Zo kies de beste reisverzekering voor backpacken

Zo kies de beste reisverzekering voor backpacken

Wanneer je gaat backpacken of op vakantie gaat, is het afsluiten van een reisverzekering één van de belangrijkste voorbereidingen die je kunt treffen. Maar wat is een goede verzekering, waarom is het zo belangrijk en waar moet je op letten als je een reisverzekering voor het backpacken wil afsluiten? Met de tips in dit artikel kies je de beste reisverzekering voor jouw reis.

Wat is een reisverzekering voor backpackers?

Je visum is eindelijk goedgekeurd, en nu is het tijd voor het afsluiten van een reisverzekering. Een reisverzekering voor backpackers is meestal een enkele reisverzekering die is bedoeld voor mensen die langere tijd op reis zijn en met een beperkt budget reizen. Dit betekent dat het vaak een verzekering is zonder onnodige extra’s om de kosten laag te houden.

Waarom is een backpackerverzekering zo belangrijk?

De kans is groot dat je al een tijdje bezig bent met het plannen van de reis van je leven en het zal waarschijnlijk niet goedkoop worden. Een reisverzekering kan aanvoelen als een onnodige kostenpost, maar dat is het niet! Zonder reisverzekering kunnen bepaalde noodsituaties of onverwachte gebeurtenissen ontzettend veel geld kosten. Denk aan het zelf moeten betalen van een nieuwe vliegticket als je je vlucht mist of dure ziekenhuisrekeningen bij zelfs het kleinste kwaaltje. Verloren bagage wordt doorgaans maar voor een deel vergoed door de luchtvaartmaatschappij, voor een volledige vergoeding kun je in sommige gevallen aankloppen bij je verzekeringsmaatschappij.

medicijnen kosten

Verreweg de grootste kostenpost bij een reisongeluk zijn de medische rekeningen. Alles, van een besmette muggenbeet tot een oorontsteking, kost je geld als je uiteindelijk naar een dokter moet. Gezond en fit zijn beschermt je niet tegen het risico van een verstuikte enkel of een gebroken arm.

Voor de reis

Een goede annuleringsverzekering komt niet alleen van pas tijdens je reis. Stel je eens voor dat je op het laatste moment ziek wordt en medisch ongeschikt bent om te reizen? Of als een vriend of familielid ernstig ziek wordt en je liever niet op reis gaat? Zonder verzekering kun je al het geld verliezen dat je heeft uitgegeven aan het boeken van een reis. Overleg wel altijd met je verzekering of kosten gedekt worden voordat je ze maakt.

Doorlopende reisverzekering

Bij de meeste doorlopende reisverzekering ben je verzekerd als je één tot twee maanden op reis gaat. Dit is natuurlijk niet genoeg als je langere tijd in het buitenland blijft. Let dan ook goed op dat je een lange verzekering kiest waardoor je goed verzekerd bent als je langer op reis gaat.

Zo kies je de beste reisverzekering voor backpackers

Er is keuze genoeg aan reisverzekeringen voor backpackers, maar let op: kies niet zomaar de goedkoopste verzekering die je kunt vinden. Kijk goed welke reisverzekering het beste is voor jouw rondreis. Is de reisverzekering lang genoeg van kracht voor jouw reis? Sluit je niet per ongeluk een reisverzekering af voor Europa terwijl je naar de Verenigde Staten gaat? Wanneer je op zoek bent naar een backpacker polis, wil je de kosten laag te houden zonder teveel in te leveren op je dekking. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van elke reisverzekering:

Annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering beschermt je tegen financieel verlies als je je reis moet annuleren voordat deze begint. Bijna elke verzekering heeft andere regels met betrekking tot geldige redenen voor annulering, dus zorg ervoor dat je altijd de polisvoorwaarden leest. Verdiep je ook in de regels wanneer je je reis moet inkorten als je eenmaal weg bent, bijvoorbeeld: als een familielid ziek wordt of overlijdt. Ook hier geldt dat alle polissen verschillen wat betreft het recht om een claim in te dienen.

Medische noodgevallen

Medische rekeningen kunnen flink tegenvallen. Kijk dan ook goed hoe het zit met de vergoeding van bijvoorbeeld ziekenhuiskosten of medicijnen. Vergeet niet om je polis te controleren op reeds bestaande medische aandoeningen!

Bagage

Wat ga je doen als de luchtvaartmaatschappij je koffer verliest of als je laptop uit een tas wordt gestolen? Alle polissen hebben een limiet op bagage en een aparte limiet op losse artikelen, dus wees heel voorzichtig om ervoor te zorgen dat je duurdere spullen gedekt zijn. Veel polissen hebben de optie voor aanvullende dekking voor waardevolle spullen. Zo kun je ook spullen die je uit huis meeneemt verzekeren.

