree XL

Grootte220 x 90cm
MateriaalKatoen
Comforttemperatuur4°C
Gewicht2000 gram
Prijsklasse

Koop bij bol.com

De beste backpack slaapzak kiezen: hier moet je op letten

Prijs

Afhankelijk van waar je naartoe gaat en wat je meeneemt, kan een slaapzak het duurste – en favoriete – item in je backpack rugzak zijn. Een goedkope slaapzak begint bij ongeveer €50,-. In koudere temperaturen heb je een betere slaapzak nodig, waarvan de prijzen kunnen oplopen tot ruim €150,-. Afhankelijk van hoe koud het ‘s nachts wordt tijdens je reis, kan een goede backpack slaapzak een kostenpost zijn waar je rekening mee moet houden.

Gewicht

Een slaapzak is één van de zwaarste voorwerpen die je tijdens je reis meeneemt waardoor het belangrijk is om een slaapzak te kiezen die de ideale combinatie biedt van warmte, comfort en gewicht. Het kan al snel irriteren om een te grote en te zware rugzak mee te slepen tijdens je reis, maar je wil ook geen slapeloze nachten hebben van de kou. Kijk goed naar de minimale temperatuur van de regio waar je van plan bent om in de buitenlucht te slapen en kies een tent die je in die temperatuur warm kan houden.

Warmte

Een slaapzak creëert van zichzelf geen warmte; je lichaam maakt een slaapzak warm door je lichaamswarmte op te vangen in de afgesloten ruimte van de slaapzak. Een slaapzak met meer isolatie laat minder warmte ontsnappen, waardoor die warmer blijft. Een te grote slaapzak is niet handig, want het duurt langer om het teveel aan loze ruimte op te warmen.

Comforttemperatuur

Een slaapzak heeft standaard een comforttemperatuur, die je helpt om de juiste slaapzak te kiezen voor de omstandigheden waarin je gaat backpacken. Let wel op dat deze cijfers vaak misleidend zijn. Een comforttemperatuur van bijvoorbeeld -5 graden Celsius geeft niet altijd aan dat ie je daadwerkelijk warm kan houden in die temperatuur, maar het is in sommige gevallen meer een ondergrens, wat betekent dat je niet zal doodvriezen. Tel een paar graden op bij de comforttemperatuur om er zeker van te zijn dat je geen koude, slapeloze nachten tegemoet gaat. Het kiezen van een comforttemperatuur voor een slaapzak  is helaas een exacte wetenschap. Mannen zijn vaak warmere slapers dan vrouwen en ook je voeding heeft invloed op hoeveel last je hebt van lagere temperaturen.

Extra warmte

Mocht je een vergissing hebben gemaakt bij het kiezen van een slaapzak, vergeet dan niet dat je altijd lagen kunt toevoegen om het ‘s nachts warm genoeg te krijgen. Je kan bijvoorbeeld een trui of trainingsbroek aantrekken om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk warmte verliest. Een andere truc is om vlak voor het slapen een maaltijd te eten en om gedurende de dag genoeg water te blijven drinken. Het kan ook helpen om een fles met warm water bij het voeteneind in je slaapzak te leggen. Als je in de natuur overnacht, kun je ook natuurlijk isolatiemateriaal zoals dennennaalden onder je slaapmat leggen.

Natuurlijk of synthetische isolatie

Wat betreft de isolatie van slaapzakken zie je vaak twee soorten: natuurlijk (vaak dons of katoen) en synthetisch. Katoen en vooral dons is duurder dan synthetisch, maar is ook warmer en lichter dan synthetisch materiaal. Ook is het makkelijker om een slaapzak met dons kleiner op te vouwen; het comprimeert meer. Synthetische slaapzakken zijn over het algemeen iets goedkoper dan modellen met natuurlijk materiaal als isolatie en houden – vooral als ze nat zijn – iets minder goed warmte vast. Slaapzakken van synthetisch materiaal zin vaak ook groter en zwaarder dan slaapzakken met katoen of dons. Als je budget het toelaat, kies dan voor een slaapzak met dons.

Lengte

Kies een slaapzak die lang genoeg is om makkelijk in te passen. Zo kun je namelijk een stukje van de slaapzak over je hoofd trekken tijdens de iets koudere nachten.

Breedte

Een smallere backpack slaapzak neemt minder ruimte in en is handiger tijdens het reizen, maar kan erg belemmerend aanvoelen als in je eigen bed altijd veel ruimte gewend bent. Sommige slaapzakken kun je aan de bovenkant iets smaller maken, zodat er niet teveel koude lucht je slaapzak binnenkomt als je in je slaap beweegt.

Ritslengte

Sommige fabrikanten maken hun slaapzakken lichter door een kortere rits in de slaapzak te zetten. Als je graag je voeten instopt hoeft dit geen probleem te zijn, maar als je graag de onderkant open wil kunnen maken voor ventilatie kun je beter voor een doorlopende rits kiezen.

Waterafstotend

Sommige backpack slaapzakken worden geïmpregneerd met een waterafstotend materiaal. Hierdoor blijft het water op de slaapzak liggen en trekt vocht niet in de slaapzak zelf. Het maakt je slaapzak niet volledig waterbestendig, maar het geeft wel wat extra bescherming dat goed van pas komt tijdens bijvoorbeeld een regenbui. Let wel op dat de beschermlaag vaak in verloop van tijd slijt en opnieuw moet worden aangebracht.

Online kopen

Controleer bij het online kopen van een slaapzak altijd het retourbeleid van de verkoper voordat je iets aanschaft. Wij raden aan om een slaapzak thuis te testen voordat je besluit om ‘m te houden. Bij de meeste verkopers kun je een gekochte slaapzak terugsturen als deze niet goed voelt.