Persoonlijk Ongeval

Anders dan bij medische noodgevallen is een persoonlijk ongeval iets wat je kunt declareren als je geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt (zoals het verliezen van een ledemaat of oog).

Persoonlijke aansprakelijkheid

De persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering beschermt je als je iemand anders schade toebrengt of als je schade toebrengt aan eigendommen van een ander.

Gemiste of vertraagde vlucht

Zoals de naam al zegt, krijg je bij deze optie een vergoeding als je een vlucht mist of wanneer je vertraging hebt.

vliegtuig

Wanneer moet ik mijn backpackerverzekering afsluiten?

Je sluit een verzekering af zodra je weet wanneer je op reis bent. Met de meeste backpacker polissen ben je gedekt voor annulering zodra je een polis aanschaf, zelfs als je reis eigenlijk veel later begint. Een polis heeft een einddatum nodig en je moet wel de intentie hebben om terug te keren voor de genoemde datum of om je polis zo nodig te verlengen voordat deze afloopt. Veel verzekeringsmaatschappijen zullen om een retourticket vragen in het geval van een schadegeval, dus zorg ervoor dat je dit controleert.

Verlengen

Wanneer het einde van je polis nadert en je bent nog niet klaar om naar huis te gaan, kan je deze misschien verlengen. Dit kan van veel dingen afhangen: er zal vrijwel zeker een limiet zijn aan de tijd die je van huis mag zijn. Je kan doorgaans niet verlengen als je een claim hebt ingediend en je kan niet verlengen als je de polis hebt laten verlopen.

Van begin tot eind

Het is erg belangrijk dat je de verzekering afsluit voordat je op reis gaat. Een veel voorkomende misvatting is dat je je voor een deel van een reis kunt indekken – dit is niet het geval. De meeste reisverzekeringen zullen moeten beginnen vanaf de dag dat je Nederland verlaat en duren tot de dag dat je terugkeert.

Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is er de mogelijkheid om een polis aan te vragen als je dit bent vergeten voor vertrek. Deze aanvragen worden echter niet altijd goedgekeurd, dus kies nooit voor deze optie in plaats van het gewoon afsluiten van een verzekering voor vertrek.

De belangrijkste controles voor vertrek

Reis bewust

Als er één ding zeker is in deze tijd, dan is het wel dat bijna geen enkel land risicovrij is. Waar je ook naartoe gaat; lees altijd het reisadvies over het land van bestemming. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een handige website waar je je bestemming eenvoudig kunt invoeren. In sommige gevallen kan je reisverzekering ongeldig zijn als je tegen het advies van de verzekeringsmaatschappij en het Ministerie van Buitenlandse Zaken ingaat en naar een onveilige regio reist.

Bestaande medische aandoeningen

Het kan zijn dat je vatbaarder bent voor bepaalde klachten door een medische aandoening die je voor vertrek al hebt. Als je ziek wordt terwijl je weg bent en het is gekoppeld aan een reeds bestaande medische aandoening, kan het zijn dat je niet gedekt bent voor eventuele medische kosten als je bijvoorbeeld naar een dokter moet.

De reisverzekering is ontworpen om je in te dekken voor onvoorziene gebeurtenissen. Onverwachte ongelukken of onvoorspelbare ziektegevallen worden meestal gedekt door de medische spoedafdeling van je polis. Maar als u een reeds bestaande medische aandoening heeft en deze niet bekendmaakt, dan kan het zijn dat uw reisverzekeraar het niet als een onverwachte gebeurtenis behandelt en deze niet gedekt is. Medische aandoeningen en reisverzekeringen moeten zeer serieus worden genomen, dus lees de medische clausules van je polis grondig door. Bij veel polissen kunnen bestaande medische aandoeningen gedekt worden voor een extra premie of een verhoogd eigen risico. Dit lijkt misschien een onnodige uitgave of veel gedoe, maar is het echt de moeite waard om het risico te lopen dat je 67.000 euro moet betalen voor iets dat voorkomen had kunnen worden?

Reisverzekering als je gaat werken in het buitenland

Wanneer je gedurende een lange periode aan het backpacken bent, kan het zijn dat je op een gegeven moment gaat werken voor inkomen. Werken in het buitenland is heel gebruikelijk onder reizigers, vooral als je zin hebt om een paar nachten in een goed hotel door te brengen in plaats van een hostel! Houd er rekening mee dat veel backpacker reisverzekeringen alleen dekken bij persoonlijke aansprakelijkheid, maar dat deze dekking stopt terwijl je werkt. Je dient altijd bij je werkgever na te gaan of je tijdens het werk gedekt bent door de verzekering van de werkgever om eventuele persoonlijke aansprakelijkheid te dekken. De meeste reisverzekeringen dekken niet standaard voor werken in het buitenland en dit kan je polis ongeldig maken, dus lees de tekst zorgvuldig door.